Silkė yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris ypač populiarus per šventes, tokias kaip Kūčios ar Kalėdos. Tai yra patiekalas, kuris sujungia senas kulinarines tradicijas ir naujus skonių derinius. Vienas tokių receptų – šventinė silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais grybais ir graikiniais riešutais – stebina savo sodriu skoniu ir subtilia tekstūrų pusiausvyra. Tai ne tik puikus pasirinkimas pasninko metui, bet ir ypatingas patiekalas, kurį galima patiekti per šventines vakarienes.
Prieš pradedant ruosti silkę, svarbu įsitikinti, kad ji yra kokybiška ir tinkamai paruošta. Jei perkate silkę su oda ir kaulais, pirmiausia būtina kruopščiai išdoroti ir supjaustyti filė gabalėliais. Jei silkė per sūra, galima ją trumpam pamerkti į vandenį, kad skonis būtų subalansuotas. Taip pat svarbu, kad silkė būtų gerai atšaldyta – tai padės išryškinti jos skonį ir tekstūrą.
Šventinė silkė: receptas
Ingredientai
- 40 g džiovintų baravykų ar kitų džiovintų grybų;
- 60 g graikinių riešutų;
- 1 didelio svogūno;
- Aliejaus kepimui;
- Druskos;
- 1/4 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus;
- Maltų juodųjų pipirų;
- 2 vienetų silkės file

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimas:- Grybus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2–3 valandoms brinkti.
- Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite nedideliais gabalėliais supjaustytus graikinius riešutus. Prižiūrėkite, kad nesudegtų, ir atidėkite į šalį.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite apie pusės centimetro storio griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę virš vidutinės ugnies, supilkite aliejų ir suberkite svogūnus. Uždenkite keptuvę ir palikite 5 minutėms, nemaišant ir neatidarinėjant dangčio.
- Tuo metu išmirkytus grybus sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite vandeniu, kuriame jie mirko, ir virkite ant mažos ugnies 15–20 minučių.
- Po 5 minučių keptuvę nudenkite, sumažinkite ugnį, įmaišykite druską ir cukrų. Keptuvės nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 15 minučių, kol jie taps saldūs ir karamelizuoti.
- Nuo grybų nusunkite vandenį ir supjaustykite juos smulkiomis juostelėmis. Sudėkite juos į karamelizuotus svogūnus, supilkite 2 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro ir pakaitinkite 5 minutes. Suberkite paskrudintus riešutus ir pakaitinkite dar 2 minutes.
- Vieno centimetro pločio gabalėliais supjaustykite silkės filė ir sudėkite į lėkštę. Silkės gabalėlius uždenkite atvėsusiu grybų, svogūnų ir riešutų mišiniu. Palikite silkę ne trumpiau kaip 1 valandą pastovėti, kad visi skoniai susimaišytų.
Patarimai silkės gamybai
- Rinkitės kokybišką silkę – tai pagrindinis gero skonio garantas.
- Norėdami įdomesnio skonio, galite naudoti rūkytą silkę arba papildyti patiekalą džovintomis slyvomis.
- Karamelizuotus svogūnus galima paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki kelių dienų.
- Jei norite ryškesnio skonio, įberkite žiupsnelį šviežių žolelių, tokių kaip krapai ar petražolės.
Šventinė silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais baravykais ir graikiniais riešutais yra ne tik gardus, bet ir ypatingai aromatingas patiekalas. Jo sudėtinės dalys tarpusavyje dera taip harmoningai, kad sukuria nepamirštamą skonio potyrį. Paruoškite šį patiekalą savo šventiniam stalui ir džiuginkite artimuosius unikaliu kulinariniu deriniu. Tegul silkė tampa tikru švenčių akcentu!
Viršelio nuotrauka ir šaltinis: https://mukatanas.blogspot.com