Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Desertai

Kalėdinis Štoleno keksas: tradicinis receptas šventėms

Kamile
Autorius Kamile
Publikuota: 2024-12-20
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Štoleno keksas receptas
Štoleno keksas receptas

Kalėdos neįsivaizduojamos be skanėstų, o vienas iš tradicinių šventinių kepinių Vokietijoje – Štoleno keksas.

Šis sviestinis pyragas su džiovintais vaisiais, riešutais ir migdolų mase simbolizuoja tikrą Kalėdų dvasią.

Štoleno keksas – tikras šventinis skonis

Jo ypatingas skonis, minkštumas ir subtili saldumo nata sužavi kiekvieną, kas tik paragauja. Pasigaminkite šį desertą savo šventiniam stalui!

Štoleno keksas

Reikalingi ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 200 g sviesto (minkšto)
  • 150 ml šilto pieno
  • 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių)
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 150 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių, abrikosų)
  • 50 g migdolų (kapotų arba plokštelių)
  • 100 g cukatų (citrinų, apelsinų)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio tarkuotos muskato riešuto
  • 100 g migdolų masės (marcipano)
  • 50 g cukraus pudros (papuošimui)
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

1. Paruoškite tešlą.
Šiltame piene ištirpinkite mieles ir šaukštelį cukraus.

Palikite 10 minučių, kol susidarys putos. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, muskato riešutą ir žiupsnelį druskos.

Į miltų mišinį supilkite mieles, minkštą sviestą, kiaušinių trynius ir viską gerai išminkykite. Minkykite apie 8–10 minučių, kol tešla taps elastinga ir minkšta.

2. Įmaišykite priedus.
Į tešlą įmaišykite džiovintus vaisius, cukatus ir kapotus migdolus. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

Uždenkite dubenį švaria šluoste ir palikite tešlą šiltoje vietoje apie 1,5 valandos, kol ji pakils ir padvigubės.

3. Formuokite keksą.
Kai tešla pakils, ją iškočiokite į pailgą formą. Centre išdėliokite migdolų masę (marcipaną) ir užlenkite tešlą per pusę, kad susidarytų tradicinė Štoleno forma.

4. Kepkite.
Paruoštą keksą perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir leiskite pastovėti dar 30 minučių.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 40–50 minučių, kol keksas taps auksinės spalvos.

5. Užbaikite puošimą.
Karštą keksą aptepkite sviestu ir gausiai apibarstykite cukraus pudra. Tai ne tik suteikia šventinio grožio, bet ir padeda keksui ilgiau išlikti minkštam.

Patarimai:

  1. Jei norite sodresnio skonio, džiovintus vaisius pamirkykite rome arba brendyje bent 4–6 valandas prieš kepimą.
  2. Štonelo skonis geriausias, kai jis pastovi keletą dienų – laikykite jį suvyniotą į kepimo popierių arba foliją.
  3. Šis keksas yra puiki dovana – supakuotas į gražią dėžutę, jis taps šventės akcentu.

Kodėl verta pamėginti šį receptą?

Šis Kalėdinis vokiškas keksas yra ne tik desertas, bet ir tradicijų atspindys. Jo aromatas sukuria šventinę nuotaiką, o kiekvienas kąsnis primena apie šilumą ir jaukumą, kuris mus visus sujungia per šventes.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://retsepty.online.ua

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:desertaskeksas

AutoriusKamile
Sveiki! Esu Kamilė, Laikas.lt straipsnių autorė. Man labai patinka gaminti, rūpintis namais bei savimi. Visais atrastais receptais, bei patarimais apie meilę sau noriu pasidalinti su skaitytojais, tikiu, kad publikuojami straipsniai ir idėjos gali padėti nudžiuginti jus ir jūsų namiškius.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kendal Jenner makaronai su žirneliais
Makaronų patiekalai

Kendal Jenner makaronai su žirneliais

2025-03-26
Kukurūzų blynai su avokadų padažu
Blynai

Kukurūzų blynai su avokadų padažu

2024-01-16
Sausi pusryčiai su jogurtu ir vaisiais
Desertai

Sausi pusryčiai su jogurtu ir vaisiais

2024-01-04
Moliūgų sriuba su kaštonais
Receptai

Moliūgų sriuba su kaštonais

2024-01-19

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?