3.5 C
Vilnius
Antradienis, 3 gruodžio, 2024

Ananasas: 7 įspūdingi teigiami poveikiai sveikatai

Ananasas (Ananas comosus) yra tropinis vaisius. Jame yra maistingųjų medžiagų, antioksidantų ir kitų junginių, tokių kaip fermentai, kurie gali apsaugoti nuo uždegimo ir ligų. Jis dažniausiai valgomas keptas, keptas ant grotelių arba šviežiai supjaustytas.

Ananasas ir jo junginiai siejami su daugybe teigiamų poveikių sveikatai, įskaitant virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir greitesnį gijimą po operacijos. Ananasuose esančios maistingosios medžiagos ir naudingi junginiai, tokie kaip vitaminas C, manganas ir fermentai, padeda virškinimui. Ananasų valgymas gali padėti sustiprinti imunitetą, sumažinti vėžio riziką ir pagerinti sveikimą po operacijos.

Žemiau pateiksime 8 ananasų naudas jūsų organizmui.

Ananasas turi daug maistingų medžiagų

Ananasai yra mažai kaloringi (kcal), bet labai maistingi. Viename puodelyje (165 gramuose) ananasų gabalėlių yra šių maistingųjų medžiagų:

  • Kalorijos: 82,5 kcal
  • Riebalai: 0,198 gramo (g)
  • Baltymai: 0,891 g
  • Angliavandeniai: 21,6 g
  • Skaidulos: 2,31 g
  • Vitaminas C: 78,9 miligramo (mg), 88% rekomenduojamos paros normos (RPN)
  • Manganas: 1,53 mg arba 109% RPN (moterims) ir 2,3 mg arba 66% RPN (vyrams)
  • Vitaminas B6: 0,185 mg, 11% RPN
  • Varis: 0,181 mg, 20% RPN
  • Tiaminas: 0,13 mg, 11% RPN
  • Folatas: 29,7 mikrogramo (mcg), 7% RPN
  • Kalis: 180 mg, 4% RPN
  • Magnis: 19,8 mg, 5% RPN
  • Niacinas: 0,825 mg, 5% RPN
  • Pantoteno rūgštis: 0,351 mg, 7% RPN
  • Riboflavinas: 0,053 mg, 4% RPN
  • Geležis: 0,478 mg, 3% RPN

Ananasuose taip pat yra nedideli kiekiai fosforo, cinko, kalcio ir vitaminų A bei K.

Šis vaisius yra ypač turtingas vitaminu C ir manganu. Vitaminas C yra būtinas imunitetui, geležies įsisavinimui ir augimui bei vystymuisi, o manganas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda augti bei metabolizmui. Antioksidantai padeda užkirsti kelią oksidacijai organizme, o tai gali padėti užkirsti kelią uždegimui, kuris gali sukelti vėžį ir kitas lėtines ligas.

Ananasas turi daug maistinių medžiagų

Ananasuose gausu antioksidantų

Ananasai ne tik gausiai aprūpinti maistingomis medžiagomis, bet ir turi antioksidantų – molekulių, kurios padeda jūsų organizmui kovoti su oksidaciniu stresu.

Oksidacinį stresą sukelia gausybė laisvųjų radikalų – nestabilių molekulių, kurios pažeidžia ląsteles ir dažnai siejamos su lėtiniu uždegimu, susilpnėjusiu imunitetu, širdies ligomis, diabetu ir kai kuriomis vėžio rūšimis.

Ananasai yra ypač turtingi antioksidantų, vadinamų flavonoidais ir fenolio junginiais. Vienas tyrimas su žiurkėmis parodė, kad ananasų antioksidantai gali turėti širdies apsauginių savybių, nors tyrimų su žmonėmis trūksta.

Be to, daugelis ananasų antioksidantų laikomi surištais antioksidantais, todėl jų poveikis išlieka ilgiau.

Gali palengvinti virškinimą

Tokiose šalyse kaip Brazilija ananasai dažnai patiekiami kartu su mėsa ir paukštiena.

Šis vaisius turi virškinimo fermentų, vadinamų bromelainu, kurie gali palengvinti mėsos virškinimą.

Bromelainas skaido baltymų molekules, todėl jūsų plonoji žarna gali jas lengviau įsisavinti.

Tai ypač naudinga žmonėms, sergantiems kasos nepakankamumu – būkle, kai kasa negamina pakankamai virškinimo fermentų. Bromelainas taip pat plačiai naudojamas kaip komercinis mėsos minkštiklis, nes jis skaido kietus mėsos baltymus.

Vieno mėgintuvėlio tyrimo metu nustatyta, kad bromelainas sumažino uždegiminius žymenis virškinamojo trakto audinyje, tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų.

Ananasai taip pat yra geras skaidulų šaltinis, kuris padeda palaikyti virškinimo sveikatą.

Ananasas gali palengvinti virškinimą

Gali stiprinti imunitetą ir slopinti uždegimą

Ananasai šimtmečius buvo naudojami tradicinėje medicinoje.

Jų sudėtyje yra įvairių vitaminų, mineralų ir fermentų, tokių kaip bromelainas, kurie kartu gali pagerinti imunitetą ir sumažinti uždegimą.

2014 m. atlikto 9 dienų tyrimo metu 98 sveiki vaikai kasdien valgė arba nevalgė ananasų, arba valgė maždaug 1 puodelį (140 g) ananasų, arba maždaug 2 puodelius (280 g) ananasų.

Tie, kurie valgė ananasus, turėjo žymiai mažesnę virusinių ir bakterinių infekcijų riziką. Taip pat vaikai, suvalgę daugiausiai šio vaisiaus, turėjo beveik keturis kartus daugiau ligų bekämpiančių baltųjų kraujo kūnelių nei kitos grupės.

Tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų patvirtinti šie rezultatai.

Ananasas gali palengvinti artrito simptomus

Artritu serga daugiau nei 54 milijonai suaugusių amerikiečių. Yra daug artrito rūšių, tačiau dauguma jų apima sąnarių uždegimą.

Bromelaino priešuždegiminės savybės gali suteikti skausmo malšinimą žmonėms, sergantiems uždegiminiu artritu. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad bromelainas papildai yra tokie pat veiksmingi mažinant osteoartritą apatinėje nugaros dalyje, kaip ir įprastas skausmo gydymas.

Kitame tyrime, atliktame su žmonėmis, sergančiais osteoartritu, virškinimo fermentų papildas, kurio sudėtyje yra bromelainas, padėjo palengvinti skausmą taip pat efektyviai kaip ir įprasti artrito vaistai.

Vis dėlto šiuo klausimu reikia atlikti daugiau tyrimų.

Ananasas gali palengvinti artrito simptomus

Gali pagreitinti gijimą po operacijos ar intensyvių treniruočių

Ananasų valgymas gali sutrumpinti gijimo po operacijos ar treniruočių laiką.

Nors šis vaisius padeda papildyti angliavandenių atsargas po treniruotės, kai kurie jo privalumai taip pat yra dėl bromelainas priešuždegiminių savybių.

Keletas tyrimų parodė, kad bromelainas gali sumažinti uždegimą, patinimą, kraujosruvas ir skausmą, kurie dažnai atsiranda po operacijos, įskaitant dantų ir odos procedūras. Jis taip pat gali sumažinti uždegimo žymenis.

Jis netgi gali sumažinti diskomfortą, skausmą ar patinimą po dantų operacijos.

Bromelainas taip pat gali pagreitinti raumenų atsistatymą po intensyvių treniruočių, mažindamas uždegimą aplink pažeistus raumenų audinius.

Nepaisant to, šiuo klausimu reikia atlikti daugiau tyrimų.

Ananasas lengvai įtraukiamas į racioną

Ananasai yra saldūs, patogūs ir lengvai įtraukiami į racioną.

Šviežių vaisių lengva rasti daugelyje parduotuvių ir turgų net ne sezono metu. Jų galima įsigyti konservuotų, džiovintų ar šaldytų ištisus metus.

Ananasus galite valgyti vienus, dėti į kokteilius, salotas ar naminę picą. Štai keletas įdomių receptų idėjų, kuriose yra ananasų:

  • Pusryčiai: kokteilis su ananasu, mėlynėmis ir graikišku jogurtu
  • Salotos: kepta tropinė vištiena, migdolai, mėlynės ir ananasai ant salotų lapų ar kitų žalumynų
  • Pietūs: naminiai havajietiški mėsainiai (jautienos mėsainiai su ananasų žiedu)
  • Vakarienė: kepti ryžiai su ananasu ir seitanu
  • Desertas: naminis ananasų ledų desertas (šaldyti ananasų gabalėliai sumaišyti su šlakeliu kokosų pieno ir šlakeliu citrinų sulčių)

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltinis:
https://www.healthline.com/

Aurimas Kavaliūnas
Aurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Taip pat skaitykite: