Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Ar Camembert sūris gali pagerinti atmintį? Naujas tyrimas atskleidžia galimą naudą smegenų sveikatai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-01-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar Camembert sūris gali pagerinti atmintį? Naujas tyrimas
Ar Camembert sūris gali pagerinti atmintį? Naujas tyrimas

Camembert sūris, garsėjantis savo unikaliu fermentavimo procesu, gali turėti reikšmingą naudą kognityvinei sveikatai. Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale Neuroscience Research, parodė, kad šio sūrio fermentacijos metu susidarantys riebalų rūgščių amidai gali pagerinti atmintį ir mokymąsi. Nors tyrimai buvo atlikti su pelėmis, rezultatai leidžia tikėtis, kad šis sūris galėtų turėti teigiamą poveikį ir žmonių smegenų veiklai.

Camembert sūris ir riebalų rūgščių amidai

Camembert išsiskiria tuo, kad jo fermentacija vyksta naudojant baltąjį pelėsį (Penicillium camemberti), kuris sūriui suteikia ne tik skonį, bet ir unikalią biocheminę sudėtį. Vienas pagrindinių junginių, susidarančių šio proceso metu, yra miristamidas – riebalų rūgščių amidas, retai aptinkamas kituose sūriuose. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali skatinti neurotrofinių faktorių – baltymų, palaikančių smegenų ląstelių augimą ir atminties formavimąsi, – gamybą.

Tyrimų rezultatai: poveikis atminčiai ir mokymuisi

Norėdami ištirti Camembert sūrio poveikį smegenų veiklai, mokslininkai atliko eksperimentus su pelėmis, kurioms buvo taikoma riebi dieta. Tyrimo tikslas – įvertinti, ar sūris ir jo sudėtyje esantys junginiai gali kompensuoti neigiamą riebios mitybos poveikį kognityvinei funkcijai.

Pelėms buvo duodamas homogenizuotas Camembert sūris arba grynas miristamidas septynias dienas. Jų atmintis ir mokymosi gebėjimai buvo vertinami naudojant du elgesio testus – objekto atpažinimo testą (ORT) ir objekto vietos testą (OLT).

  • ORT teste pelės, gavusios Camembert sūrio ar miristamido, praleido daugiau laiko tyrinėdamos naują objektą, o tai rodė pagerėjusią atpažinimo atmintį.
  • OLT teste pelės geriau įsimindavo objektų vietą, kas parodė sustiprėjusią erdvinę atmintį. Šie poveikiai buvo doziškai priklausomi – didesnės sūrio ar miristamido dozės suteikė geresnius rezultatus.
Camembert sūris ir fermentacija

Fermentacijos reikšmė: kodėl Camembert sūris yra ypatingas?

Tyrimai atskleidė, kad riebalų rūgščių amidai, susidarę Camembert fermentacijos metu, yra veiksmingesni nei jų pirmtakai, tokie kaip miristinė rūgštis. Būtent cheminis procesas, vykstantis fermentuojant pieną baltuoju pelėsiu, sustiprina šių junginių fiziologinį poveikį.

Be to, analizuodami pelėms duotą sūrį, mokslininkai pastebėjo, kad miristamidas skatina smegenų neurotrofinių faktorių gamybą. Šis baltymas yra būtinas neuronų apsaugai, sinapsių augimui ir atminties formavimui.

Kas toliau? Mokslininkų išvados

Nors rezultatai yra daug žadantys, tyrėjai pabrėžia, kad tolimesni tyrimai yra būtini. Eksperimentai buvo atlikti tik su pelėmis, tad reikėtų daugiau klinikinių tyrimų su žmonėmis. Be to, kol kas nežinomas ilgalaikis Camembert sūrio ar jo sudedamųjų junginių poveikis kognityvinei funkcijai.

„Vis didėja susidomėjimas maisto ir kognityvinių funkcijų ryšiu“, teigia tyrėjai. „Šis tyrimas parodė, kad fermentuotų maisto produktų komponentai gali turėti unikalų fiziologinį poveikį. Ypač pieno fermentacija baltuoju pelėsiu sukuria molekules, kurios skatina smegenų veiklą.“

Camembert sūris – ne tik gurmaniškas delikatesas, bet ir potencialiai naudingas maisto produktas smegenų sveikatai. Nauji tyrimai rodo, kad šio sūrio sudėtyje esantys riebalų rūgščių amidai gali pagerinti atmintį ir mokymosi gebėjimus. Nors tyrimai dar vyksta, Camembert įtraukimas į subalansuotą mitybą gali tapti dar vienu žingsniu siekiant geresnės smegenų sveikatos.

Šaltinis: https://www.psypost.org/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:atmintisCamembert sūrisNeuromokslaismegenys

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Filosofinis klausimas
Naujienos

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Filosofinis klausimas

2013-04-11
Šalin „šiltnamio“ sąlygas. Grūdinami vos 2 mėn. sulaukę kūdikiai
Naujienos

Šalin „šiltnamio“ sąlygas. Grūdinami vos 2 mėn. sulaukę kūdikiai

2011-05-09
Vyrams ir jų moterims - kaklaraiščio rišimo būdai
Naujienos

Vyrams ir jų moterims – kaklaraiščio rišimo būdai

2011-09-27
Mano pusryčiai - dieta
Naujienos

Mano pusryčiai – dieta

2010-11-25

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?