Kiekvienas yra girdėjęs apie populiarią „5 sekundžių taisyklę“ apie nukritusį maistą, kuri teigia, kad maistas yra saugus, jei tik jis pakeliamas nuo grindų per kelias sekundes. Tačiau ar tai tikrai tiesa? Tiesą sakant, mikroorganizmai, tokie kaip bakterijos ir virusai, perduodami beveik akimirksniu, o rizika užsikrėsti priklauso ne tik nuo laiko, bet ir nuo maisto tipo bei paviršiaus, ant kurio jis nukrito.
Kodėl rizika valgyti nukritusį maistą yra didelė?
Maistas, patekęs į kontaktą su grindimis, gali greitai užsikrėsti bakterijomis, virusais ar grybais. Tai gali įvykti net ir labai trumpam laikui, kai maistas liečia paviršių, todėl ne tik laiko faktorius, bet ir maisto rūšis bei paviršius, ant kurio jis nukrito, turi didelę įtaką infekcijos rizikai.
Maisto tipas
Kuo maistas drėgnesnis ar riebesnis, tuo daugiau mikroorganizmų jis surinks, kai nukris ant grindų. Pavyzdžiui, mėsa, vaisiai, koldūnai – visi šie maisto produktai yra puikūs bakterijų ir kitų mikroorganizmų vektoriai. Tuo tarpu sausas maistas, toks kaip sausainiai, bulvių traškučiai ar riešutai, surenka mažiau bakterijų, tačiau rizika vis tiek išlieka.
Paviršiaus tipas
Paviršius, ant kurio nukrenta maistas, taip pat yra svarbus. Jei maistas nukrenta ant plytelių ar linoleumo, bakterijos greitai pereina į maistą, nes šie paviršiai yra lygesni ir lengviau perduoda mikrobus. Kilimai, kita vertus, mažiau užteršia maistą, nes daugelis bakterijų pasilieka giliau kilimo pluoštuose. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad maistas, nukritęs ant medinių paviršių, gali susidurti su mikroskopinėmis plyšėmis, kuriose gali gyventi bakterijos, todėl toks maistas turi būti išmestas.
Imuninė sistema
Asmenys, turintys silpną imuninę sistemą, lėtines ligas ar laukiančios kūdikio, yra labiau pažeidžiami. Jauni vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės taip pat patiria didesnę riziką. Taigi, net jei grindys atrodo švarios, maisto vartojimas gali būti pavojingas.

Net švarios grindys gali turėti bakterijų
Svarbu suprasti, kad net jei grindys atrodo švarios, jos gali būti pilnos mikrobų. Be to, grindys gali turėti:
- Bakterijų, tokių kaip salmonelė ar Escherichia coli
- Išorinių nešvarumų
- Mikroorganizmų iš naminių gyvūnų ar batų
Net jei grindis dažnai šluosite, jos nebūtinai bus visiškai dezinfekuotos. Lygiai taip pat, kai kurios grindų dangos, priklausomai nuo jų sugeriamumo ir aplinkos sąlygų (temperatūros ir drėgmės), gali palaikyti bakterijas ilgiau.
Ką daryti, jei maistas nukrito ant grindų?
Jei maistas nukrito ant grindų, geriausia jį išmesti, kad apsaugotumėte savo organizmą nuo mikrobų ir galimų infekcijų. Nors 5 sekundžių taisyklė gali pasirodyti kaip naudingas patarimas, realybėje ši rizika yra žymiai didesnė, nei atrodo. Geriausia pasirinkti atsargumą ir vengti sušalusių ar užterštų maisto produktų vartojimo, net jei jie nukrito ant švarių grindų.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.