Kambarinės gėlės ir kiti augalai gali papuošti bet kuriuos namus, tačiau gali būti apmaudu, kai jų lapai pradeda džiūti ir gelsti. Tai paprastai rodo, kad augalas yra išsekęs arba nesveikas.
Gera žinia ta, kad paprasta, natūrali priemonė, randama jūsų virtuvėje, gali atgaivinti jūsų augalus ir atkurti jų ryškią žalią spalvą. Pažvelkime į sausų ir pageltusių lapų priežastis ir stebuklingą ingredientą, kuris gali padėti atgaivinti jūsų augalus.
Kodėl augalai džiūsta ir pradeda gelsti?
Prieš pereinant prie sprendimo, svarbu suprasti, kodėl jūsų augalams taip atsitinka. Dažniausios priežastys yra šios:
- Per didelis arba per mažas laistymas. Ir per didelis, ir per mažas vandens kiekis gali stresuoti augalus, dėl ko lapai gelsti. Per didelis laistymas užlieja šaknis, o per mažas – atima iš jų būtiną drėgmę.
- Maistinių medžiagų trūkumas. Būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip azotas, magnis arba geležis, trūkumas gali sukelti lapų pageltimą.
- Prastas dirvožemio drenažas. Jei dirvožemis gerai nepraleidžia vandens, šaknys gali tapti užmirkusios, dėl ko atsiranda šaknų puvinys ir lapų pageltimas.
- Kenkėjai ir ligos. Vabzdžiai, pavyzdžiui, voratinklės erkės, arba ligos, pavyzdžiui, grybelinės infekcijos, taip pat gali sukelti lapų pageltimą ir džiūvimą.
- Nepakankama šviesa. Augalai, kurie negauna pakankamai saulės šviesos, gali sunkiai fotosintezuoti, dėl ko lapai gelsti.
Stebuklingas ingredientas: bananų žievelės
Tikėkite ar ne, bananų žievelės gali daryti stebuklus jūsų augalams. Jos yra turtingos kalio, gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos, skatinančios sveiką šaknų augimą ir padedančios išvengti lapų pageltimo. Be to, bananų žievelėse yra kalcio, fosforo ir magnio, kurie visi prisideda prie bendros jūsų augalų sveikatos.
Kaip naudoti bananų žieveles, kad augalai atsigautų?
Pasigaminkite ekologiškas trąšas iš bananų žievelių – tai puikus būdas praturtinti augalų dirvą ir skatinti jų augimą.
- Ingredientai:
- 2-3 bananų žievelės
- Vanduo
- Instrukcijos:
- Supjaustykite bananų žieveles mažais gabalėliais ir užkaskite jas į dirvą aplink augalų pagrindą. Joms irstant, jos išskirs maistines medžiagas į dirvą, praturtindamos ją ir padėdamos jūsų augalams absorbuoti tai, ko jiems reikia klestėti.
- Arba galite pasigaminti bananų žievelių arbatą, kelias dienas mirkydami žieveles stiklainyje su vandeniu. Šiuo skysčiu laistykite savo augalus.
Bananų žievelių kompostas
Įdėkite bananų žieveles į savo komposto krūvą arba dėžę. Joms irstant, jos prideda svarbių maistingųjų medžiagų kompostui, kurį vėliau galite naudoti savo sodo dirvai praturtinti.
Bananų žievelių mulčas
Bananų žieveles tiesiog paskleiskite ant dirvos kaip mulčą aplink savo augalus. Tai ne tik padeda išlaikyti drėgmę, bet ir suteikia lėtai išsiskiriančių trąšų, žievelėms irstant.
Kitos virtuvės priemonės sveikiems augalams
Nors bananų žievelės yra labai veiksmingos, kiti virtuvės ingredientai taip pat gali padėti išlaikyti jūsų augalus sveikus ir žalius:
- Kavos tirščiai. Turtingi azoto, kavos tirščiai gali būti barstomi ant dirvos, kad būtų pagerintas jos maistingumas ir rūgštingumas, naudingas tokiems augalams kaip rožės ir azalijos.
- Kiaušinių lukštai. Sutraiškyti kiaušinių lukštai prideda kalcio į dirvą, kas ypač naudinga, siekiant išvengti žiedinio puvinio pomidoruose.
- Angliška druska (Epsom druska): Ištirpinkite šaukštą angliškos druskos (Epsom druskos) 3 litruose vandens ir naudokite jį augalams laistyti. Magnis, esantis angliškoje druskoje, skatina sveikų lapų augimą ir padeda išvengti pageltimo.
Kitą kartą, kai pastebėsite, kad jūsų augalų lapai džiūsta ir gelsta, neskubėkite naudoti cheminių trąšų. Vietoj to, pasinaudokite natūralia, ekonomiška priemone, kurią turite savo virtuvėje – bananų žievelėmis. Nuosekliai prižiūrint ir aprūpinant tinkamomis maistinėmis medžiagomis, jūsų augalai netrukus vėl atrodys vešlūs ir žali.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.fakake.com