Žiema – tai metas, kai daugelis mūsų mėgaujasi troškiniais, apkepais ir kitais šildančiais patiekalais. Bulvės yra pagrindinė daugelio šių receptų sudedamoji dalis, tačiau netinkamai laikant jos gali greitai pradėti gesti, tapti minkštos, sudaigoti ar net įgauti žalsvą atspalvį. Sužinokite, kur laikant bulves jos išliks šviežios ilgą laiką.
Kulinarijos ekspertai perspėja, kad daugelis žmonių daro klaidą laikydami bulves šaldytuve. Šaldytuvo šaltis bulvių krakmolą paverčia cukrumi, todėl pasikeičia jų skonis ir tekstūra. Taip pat šaldytuve laikomos bulvės greičiau tampa minkštos ir netenka savo geriausių savybių.
Laikykite bulvės vėsioje vietoje ir jos ilgiau išliks šviežios
Bulves geriausia laikyti vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje. Puikus sprendimas – naudoti tinklinius pakabinamus maišus arba laikyti bulves spintelėje ar sandėliuke. Tokios sąlygos apsaugo bulves nuo tiesioginių saulės spindulių ir dirbtinės šviesos, kurios gali paskatinti chlorofilo gamybą.
Šviesa skatina bulves sudaigoti, įgauti žalią atspalvį ir gaminti toksišką junginį – solaniną. Toks bulvių cheminis pokytis ne tik kenkia jų skoniui, bet ir gali būti pavojingas sveikatai.

Venkite laikyti bulves ant stalviršio ar po stalu
Bulvės neturėtų būti laikomos nei ant stalviršio, nei vietose be uždarų durų, nes tai gali pritraukti vaisines museles, graužikus ar kitus kenkėjus. Laikant jas tinkamai, bulvės gali išlikti šviežios kelis mėnesius, tačiau kulinarai nerekomenduoja pirkti itin didelio jų kiekio – geriau įsigyti tiek, kiek planuojate suvartoti artimiausiu metu.
Papildomi patarimai, kaip išvengti bulvių gedimo
Jeigu pastebėjote, kad kai kurios bulvės jau pradėjo minkštėti ar sudaigoti, svarbu jas kuo greičiau atskirti nuo likusių. Viena sugedusi bulvė gali paskatinti ir kitų greitesnį gedimą. Taip pat nepamirškite reguliariai tikrinti bulvių laikymo vietos – pašalinkite dulkes ar šiukšles, kurios gali susikaupti ir sudaryti palankias sąlygas kenkėjams. Jei turite didelį bulvių kiekį, stenkitės laikyti jas mažomis porcijomis skirtingose vietose, kad prireikus galėtumėte lengviau stebėti jų būklę
Norint išsaugoti bulvių kokybę ir skonį, svarbu jas laikyti tinkamose sąlygose – vėsioje, tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje. Laikydamiesi šių patarimų, užtikrinsite, kad jūsų mėgstami žiemos patiekalai visada bus pagaminti iš kokybiškų ingredientų.
Šaltinis: https://www.express.co.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.