Daržovės – tai vienas iš pagrindinių sveikos mitybos komponentų, tačiau ne visos jų teikia naudos, jei valgome jas termiškai apdorotas. Nors dažniausiai įprasta galvoti, kad visos daržovės geriausios būna žalios, kai kurios iš jų iš tiesų tampa naudingesnės po švelnaus apdorojimo. Šiame straipsnyje aptarsime, kurios daržovės geriausiai tinka valgyti žalias, o kurios geriausiai pasireiškia po lengvo virimo.
Daržovės, kurios išsiskiria valgant žalias
Valgyti žalias daržoves yra paprasčiausias ir greičiausias būdas pasinaudoti jų nauda. Žalios daržovės dažnai turi daugiausia naudingų medžiagų – vitaminų, antioksidantų ir kitų mikroelementų. Tarp geriausių pasirinkimų:
- Lapai (salotos, špinatai ir kt.): Šios daržovės greitai praranda savo maistinę vertę kaitinant, todėl jų geriausia valgyti žalias.
- Agurkai: Su žieve agurkai pasižymi didele skaidulų ir polifenolių koncentracija, kas naudinga virškinimui ir bendram organizmo sveikatingumui.
- Paprikos: Ypač raudonos ir geltonos paprikos yra puikus vitamino C šaltinis, kuris žymiai sumažėja, kai paprikas apdorojame aukšta temperatūra.
Valgant žalias daržoves, galima užtikrinti maksimalų vitaminų ir antioksidantų kiekį, todėl verta jas įtraukti į kasdienę mitybą.
Daržovės, kurios geriausios lengvai apdorotos
Kai kurios daržovės, kurios šviežios gali pasirodyti mažiau maistingos, sušvelninus apdorojimą išryškina savo vertingąsias savybes. Tai ypač svarbu, norint padidinti tam tikrų naudingų medžiagų kiekį.
- Morkos: Šios daržovės geriausiai pasisavinamos, kai jos šiek tiek apdorojamos, nes karštis išlaisvina daugiau beta-karotino.
- Brokoliai: Brokoliuose esantis antioksidantas sulforafanas, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, geriausiai išsiskiria, kai brokoliai yra trumpai apdorojami garuose.
- Žiediniai kopūstai: Tai dar viena daržovė, kurią apdorojus garuose ar mikrobangų krosnelėje, išlaiko daugiausiai savo vertingų savybių.
Kai kurios daržovės, kaip ir brokoliai, geriausiai išlaiko savo vertę, kai jos apdorojamos garuose arba mikrobangų krosnelėje. Tai padeda ne tik išsaugoti maistingąsias medžiagas, bet ir padidinti organizmui reikalingų vitaminų pasisavinimą.

Daržovės, kurios geriausios po visiško apdorojimo
Yra daržovių, kurios, priešingai nei kai kurios žaliavos, tampa maistingesnės po visiško apdorojimo.
- Bulvės: Nors bulves reikia gerai virti arba kepti, jų žievelėje slypi daug skaidulų ir antioksidantų, kurie padeda sumažinti kraujospūdį ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
- Špinatai: Špinatai turi oksalatų, kurie gali užkirsti kelią tam tikrų mineralų (pvz., kalcio) pasisavinimui, todėl juos reikėtų virti, kad sumažintų šių medžiagų kiekį.
Tiek špinatai, tiek pomidorai – nors ir gali būti valgomi žali, apdorojus šias daržoves, padidėja kai kurių jų maistinių medžiagų, kaip lycopeno, koncentracija.
Išvada
Valgant daržoves tiek šviežias, tiek lengvai apdorotas, galima pasiekti geriausius rezultatus sveikatai. Svarbu pasirinkti, kurios daržovės geriausiai tinka jūsų kūnui, ir nepamiršti įvairinti mitybą. Jei norite pasinaudoti maksimaliu kiekvienos daržovės maistingumu, žinokite, kada ją valgyti žalią, o kada apdoroti švelniai.te įsitikinti, kad daržovės neperkeptos – tiesiog stebėkite jų spalvą. Jei brokoliai, žaliosios pupelės ar asparagai išlaiko ryškiai žalią spalvą, vadinasi, juos apdorojote teisingai.
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.