Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Daržovės, kurias verta valgyti žalias ir lengvai paruoštas

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-06
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Daržovės, kurias verta valgyti žalias ir lengvai paruoštas
Daržovės, kurias verta valgyti žalias ir lengvai paruoštas

Daržovės – tai vienas iš pagrindinių sveikos mitybos komponentų, tačiau ne visos jų teikia naudos, jei valgome jas termiškai apdorotas. Nors dažniausiai įprasta galvoti, kad visos daržovės geriausios būna žalios, kai kurios iš jų iš tiesų tampa naudingesnės po švelnaus apdorojimo. Šiame straipsnyje aptarsime, kurios daržovės geriausiai tinka valgyti žalias, o kurios geriausiai pasireiškia po lengvo virimo.

Daržovės, kurios išsiskiria valgant žalias

Valgyti žalias daržoves yra paprasčiausias ir greičiausias būdas pasinaudoti jų nauda. Žalios daržovės dažnai turi daugiausia naudingų medžiagų – vitaminų, antioksidantų ir kitų mikroelementų. Tarp geriausių pasirinkimų:

  • Lapai (salotos, špinatai ir kt.): Šios daržovės greitai praranda savo maistinę vertę kaitinant, todėl jų geriausia valgyti žalias.
  • Agurkai: Su žieve agurkai pasižymi didele skaidulų ir polifenolių koncentracija, kas naudinga virškinimui ir bendram organizmo sveikatingumui.
  • Paprikos: Ypač raudonos ir geltonos paprikos yra puikus vitamino C šaltinis, kuris žymiai sumažėja, kai paprikas apdorojame aukšta temperatūra.

Valgant žalias daržoves, galima užtikrinti maksimalų vitaminų ir antioksidantų kiekį, todėl verta jas įtraukti į kasdienę mitybą.

Daržovės, kurios geriausios lengvai apdorotos

Kai kurios daržovės, kurios šviežios gali pasirodyti mažiau maistingos, sušvelninus apdorojimą išryškina savo vertingąsias savybes. Tai ypač svarbu, norint padidinti tam tikrų naudingų medžiagų kiekį.

  • Morkos: Šios daržovės geriausiai pasisavinamos, kai jos šiek tiek apdorojamos, nes karštis išlaisvina daugiau beta-karotino.
  • Brokoliai: Brokoliuose esantis antioksidantas sulforafanas, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, geriausiai išsiskiria, kai brokoliai yra trumpai apdorojami garuose.
  • Žiediniai kopūstai: Tai dar viena daržovė, kurią apdorojus garuose ar mikrobangų krosnelėje, išlaiko daugiausiai savo vertingų savybių.

Kai kurios daržovės, kaip ir brokoliai, geriausiai išlaiko savo vertę, kai jos apdorojamos garuose arba mikrobangų krosnelėje. Tai padeda ne tik išsaugoti maistingąsias medžiagas, bet ir padidinti organizmui reikalingų vitaminų pasisavinimą.

Daržovės, kurios geriausios lengvai apdorotos

Daržovės, kurios geriausios po visiško apdorojimo

Yra daržovių, kurios, priešingai nei kai kurios žaliavos, tampa maistingesnės po visiško apdorojimo.

  • Bulvės: Nors bulves reikia gerai virti arba kepti, jų žievelėje slypi daug skaidulų ir antioksidantų, kurie padeda sumažinti kraujospūdį ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
  • Špinatai: Špinatai turi oksalatų, kurie gali užkirsti kelią tam tikrų mineralų (pvz., kalcio) pasisavinimui, todėl juos reikėtų virti, kad sumažintų šių medžiagų kiekį.

Tiek špinatai, tiek pomidorai – nors ir gali būti valgomi žali, apdorojus šias daržoves, padidėja kai kurių jų maistinių medžiagų, kaip lycopeno, koncentracija.

Išvada

Valgant daržoves tiek šviežias, tiek lengvai apdorotas, galima pasiekti geriausius rezultatus sveikatai. Svarbu pasirinkti, kurios daržovės geriausiai tinka jūsų kūnui, ir nepamiršti įvairinti mitybą. Jei norite pasinaudoti maksimaliu kiekvienos daržovės maistingumu, žinokite, kada ją valgyti žalią, o kada apdoroti švelniai.te įsitikinti, kad daržovės neperkeptos – tiesiog stebėkite jų spalvą. Jei brokoliai, žaliosios pupelės ar asparagai išlaiko ryškiai žalią spalvą, vadinasi, juos apdorojote teisingai.

Šaltinis: realsimple.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 3.5 / 5. Balsų skaičius: 2

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:daržovėsDaržovių apdorojimasmityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Atsipalaidavimo būdai darbe – mažiau streso
Naujienos

Atsipalaidavimo būdai darbe – mažiau streso, daugiau energijos

2011-06-06
Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Juodi inkštirai
Naujienos

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Juodi inkštirai

2013-03-23
Trys esminiai skaičiai apie saulės kremus
Naujienos

Trys esminiai skaičiai apie saulės kremus

2011-06-10
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (250)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (250)

2013-02-12

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?