Now Reading
Dedu jų į kavą ir arbatą. Padeda ne tik sušilti, bet ir skatina virškinimą

Dedu jų į kavą ir arbatą. Padeda ne tik sušilti, bet ir skatina virškinimą

Priedai kavai ir arbatai

Nors dienos dar lepina šiluma, tačiau rytais savo ritualus norisi pradėti nuo šiltos kavos ar arbatos. Bet ar žinojote, kad tam tikri priedai kavai ir arbatai gali ne tik padėti sušilti ar greičiau atsibusti, bet ir paskatinti jūsų virškinimą?

Straispnyje papasakosime, ką galite dėti į savo kavą ir arbatą, kad ne tik pasimėgautumėte gėrimu, bet ir padėtumėte savo virškinamajam traktui.

Prieskoniai į kavą, kokius rinktis?

Vienas iš populiariausių prieskonių mišinių, skirtų kavai yra ypač mėgstamas Azijos šalyse – tai Garam Masala. „Garam” išvertus iš indų kalbos reiškia „karštas”, kas tuo pačiu nurodo ir jo šildomąsias savybes.

Šis mišinys susideda iš kmynų, kardamono, juodųjų pipirų, kalendros, gvazdikėlių, lauro lapų, kajeno pipirų ir muskato riešuto. Garam Masala suteikia kavai intensyvų, aštrų skonį su lengva prieskonio nata.

Priedai kavai ir arbatai. Garam masala prieskoniai
Priedai kavai ir arbatai Garam masala prieskoniai

Kava pagadrinta imbieru

Kava su imbieru apjungia malonumą ir naudą. Pasižyminti šiek tiek kartoku skoniu ir maloniu aromatu, ji padeda kovoti su infekcijomis ir turi šildantį poveikį.

Gardindami savo kavą galite naudoti maltą imbierą įberdami į savo kavos puodelį žiupsnelį arba keletą plonų šviežios imbiero šaknies griežinėlių.

Kava ir kardamonas

Daugelis Garam Masala mišinio prieskonių gali būti įdedami į kavą ir pavieniui, pavyzdžiui, žaliasis kardamonas. Šis prieskonis turi aštrų, saldų ir intensyvų skonį.

Juodasis kardamonas vartojamas rečiau dėl savo ypatingai stipraus skonio, galinčio užgožti pačios kavos skonį.

Verta paminėti, kad kardamonas gali pagerinti virškinimą ir pasižymi diuretinį poveikį (Padeda iš kūno pašalinti skysčių perteklių ir sumažinti su juo susijusius patinimus).

Priedai kavai ir arbatai. Kardamonas
Priedai kavai ir arbatai Kardamonas

Populiariausi arbatos prieskoniai

Kartaus skonio prieskoniai, nors ir rečiau naudojami arbatai aromatizuoti, tačiau vertinami dėl savo saldžių natų, yra cinamonas, vanilė ir saldymedis.

Be jų arbata taip pat dažnai gardinama ir aštriais prieskoniais bei džiovintais vaisiais.

Priedai kavai ir arbatai: gvazdikėliai

Gvazdikėliai yra vienas iš labiausiai vertinamų ingredientų, suteikiantis arbatai aštroką skonį ir pasižymintis šildomuoju bei nuskausminamuoju poveikiu. Jie puikiai tinka norint numalšinti gerklės skausmą.

Priedai kavai ir arbatai: anyžiai

Anyžiai turi išskirtinį aštriai saldų skonį, primenantį kmynus. Šiek tiek anyžių galima pridėti į arbatą, kad ji įgautų turtingesnį skonį. Svarbu paminėti, kad anyžiai turi priešuždegiminių, antidiabetinių ir antivirusinių savybių.

Vaisinės arbatos ir jų priedai

Į vaisines arbatas dažnai dedama džiovintų vaisių ar vaisių žievelių. Ypač vertinami yra džiovinti obuoliai, svarainiai, spanguolės, goji uogos, taip pat apelsinų ir citrinų žievelės.

Gal bus kiek netikėta, tačiau galima naudoti ir šviežias vyšnias, juoduosius serbentus ar mėlynes.

Įdomus ingredientas yra lazdyno riešutai, kuriuos prieš dedant rekomenduojame susmulkinti (apie pusę arbatinio šaukštelio).

Taip pat į vaisinę arbatą galite įdėti keletą neapdorotų kakavos pupelių. Vaisinė arbata pasižymi saldžiarūgščiu skoniu, todėl geriausia ją ragauti be papildomai pridėto cukraus ar saldiklių.

Priedai kavai ir arbatai vaisinė arbata su apelsinais
Priedai kavai ir arbatai vaisinė arbata su apelsinais

Priedai kavai ir arbatai – kaip naudoti?

Dedant prieskonių ar vaisių į kavą bei arbatą, svarbu tai daryti su saiku, nes jie neturėtų dominuoti gėrimo skonyje, ypač jei jie yra aštrūs.

Paprastai jų naudojama tik šiek tiek – ne daugiau kaip žiupsnelis. Kalbant apie vaisius, jų proporcija turėtų būti subalansuota ir šiukštu ne didesnė nei kavos ar arbatos kiekis.

Geriausia į arbatą ar kavą pridėti šviežių prieskonių ir vaisių iš karto, užplikant juos verdančiu vandeniu. Tai sustiprins jų skonį ir leis geriau susimaišyti su pasirinktu gėrimu.

Jei naudojate maltus prieskonius, galite palaukti, kol kava ar arbata šiek tiek pravės, ir pridėti juos prieš pat gėrimų vartojimą, kad jie neprarastų savo naudingų savybių.


Taip pat skaitykite:
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt