Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Gydytoja dietologė: „Netiesa, kad konservuotose daržovėse nėra vitaminų“

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2016-09-23
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Gydytoja dietologė: „Netiesa

Šiuo metu turguose gausu Lietuvos ūkininkų užaugintų rudens gėrybių, tačiau prisivalgyti jų „už visus metus“ nepavyks. Viena iš išeičių – daržovių vaisių ir uogų konservavimas. Gydytoja dietologė Laura Romeraitė–Kuklierienė sako, kad ir konservuoti produktai gali būti neblogu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltiniu.

Pasak jos, nemaža dalis žmonių yra įsitikinę, kad konservuotos daržovės nebeturi jokios vertės – yra praradusios visus vitaminus ir kitas naudingas medžiagas.

„Tai netiesa. Pavyzdžiui vitamino C konservuotuose produktuose dėl terminio apdorojimo sumažėja 2 kartus, tačiau vis tiek lieka. Tuo tarpu morkų ir pomidorų nauda po kaitinimo tik padidėja, nes organizmas juose esančius antioksidantus likopeną ir betakarotiną pasisavina termiškai apdorotus, todėl minėtos daržovės naudingesnės konservuotos nei šviežios. Mineralų – magnio, kalcio ir kitų – kiekis ir kokybė nuo kaitinimo nepriklauso. Be to, ypač sveikatai naudingos skaidulos minėtuose produktuose taip pat išlieka“, – vardijo Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė L. Romeraitė–Kuklierienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad produktų vertę mažina konservavimui naudojami priedai: didelis druskos ar cukraus kiekis, actas. Kartais šių priedų potenciali žala gali nustelbti pačių produktų naudą, todėl minėtų priedų konservuojant reikėtų naudoti kuo saikingiau. Beje, actas gali dirginti virškinimo traktą, todėl acto nevertėtų naudoti konservavimui sergant bet kuria virškinamojo trakto liga (rėmeniu, gastritu, opalige, pankreatitu ir kitais).

Gydytoja dietologė pastebi, kad rudenį lietuviškų gėrybių pasirinkimas tikrai gausus.

„Morkos, burokėliai, kopūstai, ropės, moliūgai, cukinijos, baklažanai, salierai, ankštiniai, svogūnai, česnakai, vaisiai: obuoliai, kriaušės, slyvos, svarainiai. Tai puikus vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų šaltinis“, – pabrėžia L. Romeraitė–Kuklierienė.

Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad dabar gausiausia pasiūla šviežio derliaus obuolių, kriaušių, slyvų svarainių. Tuo tarpu ūkininkų auginti agurkai, pomidorai – jau pabaigon, tad dar nepasiruošę jų atsargų žiemai turėtų paskubėti. Jau yra ir kopūstų, morkų ar burokėlių, bet jų bumas bus truputį vėliau.

„Kaip vitamino šaltinį ir naudingus vaisius žmonės labai vertina lietuviškus svarainius ir labai jų ieško. Kaip tik dabar jau pradėjome jais prekiauti“, – pastebėjo kalbinti Centrinio Kauno turgaus prekybininkai.

Beje, konservuoti žiemai – nebūtinai reiškia marinuoti ar kaitinti kemšant viską į stiklainius. Nemažą dalį rudens gėrybių galima ir šaldyti arba rauginti.

„Manoma, kad šaldymas priklauso sveikiausiems produktų išsaugojimo metodams. Užšaldytuose produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei konservuojant. Be to, į juos nededamas cukrus, druska ir kiti kenksmingi priedai“, – akcentuoja pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad rauginimas taip pat labai geras konservavimo būdas, todėl nederėtų pamiršti į mitybą įtraukti ir raugintų daržovių – kopūstų ir agurkų. Jose ne tik gausu vitaminų, mineralų bei skaidulų, rauginti kopūstai gerina medžiagų apykaitą, o juose esanti pieno rūgštis teigiamai veikia virškinimo procesus. Naujausi tyrimai rodo, kad rauginti kopūstai neleidžia vystytis augliams, saugo nuo vėžio. Jie pasižymi imunitetą stiprinančiu poveikiu dėl probiotinio poveikio žarnynui.

„Daugelis klysta, manydami, kad probiotikus reikia pirkti vaistinėje arba jų galima rasti tik specialiuose jogurtuose. Tiesa, raugintų daržovių derėtų vartoti su saiku jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija. Taip pat svarbu nepamiršti, kad naudingųjų savybių raugintos daržovės turi tik jas užraugus su druska. Marinuotos su actu daržovės minėtų savybių neturės“, – pataria Dietoterapijos centro vadovė.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:marinavimasmarinuoti produktaimitybarauginimasrauginti produktaisveika mityba

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Teatro dienos proga – pigesni bilietai į O.Koršunovo teatro spektaklius
Menas

Teatro dienos proga – pigesni bilietai į O.Koršunovo teatro spektaklius

2010-03-17
„Red Bull“ krepšinio turnyrui diriguos „Freaks on Floor“ vokalistas
Aktualu

„Red Bull“ krepšinio turnyrui diriguos „Freaks on Floor“ vokalistas

2012-08-17
Alice Way apie muzikos vertę
Naujienos

Alice Way apie muzikos vertę, pianino magija, išgarsėjimą, aprengtą tiesą… (interviu)

2013-10-03
Trys kunigo Algirdo Toliato mintys apie Šv. Velykas
Įdomu

Trys kunigo Algirdo Toliato mintys apie Šv. Velykas

2017-04-16

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?