Stiprūs kaulai – tai ne tik judėjimo laisvė, bet ir svarbus sveikos senatvės pagrindas. Kad apsisaugotume nuo osteoporozės ir išlaikytume tvirtą raumenų ir kaulų sistemą, būtina ne tik gyventi aktyviai, bet ir atsakingai rinktis maistą. Remiantis portalo Eating Well pateikta informacija, šie maisto produktai ir gyvenimo būdo įpročiai gali padėti sustiprinti kaulus.
Riebios žuvys: kalcio ir vitamino D šaltinis
Konservuotos sardinės ir ančiuviai (su kaulais) yra nepaprastai turtingi kalciu – mineralu, kuris būtinas kaulų tankiui ir tvirtumui palaikyti. Mitybos specialistė Kelly Powers pažymi, kad Viduržemio jūros dieta ypač akcentuoja žuvies vartojimą kaip pagrindinį baltymų ir nesočiųjų riebalų šaltinį.
Kitos riebios žuvys – lašiša, skumbrė ar tunas – taip pat naudingos dėl didelio vitamino D kiekio, kuris padeda organizmui efektyviau pasisavinti kalcį. Kadangi vitamino D iš maisto gauti sunkiau, reguliarus riebios žuvies vartojimas gali tapti svarbiu kaulų stiprinimo būdu.
Lapinės daržovės gali padėti sustiprinti kaulus
Lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, kopūstai ar lapiniai burokėliai, yra vienas svarbiausių vitamino K šaltinių. Šis vitaminas padeda kalciui įsisavinti į kaulinį audinį. Lapinės daržovės neatsiejamos nuo Viduržemio jūros dietos, todėl verta jas įtraukti į kasdienį valgiaraštį: plakite jas į kokteilius, dėkite į troškinius ar kepkite su alyvuogių aliejumi.
Sūris – klasikinis kalcio šaltinis
Sūris, ypač mocarela, parmezanas, rikota ar aziagas, pasižymi dideliu kalcio kiekiu. Tačiau svarbu nepamiršti, kad sūriai taip pat gali turėti daug sočiųjų riebalų ir druskos. Todėl šį produktą reikėtų vartoti saikingai ir derinti su kitais sveikais pasirinkimais.
Džiovintos slyvos gali sustiprinti kaulus
Džiovintos slyvos, be gerai žinomų virškinimą gerinančių savybių, taip pat naudingos kaulų sveikatai. Jose gausu kalio, kuris padeda išsaugoti kaulų tankį. Tyrimai rodo, kad 50–100 g slyvų per dieną gali teigiamai paveikti kaulų struktūrą. Įtraukite jas į kokteilius, valgykite su riešutais ar tiesiog kaip sveiką užkandį.

Alyvuogių aliejus – kaulų apsauga nuo uždegimų
Alyvuogių aliejus – neatsiejamas Viduržemio jūros dietos ingredientas. Jame esantys nesočiosios riebalų rūgštys naudingi ne tik širdžiai, bet ir kaulams. Manoma, kad alyvuogių aliejus mažina uždegiminius procesus ir stabdo baltymų skaidymą, taip padėdamas išlaikyti kaulų masę.
Kiti svarbūs įpročiai kaulų stiprinimui
Pakankamas baltymų kiekis
Baltymai ne tik būtini raumenims, bet ir sudaro didelę dalį kaulų masės. Todėl verta valgyti baltymingus produktus – tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės – kartu su kalciu ir vitaminu D.
Ribokite alkoholį
Pernelyg gausus alkoholio vartojimas gali trukdyti įsisavinti kalcį ir kitus svarbius mineralus. Saikingumas – raktas į sveikus kaulus.
Reguliari fizinė veikla
Aktyvus gyvenimo būdas padeda išvengti daugelio ligų, taip pat ir kaulų nykimo. Rekomenduojama bent 2,5 val. per savaitę skirti vidutinio intensyvumo fizinei veiklai – tai gali būti greitas ėjimas, šokiai ar jėgos pratimai.
Sveiki kaulai – tai nuoseklių sprendimų rezultatas. Į savo kasdienybę įtraukite kalciu ir vitaminu D praturtintus produktus, valgykite įvairiai, būkite fiziškai aktyvūs ir venkite žalingų įpročių. Taip padėsite savo organizmui išlikti stipriam ir judriam ilgus metus.
Šaltinis: eatingwell.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.