Grybai – tai itin jautrus ir greitai gendantis produktas, todėl labai svarbu juos tinkamai laikyti, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži ir neprarastų skoninių savybių. Štai keletas paprastų, bet itin veiksmingų patarimų, kaip laikyti grybus šaldytuve, kad jie nesugestų per greitai.
Geriausias būdas laikyti grybus – popieriniame maišelyje
Norėdami išlaikyti grybus šviežius, įdėkite juos į popierinį maišelį ir švelniai užriškite prieš dedant į šaldytuvą. Svarbu žinoti, kad prieš laikant grybų plauti nereikėtų – perteklinė drėgmė tik paskatins jų gedimą.
Popierinis maišelis leidžia grybams „kvėpuoti“ – jis sugeria drėgmės perteklių, todėl grybai nesukieta ar nesusiraukšlėja taip greitai. Priešingai nei plastikinė pakuotė, kuri sulaiko drėgmę ir taip sudaro palankias sąlygas puvimo procesui.
Venkite laikyti grybus sandariose plastikinėse dėžutėse
Jei pirkote grybus (pvz., pievagrybius ar kreivabudžius) supakuotus į hermetiškas plastikines dėžutes, geriau juos kuo greičiau perkelkite į popierinį maišelį. Uždara plastikinė tara be ventiliacijos skylių apsunkina drėgmės išgaravimą, todėl grybai greičiau sušunta ir pradeda gesti.

Laikykite toliau nuo stipraus kvapo produktų
Grybai turi savybę greitai sugerti aplinkinių produktų kvapus, todėl nelaikykite jų šalia svogūnų, česnakų, rūkytų gaminių ar kitų stipriai kvepiančių produktų. Tai ne tik pakeis grybų kvapą, bet ir gali neigiamai paveikti jų skonį.
Kaip atpažinti, kad grybai jau sugedo
Sugedusius grybus nesunku atpažinti pagal šiuos požymius:
- Jie tampa susiraukšlėję, minkšti ar net virsta į košę.
- Grybų paviršius pasidengia gleivėmis.
- Jie įgauna tamsesnę spalvą ir pradeda skleisti nemalonų, pelėsinį kvapą.
Tačiau jei ant grybų pasirodė vos keli tamsesni taškeliai, jie vis dar gali būti tinkami vartojimui – tiesiog sunaudokite juos kuo greičiau gaminant šilto patiekalo pagrindą ar įmaišykite į troškinį.
Pastebėję, kad grybai jau pradeda gesti, nesibaiminkite – tai puiki proga greitai sugalvoti receptą ir pasigaminti ką nors skanaus: keptų grybų su svogūnais, grybų sriubą ar net omletą su grybais. Svarbiausia – nepalikite jų ilgam šaldytuvo kamputyje, nes praradus šviežumą, jie jau nebus tinkami nei skoniu, nei tekstūra.
Šaltinis: https://ukr.media/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.