Paprikų augintojai dažnai klausia: kada geriausia nuskinti paprikas, kad jos kuo greičiau sunoktų, bet tuo pačiu ir kuo ilgiau išliktų šviežios.
Svarbu žinoti, kad optimalus nuskynimo laikas yra tada, kai paprika pasiekia techninę nokumo būseną – ji pasiekia pilną dydį, dar yra žalia arba tik pradeda keisti spalvą, tačiau dar nėra pilnai subrendusi. Tokiu atveju, tinkamai laikant, paprika gali išlikti šviežia iki 1-2 mėnesių. Pilnai subrendusi paprika laikoma kur kas blogiau – tik apie 2 savaites.
Paprikų laikymas po nuskynimo
Norint, kad paprikos nepasirūpintų per greitai ir neišdžiūtų, reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių dalykų. Paprikų tiesiog padėjimas ant palangės tikrai neduos gero rezultato – jos greitai išdžius. Pirmieji džiūvimo požymiai reiškia, kad paprikai trūksta drėgmės. Tuomet jas reikėtų laikyti uždaroje plastikiniame inde su drėgna popierine servetėle (bet ne per daug šlapia, kad nesukeltų puvimo proceso).
Šis metodas turi pranašumą, nes nuskynus vaisius, augalas gali atsikvėpti ir pradėti formuoti naujus vaisius. Visi augalo ištekliai nukreipiami į naujas paprikas, o ne senų vaisių nokinimą, kurie gali pasiekti pilną nokumą ir be augalo pagalbos. Po derliaus nuėmimo augalą verta pamaitinti kompleksiniu trąšų tirpalu ir nuimti viršūnes, kad paskatintumėte šoninių ūglių augimą.
Be to, nuskynus paprikas ir leisdami joms nokti be augalo, sumažinama rizika, kad derlius bus pažeistas puvinio ar kenkėjų.

Kaip teisingai nuskinti paprikas
Paprikos turi būti nuskintos atsargiai, nenaudojant smūgių ar sukimų, o tik peiliu arba žirklėmis. Tai sumažina užkrato riziką. Prieš pjaustydami įrankį būtina sterilizuoti, kad neperneštumėte ligų.
Paprikas geriausia nuskinti sausu ir saulėtu oru. Jos nėra plaunamos, nes nuskynus jas reikia laikyti sausai. Vaisiai dedami į bet kokį patogų indą, kurio dugnas uždengiamas natūralia medžiaga.
Pirmiausia į indą dėkite žaliausias paprikas, kad jos pradėtų nokti pirmos. Indas uždengiamas audiniu arba dangčiu ir laikomas tamsioje, šiltoje vietoje. Paprikos noksta maždaug per mėnesį. Optimalus temperatūros diapazonas yra 20-25°C, nes žemesnėje nei 15°C temperatūroje nokimo procesas sulėtėja, o aukštesnė nei 30°C temperatūra gali sukelti vaisių gedimą.
Paprikų nokinimo pagreitinimas
Norėdami paspartinti paprikų nokimo procesą, šalia paprikų galite padėti kelis obuolius. Obuoliai išskiria etileno dujas, kurios yra atsakingos už nokimo pagreitėjimą. Tai paprastas, tačiau veiksmingas būdas paspartinti procesą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.