Liepos mėnesį morkos ir burokėliai pasiekia aktyvaus augimo fazę. Nors šios daržovės nėra itin lepios, šiuo laikotarpiu joms ypač svarbus tinkamas maitinimas. Tinkama trąša padeda ne tik užauginti didesnes ir sultingesnes šaknis, bet ir pagerina jų skonį. Straipsnyje aptarsime, kaip tręšti morkas ir burokėlius, kad šios daržovės džiugintų tiek savo išvaizda, tiek saldumu.
Kaip tręšti morkas ir burokėlius su mielėmis
Mielės – tai natūrali augimo skatintoja, kuri tuo pačiu gerina dirvožemio mikroflorą ir stabdo kenksmingų mikroorganizmų plitimą. Liepos viduryje, ypač apniukusiomis dienomis, yra geriausias metas naudoti mielių tirpalą.
Paruošimas:
– 10 litrų šilto vandens
– 100 g šviežių mielių
– 2 šaukštai cukraus
Palikite tirpalą pastovėti 2 valandas, tada laistykite tiesiai prie morkų ir burokėlių šaknų. Tai skatins spartesnį augimą ir sustiprins augalų imunitetą.

Medienos pelenai – vertingas kalio šaltinis
Pelenai yra puikus kalio šaltinis, kuris padeda formuotis tvirtoms ir sveikoms šaknims. Be to, pelenų tirpalas veiksmingai apsaugo nuo grybinių ligų.
Paruošimas:
– 1 stiklinė pelenų
– 3 litrai šilto vandens
Tirpalą palaikykite 3 valandas ir laistykite augalus. Norėdami pagerinti efektą, galite įberti žiupsnelį kalio permanganato – tai padės išryškinti saldų šakninių daržovių skonį.
Kaip tręšti morkas ir burokėlius su boro rūgštimi
Boro rūgštis daro tiesioginę įtaką morkų saldumui. Ji padeda formuotis cukrams šaknyse, todėl morkos tampa saldesnės ir traškesnės.
Paruošimas:
– 10 litrų vandens
– 10 g boro rūgšties
Svarbu gerai ištirpinti rūgštį ir tik tada naudoti mišinį laistymui. Ši trąša ypač veiksminga sausais vasaros mėnesiais.
Druskos trąša burokėlių skoniui pagerinti
Druska naudojama ne tik virtuvėje – tinkamai panaudota ji padeda sumažinti burokėlių kartumą ir padidina natūralų saldumą.
Paruošimas:
– 1 arbatinis šaukštelis druskos
– 1 litras vandens
Šiuo tirpalu rekomenduojama laistyti burokėlius kas 10 dienų. Tai paprastas, bet labai efektyvus būdas pagerinti šaknų skonį ir konsistenciją.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.