Kininis kopūstas, dar žinomas kaip pak choi, yra lapinis kopūstas, kilęs iš Kinijos. Šis skani ir universali daržovė yra ne tik skanus priedas prie daugelio patiekalų, bet ir tikras maistingų medžiagų lobynas. Jame gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, teigiamai veikiančių organizmo sveikatą. Kininis kopūstas yra puikus vitamino A, vitamino C, vitamino K, folio rūgšties, kalio ir kalcio šaltinis. Apie daugiau šio kopūsto privalumų pakalbėsime straipsnyje.
Kininio kopūsto nauda sveikatai
Dėl savo turtingos maistinės sudėties, kininis kopūstas teikia daugybę naudos sveikatai. Jame gausu vitaminų A ir C, kurie yra stiprūs antioksidantai, stiprinantys imuninę sistemą ir padedantys kovoti su infekcijomis bei uždegimais. Vitaminas K yra būtinas normaliam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai.
Folio rūgštis, ypač svarbi nėščioms moterims, padeda užkirsti kelią nervų vamzdelio defektams vaisiui ir palaiko sveiką ląstelių augimą. Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti sveiką širdies veiklą. Kalcis, žinoma, yra būtinas kaulų ir dantų stiprumui. Be to, kininiame kopūste esantys antioksidantai, tokie kaip karotenoidai ir flavonoidai, padeda apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, mažindami lėtinių ligų riziką.
Dėl savo didelio skaidulų kiekio, kininis kopūstas gerina virškinimą, skatina reguliarų žarnyno darbą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Šis skaidulų kiekis taip pat padeda ilgiau jaustis sotiems, todėl kininis kopūstas gali būti naudingas norintiems kontroliuoti svorį.

Kulinarijos universalumas: ką galima pagaminti iš kininių kopūstų?
Kininis kopūstas yra nepaprastai universali daržovė, tinkanti daugeliui patiekalų. Jo švelnūs lapai gali būti naudojami tiek žali, tiek termiškai apdoroti. Žalius kininius kopūstus galima dėti į salotas, pridėti prie sumuštinių ar valgyti kaip atskirą užkandį su padažu, pavyzdžiui, sezamų aliejaus ir ryžių acto pagrindu.
Kininius kopūstus taip pat galima apdoroti termiškai: virti garuose, išsaugant jų traškumą ir maistingąsias medžiagas, kepti wok keptuvėje su kitomis daržovėmis ir mėsa, troškinti sriubose ar karštuose patiekaluose, arba kepti ant grotelių, suteikiant jiems lengvą dūmų aromatą.
Jie puikiai dera su įvairiomis mėsomis, tokiomis kaip kiauliena, jautiena ar vištiena, žuvimis (ypač baltomis žuvimis), grybais, įvairiomis pupelėmis, ir daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, brokoliais ar svogūnais.
Kininio kopūsto stiebai taip pat yra valgomi ir gali būti naudojami panašiai kaip ir lapai. Jo universalumas leidžia jį lengvai integruoti į įvairius kulinarinius stilius, nuo azijietiškų iki europietiškų.
Kininių kopūstų receptai: idėjos skaniam patiekalui
Kininiai kopūstai yra puikus ingredientas įvairiems patiekalams. Jų švelnus skonis ir traški tekstūra puikiai dera su azijietiškais prieskoniais, tokiais kaip imbieras, česnakas, sojų padažas ir čili, tačiau taip pat tinka ir europietiškiems receptams, derinant juos su alyvuogių aliejumi, citrina ir žolelėmis.
Keletas idėjų:
Kininių kopūstų užkandis su konservuotomis pupelėmis. Aštrus ir pikantiškas užkandis, tinkantis kaip garnyras. Šį užkandį galima paruošti greitai ir paprastai, smulkiai supjaustant kininius kopūstus ir sumaišant juos su konservuotomis pupelėmis (pavyzdžiui, juodosiomis ar raudonosiomis pupelėmis), smulkintu svogūnu, aštriu čili pipiru (arba čili dribsniais), šlakeliu citrinos sulčių ir alyvuogių aliejumi. Skoniui galima pridėti ir kitų prieskonių, tokių kaip kumino ar koriandro sėklų.
Kepti kininiai kopūstai su česnakų ir imbiero padažu. Greitas ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis prie ryžių ar makaronų. Galima pridėti ir kitų daržovių, tokių kaip morkos ar brokoliai. Padažui galima naudoti sojų padažą, medų ir sezamo aliejų, siekiant sustiprinti skonį ir suteikti patiekalui blizgesio. Patiekite karštą, pabarstę sezamo sėklomis, kad pagerintumėte estetinį vaizdą.
Kininiai kopūstai su vištiena ir žemės riešutų padažu. Klasikinis azijietiškas patiekalas. Padažą galima pagaminti iš žemės riešutų sviesto, sojų padažo, medaus ir ryžių acto. Prieš patiekdami, pabarstykite smulkintų žemės riešutų, kad sustiprintumėte žemės riešutų skonį ir tekstūrą. Šis patiekalas puikiai tinka tiems, kurie mėgsta aštresnį skonį – galima pridėti šiek tiek čili dribsnių.
Kininių kopūstų sriuba. Šilta ir soti sriuba, puikiai tinka šaltam orui. Galima pridėti vištienos sultinio, mėsos ar tofu, taip pat kitų daržovių, tokių kaip morkos, svogūnai ar grybai. Norint gauti sodresnį skonį, rekomenduojama sriubą gardinti šlakeliu sojų padažo ir imbiero.
Kininių kopūstų salotos su sezamų padažu. Lengvas ir gaivus užkandis. Salotas galima papildyti kitais lapais, sezamo sėklomis ir riešutais, pavyzdžiui, graikiniais arba anakardžiais. Šviežios citrinos sulčių lašelis suteiks salotoms papildomo gaivumo ir ryškumo.
Kininių kopūstų ir krevetės stir-fry. Greitas ir skanus patiekalas, puikiai tinkantis vakarienei. Šiam patiekalui tinka naudoti įvairius prieskonius, tokius kaip imbieras, česnakas ir čili. Patiekite su virtais ryžiais arba kuskusu.
Kininių kopūstų blynai. Originalus būdas paruošti kininius kopūstus, juos sumaišius su tešla ir apkepus. Blynams paruošti galima naudoti paprastą kvietinių miltų tešlą, į kurią įmaišyti susmulkintų kininių kopūstų, kiaušinio ir prieskonių. Kepkite ant vidutinės kaitros, kol blynai gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.

Kimči – fermentuotas kininis kopūstas
Kimči – tai tradicinis korėjietiškas fermentuotas kopūstų patiekalas, laikomas Korėjos virtuvės simboliu. Jo paruošimo būdas apima įvairių rūšių kopūstų (dažniausiai napa kopūstų) marinavimą su aštriais prieskoniais, tokiais kaip raudonieji čili pipirai, česnakas, imbieras, svogūnai ir fermentuota jūros druska.
Fermentacijos procesas suteikia kimči unikalų, rūgštų skonį ir traškią tekstūrą, tuo pačiu praturtindamas jį naudingomis probiotinėmis bakterijomis. Kimči receptas gali skirtis priklausomai nuo regiono ir šeimos tradicijų, todėl egzistuoja daugybė kimči variantų, kurie gaminami iš įvairių daržovių, tokių kaip ridikai, agurkai ar net vaisiai. Kimči yra ne tik skanus garnyras, bet ir vertingas maistingųjų medžiagų šaltinis.
Kininis kopūstas yra maistinga ir skani daržovė, turinti daugybę naudos sveikatai. Jo universalumas leidžia jį naudoti įvairiuose receptuose, tad kiekvienas gali rasti tinkamą būdą mėgautis šiuo sveiku ir skaniu produktu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.