Kiaušinių laikymas šaldytuvo durelėse daugeliui atrodo patogus ir įprastas būdas. Tačiau maisto saugos ekspertai įspėja, kad šis įprotis gali kelti pavojų sveikatai. Nors iš pirmo žvilgsnio tokia vieta atrodo praktiška, dėl temperatūros svyravimų ir padidėjusios drėgmės kiaušiniai gali greičiau sugesti ir netgi tapti bakterijų, tokių kaip salmonelės, šaltiniu.
Kiaušinių laikymas šaldytuvo durelėse: temperatūros pavojai
Kaskart atidarius šaldytuvą, šaldytuvo durelėse esanti temperatūra greitai keičiasi. Tokie nuolatiniai temperatūros svyravimai silpnina kiaušinio lukšto apsauginį sluoksnį, sudarydami palankias sąlygas bakterijoms patekti į vidų. Kiaušinių laikymas šaldytuvo durelėse ilgainiui gali tapti priežastimi, kodėl šie produktai genda greičiau nei turėtų.

Drėgmė ir bakterijų dauginimasis
Kiaušinio lukštas yra porėtas, todėl kintančiomis sąlygomis jis ima „kvėpuoti“, leisdamas oro mikroorganizmams patekti į vidų. Be to, šaldytuvo durelėse dažnai kaupiasi drėgmė, o temperatūros pokyčiai lemia kondensato susidarymą. Drėgmė sukuria idealią terpę bakterijoms daugintis, ypač jei kiaušiniai jau buvo nuplauti ir neteko natūralios apsauginės plėvelės.
Mechaninių pažeidimų rizika
Kiaušinių laikymas durelėse padidina ir fizinių pažeidimų tikimybę – kiekvieną kartą atidarant ar uždarant šaldytuvą kiaušiniai gali būti sujudinami, atsiranda mikroskopinių įtrūkimų. Tokie įtrūkimai leidžia bakterijoms patekti į kiaušinio vidų, o tai sumažina jo galiojimo laiką ir kelia sveikatos riziką.
Kaip tinkamai laikyti kiaušinius
Norint užtikrinti ilgesnį šviežumą ir apsaugoti sveikatą, specialistai rekomenduoja kiaušinius laikyti vidurinėje šaldytuvo lentynoje, arčiau galinės sienelės, kur temperatūra išlieka pastovi. Geriausia palikti juos originalioje kartoninėje pakuotėje, neplautus, su smailiu galu žemyn – taip trynys išlieka centre ir kiaušinis ilgiau išsaugo šviežumą.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.