Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Kodėl nereikėtų kepti kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo: tobulos kiaušinienės paslaptis

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-01
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kodėl nereikėtų kepti kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo: tobulos kiaušinienės paslaptis
Kodėl nereikėtų kepti kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo: tobulos kiaušinienės paslaptis

Dauguma žmonių, skubėdami ryte, daro vieną dažną klaidą – kiaušiniai prilimpa prie keptuvės, kai jie dedami tiesiai iš šaldytuvo. Šis įprotis atrodo nekaltas, bet gali sugadinti ne tik kiaušinių tekstūrą, bet ir skonį. Kad pusryčiai būtų tobuli, verta suprasti, kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti.

Kodėl šalto kiaušinio baltymas prilimpa?

Kai kiaušiniai paimami tiesiai iš šaldytuvo ir įdedami į įkaitintą keptuvę, įvyksta vadinamasis terminis šokas. Šaltas baltymas, kontaktuodamas su karštu paviršiumi, ne tik iš karto sukreša netolygiai, bet ir itin stipriai limpa prie keptuvės. Dėl to baltymas sukietėja aplink kraštus, o aplink trynį lieka dar neiškepusi masė.

Be to, šalto kiaušinio struktūra nesuspėja tolygiai sušilti, todėl baltimas gali tapti guminis, o trynys likti pusžalis. Norint, kad kiaušinis iškeptų vienodai, reikia sumažinti temperatūros kontrastą tarp produkto ir keptuvės.

Kiaušinių skonio pokyčiai dėl šilumos

Kiaušiniai, kurie iš karto kepami ant aukštos temperatūros, netenka dalies savo natūralaus skonio. Perkeptas baltymas gali įgyti nemalonų sieros poskonį. Tuo tarpu švelniai ir tolygiai kepami kambario temperatūros kiaušiniai atsiskleidžia visais skonio niuansais – švelniai, kreminiu skoniu, be jokių kartumo užuominų.

Kiaušinių skonio pokyčiai dėl šilumos

Kaip išvengti, kad kiaušiniai priliptų prie keptuvės?

Norint išvengti šio nemalonaus efekto ir išsikepti idealius kiaušinius, reikia laikytis kelių paprastų taisyklių:

1. Pašildykite kiaušinius iš anksto
Išimkite kiaušinius iš šaldytuvo likus 15–30 minučių iki kepimo. Neturite tiek laiko? Įdėkite kiaušinius su lukštu į dubenį su šiltu (ne karštu!) vandeniu ir palaikykite 3–5 minutes – taip jie greičiau sušils.

2. Naudokite dubenėlį prieš kepdami
Prieš dėdami į keptuvę, įmuškite kiaušinį į atskirą dubenėlį. Tai padės pastebėti kiaušinio kokybę, išvengti lukšto gabalėlių ir lengviau valdyti pilimą. Be to, tokiu būdu galite iš karto pagardinti druska ar pipirais.

3. Kepkite ant vidutinės ugnies
Įkaitinkite aliejų arba sviestą iki tol, kol jis bus karštas, bet dar nerūkstantis. Tuomet supilkite kiaušinį ir leiskite baltimui pradėti kietėti kraštuose. Norint išgauti vienodą kepimą, galite uždengti keptuvę dangčiu 1–2 minutėms – taip garai švelniai iškeps viršutinę dalį, neperkepant dugno.

Norint, kad kiaušiniai prilimpa prie keptuvės kuo rečiau, pakanka kelių paprastų žingsnių: pašildyti produktą iki kambario temperatūros, naudoti tinkamą kepimo būdą ir kontroliuoti kaitrą. Taip išvengsite guminių kiaušinių baltymų, neiškepusių trynių ir nemalonių kvapų – o ryto pusryčiai taps ne tik greiti, bet ir malonūs.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:kiaušiniaikiaušinienėŠaldytuvas

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Greiti daržovių blynai
Blynai

Greiti daržovių blynai – tobulas receptas sunaudoti likučius

2025-03-12
Ekologiškas kiaušinių dažymas: kaip du kart du
Įdomu

Ekologiškas kiaušinių dažymas: kaip du kart du

2013-03-30
Veganiškas šokoladinis pyragas
Receptai

Veganiškas šokoladinis pyragas

2024-01-23
Bulvės prancūziškai
Receptai

Bulvės prancūziškai

2024-01-10

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?