Vis dar gajus mitas, kad raudona žuvis – pagrindinis Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Daugelis žmonių, norinčių sveikai maitintis, renkasi brangią lašišą, tikėdamiesi maksimalaus naudos kiekio. Tačiau pasirodo, kad toks pasirinkimas ne visuomet yra pats sveikiausias. Gydytoja dietologė Galina Anochina pateikia netikėtą, bet pagrįstą atsakymą – silkė sveikesnė nei raudona žuvis.
Silkė sveikesnė nei raudona žuvis – kodėl?
Anot gydytojos, nors lašiša garsėja Omega-3 rūgštimis, šios vertingosios medžiagos suyra aukštoje temperatūroje. Todėl kepant raudoną žuvį, daugelis Omega-3 rūgščių tiesiog sunaikinamos. Kad išsaugotume jų vertę, lašišą reikėtų vartoti sūdytą, o dar geriau – lengvai sūdytą, kad nebūtų perteklinio druskos kiekio.
Tuo tarpu silkė, pasak specialistės, turi dar daugiau dokosaheksaeno rūgšties – vienos iš svarbiausių Omega-3 rūgščių. Tai reiškia, kad silkė sveikesnė nei raudona žuvis, nors ji dažnai vertinama kaip paprastesnis ir pigesnis pasirinkimas.

Ne viskas, kas brangu, yra sveikiau
Galina Anochina pabrėžia, kad sveika mityba – tai ne brangūs ir išreklamuoti produktai, o racionalūs ir maistingi pasirinkimai. Nereikėtų aklai sekti madų – geriau rinktis produktus, kurie išties naudingi organizmui. Silkė – puikus to pavyzdys. Ji ne tik pigi, bet ir biologiškai vertinga, ypač jei vartojama ne itin sūri.
Kalorijos ne visada parodo maistinę vertę
Mitybos specialistė taip pat primena, kad mažas kalorijų kiekis nereiškia didelės naudos. Kur kas svarbiau, kiek vertingų medžiagų – vitaminų, mikroelementų, skaidulų – yra 100 gramų produkto. Pavyzdžiui, balta duona ar bandelės gali būti mažiau kaloringos nei makaronai ar pita, tačiau jų maistinė vertė ženkliai skurdesnė.
Specialistė rekomenduoja vengti blogųjų riebalų ir pasitelkti kūrybiškumą virtuvėje – kepti duoną namuose, naudoti armėnišką pitą, gaminti natūralius patiekalus iš paprastų, bet vertingų ingredientų.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.