Sveikesnės mitybos siekiantiems rekomenduojamos trys duonos rūšys: daugiagrūdė, rūgštinė ir pilno grūdo. Jos padeda kontroliuoti svorį, gerina širdies sveikatą ir stiprina kaulus dėl gausaus skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekio. Šių duonos rūšių reguliarus vartojimas gali prisidėti prie svorio metimo, sumažinti cukraus ir „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje bei sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tad kokia gi duona pati sveikiausia mūsų organizmui? Į šį klausimą atsakymus rasite žemiau!
Daugiagrūdė duona
Ši duona, gaminama iš įvairių grūdų (kviečių, avižų, sorų ir kt.), yra puikus skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Skaidulos suteikia sotumo jausmą, o gausus vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcį, fosforą, magnį ir kalį, kiekis stiprina kaulus, dantis, nagus, širdį ir kraujagysles. Reguliarus vartojimas padeda papildyti organizmo maistinių medžiagų atsargas.
Raugo duona
Žemo kaloringumo raugo duona yra puikus pasirinkimas laikantis dietos. Gerai pasisavinama ir padeda mesti svorį. Joje esantis lizinas – svarbi aminorūgštis, reikalinga ląstelių regeneracijai. Be to, lėtas angliavandenių pasisavinimas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį.
Pilno grūdo duona
Ši duona, gaminama iš neperdirbto pilno kviečių grūdo, išsaugo visas naudingas maistines medžiagas. Dėl didelio skaidulų, vitaminų ir mineralų kiekio ji padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina „blogojo“ cholesterolio lygį ir gerina žarnyno veiklą. Reguliariai vartojant, sumažėja hipertenzijos, insulto ir nutukimo rizika. Be to, pilno grūdo duona yra turtinga B grupės vitaminų, kurie svarbūs nervų sistemos veiklai.
Atsižvelgiant į sveikatos poreikius ir mitybos tikslus, bet kuri iš šių trijų duonos rūšių gali būti puikus kasdienės mitybos papildymas. Svarbu rinktis duoną, kurioje yra kuo mažiau pridėtinio cukraus ir druskos.