Pieno produktai nuo pat pirmųjų gyvenimo valandų yra nepakeičiamas vitaminų ir mikroelementų šaltinis organizmui. Pienas padeda organizmui augti, vystytis ir įgyti jėgų.
Vaikų racionas
Pienas ir jo produktai yra svarbi mitybos dalis mažam vaikui. Jie yra geras baltymų šaltinis ir juose yra daug vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcį. Tai padės vaikams „statyti” kaulus ir palaikyti sveikus dantis.
Karvės pienas
Karvės pieno negalima duoti kaip gėrimo, kol vaikui nesukaks 1 metai. Taip yra todėl, kad jame nėra maistinių medžiagų balanso, reikalingo kūdikiams.
Vaikams iki 1 metų negalima duoti saldinto ar sauso pieno.
Pasterizuotą nenugriebtą karvės pieną galima įvesti kaip pagrindinį gėrimą nuo 1 metų.
Vaikams iki 5 metų nereikėtų duoti gerti nugriebto pieno arba 1% riebumo pieno. Jame nėra pakankamai kalorijų ir kitų svarbių maistinių medžiagų mažiems vaikams.
Vaikams nuo 1 iki 3 metų per dieną reikia gauti apie 350 mg kalcio. Maždaug 300 ml pieno (šiek tiek daugiau nei pusė litro) tai užtikrins.
Ožkos pienas
Kaip ir karvės pienas, ožkos pieno negalima naudoti kaip pagrindinio gėrimo vaikams iki 1 metų, nes jame nėra reikiamo maistinių medžiagų balanso.
Kai vaikui sukanka 1 metai, jis gali gerti ožkos pieną, jei jis pasterizuotas.
Sūris
Sūris gali būti sveikos subalansuotos mitybos dalis kūdikiams ir mažiems vaikams ir suteikia kalcio, baltymų ir vitaminų, tokių kaip vitaminas A.
Kūdikiai gali valgyti pasterizuotą liesą sūrį nuo 6 mėnesių.
Kūdikiai ir maži vaikai neturėtų valgyti:
- minkštų sūrių su pelėsiu, tokių kaip brie arba kamemberas
- ožkos pieno sūrio
- minkšto sūrio su mėlynomis gyslomis, pavyzdžiui, rokforas
Šiuose sūriuose gali būti bakterijų, vadinamų listerijomis.
Kokie pieno produktai geriausi suaugusiems
Suaugusiesiems per didelis riebaus pieno kiekis gali paskatinti per didelį energijos suvartojimą, o tai lemia antsvorį.
Suaugusiems geriau vartoti pieną su mažesniu riebalų kiekiu, nes per didelis sočiųjų riebalų kiekis mityboje gali sukelti aukštą cholesterolio lygį.
Sūris gali būti sveikos subalansuotos mitybos dalis, tačiau gerai stebėti, kiek ir kaip dažnai jo valgote, nes jame gali būti daug sočiųjų riebalų ir druskos.
Pabandykite pasirinkti kietuosius sūrius su mažesniu riebalų kiekiu, kuriuose paprastai yra nuo 16 iki 22 g riebalų 100 g.
Jei naudojate sūrį patiekalui ar padažui pagardinti, galite pabandyti naudoti stipresnio skonio sūrį, pavyzdžiui, čederį ar mėlynąjį sūrį.

Pieno produktai pagyvenusiems žmonėms
Renkantis geriausius pieno tipus pagyvenusiems žmonėms, svarbu apsvarstyti įvairius pieno variantus, įskaitant pieno ir augalines alternatyvas.
Nugriebtas pienas
Suteikia visas karvės pieno maistines medžiagas, tokias kaip didelis kalcio, vitamino D ir baltymų kiekis, nepridedant riebalų.
Dėl to jis yra geriausias pienas pagyvenusiems žmonėms, norint palaikyti kaulų sveikatą ir palaikyti raumenų funkciją, nes didinant širdies ligų riziką.
Pieno produktai be laktozės
Pagyvenusiems žmonėms, netoleruojantiems laktozės, puikus pasirinkimas yra pienas be laktozės.
Jis turi tokį patį maistingumo profilį kaip ir įprastas karvės pienas, įskaitant kalcį, vitaminus D ir B12, taip pat baltymus, bet be laktozės, kuri sukelia diskomfortą virškinimui.
Migdolų pienas
Migdolų pienas yra geriausias pienas vaikams nuo 40 metų, nes jame yra mažiau kalorijų ir riebalų nei karvės piene ir jis natūraliai neturi laktozės.
Jis dažnai praturtinamas kalciu ir vitaminu D, todėl yra geras pasirinkimas kaulų sveikatai.
Tačiau jame yra mažiau baltymų, todėl jį gali tekti derinti su kitais baltymų šaltiniais.
Sojų pienas
Sojų pienas yra puiki augalinė alternatyva, kurios baltymų kiekis beveik atitinka karvės pieną, todėl jis yra geriausias pienas 60 metų amžiaus žmonėms.
Jame taip pat yra nepakeičiamų riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų, ir jis dažnai praturtinamas kalciu ir vitaminais D ir B12.
Šaltinis: https://www.healthians.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva