-1.8 C
Vilnius
Pirmadienis, 17 kovo, 2025

Lengvai virškinami maisto produktai: kaip padėti virškinimo sistemai?

Jeigu kada nors esate patyrę apsinuodijimą maistu ar skrandžio sutrikimus, tikriausiai žinote, kad paprasti ir lengvai virškinami maisto produktai, tokie kaip sausainiai ar virti ryžiai, gali padėti numalšinti nemalonius simptomus.

Lengviausiai virškinami produktai dažniausiai yra mažai skaidulų ir riebalų turintys maisto produktai. Jie taip pat yra švelnesnio skonio, mažiau rūgštūs ir aštrūs. Be to, minkšti, lengvai kramtomi ir nuryjami maisto produktai virškinimo sistemai yra geriau toleruojami nei kieti ar sausi.

Kodėl lengvai virškinami produktai naudingi?

Virškinimo procesas reikalauja daug energijos – tiek mechaninės (kramtant maistą), tiek cheminės (kai skrandžio rūgštys ir fermentai skaido maistines medžiagas). Todėl, jei jaučiate virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, pykinimas ar viduriavimas, lengvai virškinami produktai padeda sumažinti krūvį virškinimo traktui ir leidžia organizmui greičiau atsistatyti.

Toliau aptarsime penkias lengvai virškinamų maisto produktų grupes, kurios gali padėti jūsų virškinimo sistemai.

Lengvai virškinami maisto produktai iš baltų miltų

Paprastai mityboje rekomenduojama vartoti daugiau skaidulų, tačiau jei susiduriate su virškinimo sutrikimais, geriau laikinai rinktis mažiau skaidulų turinčius produktus. Skaidulos – tai nesuvirškinami angliavandeniai, kurie gali pagreitinti žarnyno veiklą, todėl esant pilvo pūtimui ar viduriavimui, jų perteklius gali tik pabloginti situaciją.

Baltų miltų gaminiai, tokie kaip balta duona, balti ryžiai ir makaronai, yra lengviau virškinami, nes juose pašalinta dauguma skaidulų. Laikinas tokių produktų vartojimas gali sumažinti virškinimo sistemos apkrovą ir padėti jaustis geriau.

Lengvai virškinami maisto produktai iš baltų miltų

Nulupti, konservuoti arba troškinti vaisiai

Švieži vaisiai dažnai yra turtingi skaidulomis, ypač jų žievelės ir sėklos. Pavyzdžiui, avietės yra vienos iš daugiausiai skaidulų turinčių uogų dėl savo mažų sėklyčių. Jei jaučiate skrandžio sutrikimus, geriau rinktis mažiau skaidulų turinčius vaisius, tokius kaip prinokę bananai ar melionai.

Taip pat rekomenduojama nulupti obuolius ar kriaušes, kadangi jų žievelėje gausu skaidulų. Be to, minkšti vaisiai, pavyzdžiui, troškintos slyvos ar konservuoti persikai, yra geras pasirinkimas, ypač jei jie konservuoti ne sirupe, o vandenyje.

Gerai išvirtos daržovės

Kaip ir vaisiai, žalios daržovės yra sunkiau virškinamos nei virtos. Terminis apdorojimas padeda suminkštinti daržovių ląstelių sieneles ir leidžia organizmui lengviau įsisavinti jų maistines medžiagas. Lengvai virškinamų daržovių sąraše yra:

  • cukinijos ir moliūgai (be sėklų),
  • špinatai,
  • nuluptos bulvės,
  • žaliosios pupelės,
  • burokėliai,
  • morkos.

Lengvai virškinami baltymai

Nors gyvūninės kilmės baltymai neturi skaidulų, jie gali būti sunkiai virškinami, ypač jei yra kieti, sunkiai kramtomi arba riebūs. Geriau rinktis minkštus ir lengvai kramtomus produktus su mažesniu riebalų kiekiu, tokius kaip:

  • plakta kiaušinienė,
  • liesa malta mėsa,
  • švelnūs augaliniai baltymai, pavyzdžiui, glotnūs riešutų sviestai ar minkštas tofu.

Sriubos, glotnučiai ir tyrelės

Maisto paruošimo būdas taip pat turi įtakos jo virškinamumui. Nors maišymas ar trynimas nekeičia skaidulų kiekio, jis sumažina jų dalelių dydį, todėl maistas tampa lengviau virškinamas.

Pavyzdžiui, švieži kopūstai yra sunkiai virškinami, tačiau, jei jie yra išvirti ir sutrinti sriuboje, tampa daug švelnesni virškinimui. Tas pats pasakytina ir apie uogas: trintos į glotnučius jos tampa lengviau įsisavinamos organizmo.

Kokie maisto produktai sunkiai virškinami?

Kai kuriems žmonėms skirtingi produktai gali sukelti virškinimo problemų, tačiau dažniausiai sunkiai virškinami maisto produktai yra:

  • daug skaidulų turinčios žalios daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, artišokai, svogūnai, česnakai),
  • maisto produktai su kietomis sėklomis ir storomis odelėmis (granatai, smidrai),
  • ankštiniai (pupos, avinžirniai, lęšiai),
  • riešutai ir sėklos,
  • spragėsiai,
  • rūgštūs vaisiai (citrinos, apelsinai, pomidorai),
  • aštrus maistas,
  • alkoholis,
  • kofeino turintys gėrimai (kava, juodoji arbata),
  • riebūs ir kepti patiekalai,
  • perdirbta mėsa (dešrelės, dešra),
  • džiovinti vaisiai,
  • dirbtiniai saldikliai.

Kam gali būti naudingi lengvai virškinami produktai?

Lengvai virškinamas maistas gali būti naudingas įvairiais atvejais. Pavyzdžiui, po virškinimo sistemos operacijų dažnai pradedama nuo skaidrių skysčių dietos, vėliau pereinant prie tyrių ir lengvai virškinamų produktų, kad sumažintų virškinimo sistemos apkrovą ir padėtų organizmui atsistatyti.

Be to, tokia mityba gali padėti žmonėms, kurie patiria stiprius pilvo skausmus, pykinimą, vėmimą ar viduriavimą. Taip pat ji gali būti naudinga sergantiems šiomis ligomis:

  • divertikulitu,
  • gastritu,
  • pepsine opa,
  • gastropareze,
  • gastroezofaginio refliukso liga (GERL),
  • uždegiminėmis žarnyno ligomis (Krono liga, opinis kolitas),
  • vėžio gydymo metu.

Jei dažnai susiduriate su virškinimo problemomis, svarbu pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu, kuris padės atrasti jums tinkamiausią mitybos planą.

Šaltinis: https://www.health.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Saulena
Saulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Įdomūs video:

Taip pat skaitykite: