Serialo „Deksteris“ žvaigždė M. C. Hallas - žmogus, įveikęs limfomą

Amelija Lučinskaitė

Amerikiečių aktoriaus ir prodiuserio Michaelo C. Hallo, daugeliui žinomo kaip serijinis žudikas Deksteris iš to paties pavadinimo serialo bei Davido Fisherio iš serialo „Šešios pėdos po žeme“ (org. „Six Feet Under“) gyvenimas panašėja į likimo traukiamą kinkinį, kuriame anksčiau ar vėliau likimas viską sudėlioja taip, kaip jam atrodo geriausia. 

Būdamas vos vienuolikos Michaelas neteko kovą prieš prostatos vėžį pralaimėjusio tėvo ir augo tik su mama. Kaip dabar teigia aktorius – tuomet, vos vienuolikos metų paauglys, netekęs 39-erių sulaukusio tėvo, su baime laukė 39-ojo savo gimtadienio, bijodamas atkartoti tėvo likimą ir iš gyvenimo išeiti pernelyg anksti... „Aš dažnai galvodavau ar ir mano gyvenimas bus toks pat trumpas?“,- leidiniui „New York Times“ sakė M. C. Hallas.

Nugalėjęs vaikystės baimes, Earlham koledže Ričmonde įgijęs teisininko išsilavinimą vaikinas persikraustė į Niujorką, kur universitete įgijo aktoriaus išsilavinimą. 1999-aisiais prodiuseris ir režisierius Samas Mendesas perspektyviam aktoriui pasiūlo pirmąjį vaidmenį miuzikle „Kabaretas“, kurio sėkmė Michaelą paverčia ganėtinai populiariu artistu Brodvėjaus scenoje. Netrukus vienoje iš peržiūrų vyrukas sutinka savo būsimą žmoną, aktorę Amy Spanger, su kuria teatro scenoje įkūnijo pagrindinius miuziklo „Čikaga“ veikėjus.

Po miuziklo „Kabaretas“ premjeros režisierius S. Mendesas jaunąjį aktorių rekomenduoja filmo „Amerikietiškos grožybės“ scenarijaus autoriui ir Oskaro laureatui Alanui Ballui. Taip Michaelas atsiduria televizijoje, kur 2001-aisiais pradeda aktoriaus karjerą, seriale „Šešios pėdos po žeme“ suvaidinęs vieną pagrindinių herojų. Vos pasibaigus pirmajam serialo sezonui vyras buvo nominuotas prestižiniam televizijos apdovanojimui Emi ir užsitikrino vaidmenį net penkiuose serialo sezonuose, o netrukus vedė mylimąją A. Spanger. Deja, sėkmingai besiklostanti karjera nepadėjo išgyventi asmeninių santykių krizės, tad 2006-aisiais aktorius ir jo žmona pasuko skirtingais keliais, o netrukus vyro karjeroje įvyko tikrų tikriausias lūžis.

Vos paskelbus apie serialo „Šešios pėdos po žeme“ pabaigą, galimybę grįžti į teatro sceną svarstęs M. C. Hallas sulaukia pasiūlymo atlikti pagrindinį vaidmenį seriale „Deksteris“ (org. „Dexter“) ir, kaip pats teigia, dega noru įkūnyti šį sudėtingą ir įvairialypį personažą, tad jau netrukus imasi darbo ir pradeda skinti pirmuosius sėkmės laurus. Majamio policijos teismo medicinos eksperto Deksterio vaidmuo aktorių pavertė žvaigžde, kardinaliai pakeitė jo gyvenimą ir 2010-aisiais atnešė jam Auksinio Gaublio apdovanojimą.

Štai čia vyrą apie pirštą ir vėl apsuko likimas. 2008-ųjų pabaigoje, prieš sunkiausią savo gyvenimo etapą vyras vedė gyvenimo draugę Jennifer Carpenter, televizijos seriale „Deksteris“ įkūnijančią jo seserį. Kultiniu tapęs serialas, susišlavęs aibę apdovanojimų ir aktoriui pelnęs pripažinimą neapsaugojo jo nuo asmeninio gyvenimo dramos – 2009-ųjų pabaigoje, eilinio medicininio patikrinimo metu vyras sužino apie jo kūne tūnantį piktybinį limfogeninį naviką arba tiesiog limfomą, dar žinomą kaip Hodžkino liga.

Negydoma ar vėlesnėse stadijose pastebima liga progresuoja, palaipsniui pažeisdama ne tik limfmazgius ir kaulų čiulpus, tačiau ir kepenis, virškinimo sistemą, o galiausiai atakuoja kvėpavimo takus, plaučius ir nervų sistemą. Limfoma dažniausiai pakerta darbingus, trečią dešimtį pasiekusius baltaodžius vyrus arba vyresnius kaip 60 metų senjorus. Nors statistika byloja, jog efektyviausias limfomos gydymo būdas – chemoterapijos ir radioterapijos derinimas, o ši liga yra viena greičiausiai ir lengviausiai pagydomų vėžio formų, sunku paneigti, jog ji, kaip ir visos vėžio formos – nepaprastai klastinga. „Bene labiausiai džiuginęs dalykas – tai, jog tikimybė išgyventi siekė 98 ir daugiau procentų, bet labai bijojau būti tuo, kuris patenka į likusių dviejų procentų gretas. Bandžiau vyti šalin bet kokias mintis apie mirtį ir, pasitikėdamas jų kompetencija, atsidaviau į gydytojų rankas“, - vėliau prisipažino aktorius, apie savo ligą garsiai prabilęs tik įpusėjus gydymui – 2010-ųjų sausį, prieš Auksinių gaublių apdovanojimų ceremoniją.

Kaip dabar prisimena Michaelas C. Hallas, vėžys – tai ne priežastis kažką švęsti, tačiau vos sužinojęs apie kūne tūnančią ligą, pajuto palengvėjimą ir dėkingumą už tai, jog sirgo liga, kurią gydytojai mokėjo pažaboti ir žinojo ką reikia daryti. Nepaisant to, jog liga buvo diagnozuota filmuojant ketvirtąjį televizijos serialo „Deksteris“ sezoną, žinią apie savo ligą aktorius nusprendė laikyti paslaptyje nuo visos filmavimo grupės ir tęsti darbus. Kitą dieną po to, kuomet buvo nufilmuota paskutinė ketvirtojo sezono serija, aktorius pradėjo gydymą ir chemoterapijos kursus, teigdamas, jog anksčiau negalėjo aklai mesti visų jį pančiojusių darbų ir stačia galva pulti gydytis. „Negalėjau galvoti tik apie save ir visą filmavimo grupę palikti likimo valiai, kuomet nebuvo nufilmuotos dar kelios svarbios scenos“, - atsakomybe ir atkaklumu žavi vyras, aplinkinių vadinamas užkietėjusiu darboholiku. Kaip kompiuterinių technologijų genijus S. Jobsas, sužinojęs apie savo ligą, šią žinią laikė paslaptyje ir siekė apsaugoti „Apple“ kompaniją bei savo asmeninį gyvenimą, taip M. C. Hallas darė viską, kad netikėtai užklupusi liga nenutrauktų ketvirtojo televizijos serialo „Deksteris“ filmavimo sezono. Rizikuodamas savo sveikata aktorius kuriam laikui atidėjo gydymo kurso pradžią, šiandien prisipažindamas, jog velniškai bijojo, kad šis sprendimas gali būti lemtingu jo gyvybei. „Tačiau tiesiog negalėjau pasielgti kitaip“, - suskumba teisintis ir paaiškina, jog prieš pradedant gydymą norėjo gauti kuo daugiau informacijos ir priimti teisingus sprendimus bei ligos gydymo metodus prieš tai, kai apie ligą bus informuoti aplinkiniai. „Jaučiau, jog elgiuosi teisingai“, - prisipažino jis, teigdamas, jog visuomet tikėjo savo išgijimu.

Nepaisant ligos ir visuomenėje kilusio bruzdesio dėl penktojo televizijos serialo „Deksteris“ sezono likimo, 2010-ųjų sausio 17 dieną aktorius pasirodė Auksinio gaublio apdovanojimų ceremonijoje, kur pelnė apdovanojimą kaip geriausias televizijos (dramos) aktorius. Sulysęs, išvargęs, beplaukę galvą slėpdamas po juoda kepuraite apdovanojimų ceremonijos metu aktorius plačiai šypsojosi, atrodė gyvybingas ir neprarado geros nuotaikos bei noriai dalino interviu. Teigdamas esąs kelyje link išsivadavimo nuo vėžio, aktorius dalinosi ketinimais kuo greičiau grįžti į serialo „Deksteris“ filmavimo aikštelę ir pradėti penktojo sezono filmavimo darbus. „Jaučiuosi puikiai! Kovo 17 dieną manęs laukia paskutinis chemoterapijos kursas“, - tuomet džiūgavo aktorius ir neprarado progos pajuokauti apie galvą dengiančią kepuraitę kalbėdamas, jog „puiku turėti pateisinamą dingstį dėvėti aksesuarus“.

Apdovanojimų ceremonijos užkulisiuose vyras prasitarė, jog iš pradžių žinią apie savo ligą ketino laikyti paslaptyje nuo visuomenės, tačiau Auksinių Gaublių ceremonija buvo priežastimi apie tai prabilti garsiai. „Mano išvaizda atvykus į ceremoniją galėjo nustebinti daugelį kolegų, tad nutariau apie savo ligą juos įspėti iš anksto“, - geros nuotaikos nestokojo M. C. Hallas, prisipažinęs, jog įveikti ligą jam padėjo ne tik anksti pastebėta liga, gydytojų profesionalumas ir žmonos parama kiekvienoje ligos stadijoje, tačiau ir nenoras leisti vėžiui įsiveržti į jo kasdienybę, sujaukti ją ir priversti aktorių gyventi pagal vėžio diktuojamas taisykles. „Kad ir kaip sunku kartais būdavo, visuomet žinojau, jog negaliu leisti jam užgrobti mano kūno ir gyventi pagal vėžio diktuojamas sąlygas. Visuomet sakiau sau, jog šioje kovoje viršų paimti turiu aš ir, laimei, man tai pavyko“, - kalbėjo M. C. Hallas.

Nepaisant to, jog dėl M. C. Hallo ligos ant plauko pakibo penktasis televizijos serialo „Deksteris“ sezonas, liga traukėsi taip sparčiai, jog filmavimo grafike dėl vyro ligos neteko daryti nei vieno pokyčio. Kuomet visa filmavimo grupė žavėjosi vyro drąsa ir grįžimu į filmavimo aikštelę dar galutinai nesustiprėjus, pastarasis tik kukliai šypsojosi, teigdamas, jog labai norėjo gyventi ir išsiilgo filmavimo grupės narių, todėl taip skubėjo gydytis.

Įveikęs kovą prieš vėžį aktorius teigė supratęs, jog privalo gyventi pilnavertį gyvenimą – „supratau, jog kalbos apie gyvenimą lyg kiekviena diena būtų paskutine nėra laužtos iš piršto. Šiandien stengiuosi gyventi būtent taip ir jaustis laimingu, užsiimti mėgstama veikla, kartkartėmis grįžti į teatro sceną. Noriu padėti žmonėms ir suteikti jiems viltį bei paramą, todėl pasinėriau į labdaringą veiklą, kuri, kaip pasirodė, yra tai, ko gyvenime man visuomet trūko“, - atviravo Michaelas Hallas, ne tik ėmęsis labdaringos veiklos, tačiau ir nuolat dalyvaujantis įvairiose socialinėse akcijose bei renginiuose. „Suprantu kaip labai su vėžiu kovojantiems žmonėms reikia palaikymo ir informacijos apie ligą ir jos įveikimo būdus. Būdamas dėkingu žmonėms, padėjusiems man pasveikti, jaučiu pareigą padėti kitiems vėžiu sergantiems žmonėms“, - teigia televizijos serialo „Deksteris“ žvaigždė. Kuomet Jungtinėse Amerikos Valstijoje buvo pradėta socialinės programos „Stand Up To Cancer“ kampanija, vienijusi stambiausius šalies televizijos kanalus, garsenybes, visuomenės veikėjus ir šia liga sergančius žmones, Michaelas C. Hallas, kaip ir daugelis vėžį įveikusių garsenybių, nedelsdamas prisijungė prie kilnios akcijos. Labdaros organizacijos „Entertainment Industry Foundation“ ir visuomenės bei pramogų pasaulio veikėjų, susidūrusių su vėžiu organizuotas renginys buvo skirtas visiems vėžiu sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems. Garsenybės, pasakodamos savo ligos istorijas, mokslininkai ir gydytojai, dalindamiesi informacija apie moderniausius gydymo būdus bei ligoniai, išsakantys savo išgyvenimus.



„Šiandien gyvenu geriau negu kada nors anksčiau. Esu sveikas, laimingas, dirbu mėgstamą darbą ir siekiu savo užsibrėžtų tikslų“, - teigė aktorius, prisipažinęs, jog liga privertė jį perkainoti vertybes ir leido suvokti, jog negalime pasiduoti net ir tuomet, kai atrodo, jog daugiau nebegali. „Vėžys yra išbandymas, kurį mes privalome įveikti bet kokia kaina“, - užtikrintai kalbėjo kovą prieš vėžį laimėjusi televizijos serialo „Deksteris“ žvaigždė.

dexter, kraujo vėžys, limfoma, Michaelas C. Hallas, serialas, serialas deksteris, vėžys

Naujausi komentarai
Paulius
2012-10-11, 00:31
Įkvėpianti istorija.
Cha, net nežinojau, jog jis susituokęs su Deksterio seserį vaidinančia aktore.
Visiems, kuriems patinka psichologiniai, originalūs serialai - rekomenduoju pamatyti.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai