Kas socialinių tinklų paskyroms nutinka po naudotojų mirties?

ITNaujienos.lt
Snbz.net nuotrauka

Žmonės nuolat miršta, o milijonai jų paskyrų išlieka socialiniuose tinklalapiuose, artimiesiems primindamos apie anapilin iškeliavusiuosius. Kalbama, kad vien „Facebook“ tinkle šiuo metu yra apie 30 milijonų paskyrų, kurių savininkai mirę. Klausimas: o kas nutinka su paskyromis po mirties? Negi jos taip ir lieka?

Jeremy Toeman yra „Legacy Locker“ kompanijos įkūrėjas. Ši kompanija siūlo skaitmeninius testamentus, o tai reiškia, kad jūs galite patikėti jiems svarbiausius savo prisijungimo duomenis prie pašto, banko, socialinių tinklų ir kitų paskyrų, kad jūsų mirties atveju jie galėtų būti atskleisti artimiesiems. Kalbėdamas Jeremy dažnai vartoja paties sugalvotą terminą „Facebook vaiduoklis“, kuriuo apibūdina anapilin išėjusiuosius, tačiau „Facebook“ tinkle nuolat apie save vis dar primenančius asmenis. Kai kuriuos ištinka emocinis šokas, kai pamato, kad mirusio artimojo nuotrauką kažkas pakomentavo ar paspaudė „patinka“ mygtuką. Tad tokie pasirodymai vadinami „Facebook vaiduokliais“.

Kalifornijos universiteto profesorius Jedas Burbakeris trejus metus stebėjo 1 500 mirusių žmonių „MySpace“ profilius. Jis nuolat matydavo naujus komentarus juose ir stebėjosi, kad dauguma jų buvo su klausimais „ar danguje galima naudotis MySpace?“. Profesorius pastebėjo, kad šiame socialiniame tinklalapyje įprastai lankėsi kiek jaunesnė auditorija nei kituose, tad ir komentarai kartais būdavo nelabai logiški ar šokiruojantys. Šiuo metu profesorius panašų tyrimą atlieka ir su „Facebook“ naudotojais.

„Facebook“, „Google“ ir „Twitter“ – visi savo taisyklėse yra nurodę, kaip elgsis su mirusių žmonių paskyromis. „Facebook“ atstovas spaudai pasakojo: „Mūsų standartinė procedūra sulaukus pranešimo apie žmogaus mirtį – paskyros įamžinimas. Tai reiškia, kad miręs asmuo yra matomas ir randamas per paiešką tik draugų, kurie gali rašyti ant velionio sienos ir taip pagerbti jo atminimą. Taip pat patenkiname prašymus iš artimiausių šeimos narių ir išjungiame paskyras bei ištriname visą informaciją iš tinklalapio.“

„Google+“ ir „Gmail“ procedūros, taikomos mirties atveju, yra vienodos. „Google“ teigia, kad prisijungimas prie velionio paskyros leidžiamas tik jo įgaliotam asmeniui ir tik jį gerai patikrinus. Kaip „Google“ nustato įgaliotą asmenį – vienas Dievas težino.

„Twitter“ politika šiuo klausimu irgi panaši. Jie ištrins velionio paskyrą tik tokiu atveju, kai to paprašys įgaliotas asmuo arba labai artimas šeimos narys.


draugai, facebook, internetas, mirtis, socialiniai tinklai

Naujausi komentarai
dona
2013-01-08, 18:38
tai turetu istrint ir viskas
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai