Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė (receptas)

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2013-05-07
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Dieną be dietų Lietuvoje išrinkta pirmoji prieskonių karalienė (receptas)

Laikas.lt

Vakar, Tarptautinės dienos be dietų vakarą, išrinkta pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė. Dėl šio titulo „Santa Maria“ inicijuotame konkurse rungėsi trys kulinarijos entuziastės, pakeliui į finalą įveikusios 50 konkurso dalyvių. Finalisčių pasirodymą ir jų pagamintą vakarienę vertino virtuvės virtuozai Deivydas Praspaliauskas ir Tomas Rimydis, kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė ir „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas. Nugalėtoja tapo ir prieskonių karūna pasidabino kaunietė Vita Klišaitienė.

„Įvairiausių prieskonių asortimentas prekybos vietose bei vis populiarėjantis prieskoninių žolelių auginimas namie atveria plačias galimybes mėgstantiems gaminti. Tuo pačiu gausus prieskonių pasirinkimas ne profesionalams gali labai lengvai pakišti koją – su jais paprasta persūdyti, tiek tiesiogine, tiek perkeltine šio žodžio prasme. Todėl gebėjimas parinkti tinkamus prieskonius, jų pagalba atskleisti patiekalo išskirtinumą bei pademonstruoti paties prieskonio savybes – jau tam tikro meistriškumo ženklas“, – sako „Lauro lapas“ restorano virtuvės šefas, 2010 m. geriausio Lietuvos virėjo titulo savininkas Deivydas Praspaliauskas. 

Tuo tarpu Prieskonių karaliene tituluota Vita Klišaitienė teigia, jog prieskoniai suteikia galimybę
net ir ne itin kulinarijoje nusimanančiam gaminti skaniai, įdomiai ir įvairiai. „Tereikia šiek tiek fantazijos ir tas pats produktas, pavyzdžiui, vištiena, gaminant su skirtingais prieskoniais kiekvieną kartą bus kitoks“, – sako moteris, kurią Prieskonių karalienės rinkimuose dalyvauti paskatino dukra – ji pirmoji užpildė dalyvės anketą, paragino tai padaryti mamą ir drauge su ja rungėsi iki pusfinalio. Apskaitininke dirbanti p. Vita atskleidžia, jog gaminti ją dar vaikystėje įkvėpė močiutė, kuriai virtuvėje reikėdavo pagalbos, tuo tarpu dabar sūnų ir dukrą auginančiai moteriai maisto gaminimas – džiaugsmas, lydimas atradimų, šeimos ir draugų įvertinimo.

Viename populiariausių Vilniuje restorane „Lauro lapas“ vykusiame Prieskonių karalienės rinkimų finale su Vita rungėsi vilnietės Jurgita ir Vilma. Finalistės prieš pasirodymą komisijai turėjo pateikti 3 patiekalų – užkandžio, karšto patiekalo ir deserto receptus. Burtai lėmė, jog baigiamojo renginio metu Vita gamino užkandį – lašišos tartarą su avokadu ir greipfruto-pipirų „ikrais“, Jurgita – karštą patiekalą – žuvies sriubą su kuskusu „sicilietišku stiliumi“, o Vilma – desertą – kriaušių aukštynkojus su migdolais, imbieru ir čiobreliais. Komisija dalyves ir jų patiekalus vertino 10 balų skalėje pagal skonio, produktų suderinamumo, išvaizdos, išradingumo bei darbo tvarkos kriterijus ir skyrė atitinkamai 151, 153 ir 157 balus. Nugalėtojai Vitai kartu su originalia prieskonių karūna atiteko virtuvinis kombainas ir asmeniškai šefo Deivydo Praspaliausko įteiktas kvietimas vakarienei restorane „Lauro lapas“, o visoms finalininkėms – krepšiai „Santa Maria“ prieskonių. 

Dalyvauti š.m. kovą startavusiuose Prieskonių karalienės/karaliaus rinkimuose galėjo visi norintys kulinarijos mėgėjai. Pirmajame rinkimų etape internetu užsiregistravusiems dalyviams reikėjo kas savaitę atsiųsti po patiekalo receptą, kurio gamyboje panaudotas vienas iš keturių konkurso organizatorių – „Santa Maria“ nurodytų prieskonių. Į antrąjį etapą patekusiems penkiolikai konkursantų reikėjo pagaminti du patiekalus su įvardintomis prieskonių kombinacijomis, atsiųsti jų receptus bei nuotraukas. Pagal juos buvo atrinkti pusfinalio dalyviai, tarp kurių pateko ir vienas iš penkių konkurse dalyvavusių vyrų. Deja, bet bendras konkurso komisijos ir internautų balsavimas lėmė, jog vakar finale rungėsi tik moterys.

Prieskonių karalienės Vitos Klišaitienės lašišos tartaro su avokadu ir greipfruto-pipirų „ikrais“ receptas (4 asmenims)

Ingredientai:

Lašišos filė – 400 g
Citrina – 1 vnt.
Greipfrutai – 1–1,5 vnt. (300 g sulčių)
Želatina – 2 arb. šaukšteliai
Avokadas – 1 vnt.
Kaparėliai – 1 valg. šaukštas
„Santa Maria“ druska – pagal skonį
„Santa Maria“ citrininiai pipirai – pagal skonį
„Santa Maria“ česnakiniai pipirai – pagal skonį
„Santa Maria“ picos prieskoniai – 1 arb. šaukštelis
Cukrus – 1–2 arb. šaukšteliai
„Santa Maria“ baltieji pipirai – pagal skonį
Brendis – 30 ml
Alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukštai
Gražgarstės – sauja
Augalinio aliejaus „ikrų“ gamybai – 1 l
Prancūziškas batonas patiekimui – 0,5 vnt.

Eiga:

Išspaudžiame citrinos ir greipfruto sultis. Greipfrutų sultyse užmerkiame želatiną „ikrams“. Lašišą supjaustome smulkiais kubeliais. Pusę citrinos ir 50 ml greipfrutų sulčių supilame į lašišą, sūdome, dedame 0,5 šaukštelio cukraus, citrininius pipirus, picos prieskonių (bazilikas, mairūnas, raudonėlis), smulkintus kaparėlius, pusę brendžio, šaukštą alyvuogių aliejaus. Viską išmaišome.

Likusias citrinų ir greipfrutų sultis sumaišome, sūdome, dedame cukrų, baltuosius pipirus, ištirpintą želatiną. Želė temperatūra turi būti 40–42 laipsniai. Ją supilame į plastikinį padažui skirtą indelį su snapeliu ir lašiname į plokščią indą su atšaldytu aliejumi. Taip gaunami apvalūs želė lašeliai – „ikrai“. Dedame į šaldytuvą atvėsti, vėliau nukošiame, apsausiname.

Avokadą supjaustome griežinėliais. Palaistome šlakeliu citrinų sulčių, citrininiais ir česnakiniais pipirais.
Į lėkštę dedame saujelę gražgarsčių, ant viršaus – kulinarinio žiedo pagalba formuojame užkandį. Dedame sluoksnį lašišos, tada skiltelėmis avokadą, vėl sluoksnis lašišos. Viršų ir aplink apdedame greipfrutų „ikrais“, puošiame pipirinių daigeliais, begonijų žiedlapiais.

Patiekimui prancūzišką batoną supjaustome, patepame alyvuogių aliejumi, pabarstom picos prieskoniais ir pakepiname orkaitėje.

Skanaus!

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Deivydas Praspaliauskasmaistasreceptaisanta mariasanta maria karalienėvita klišaitienė

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Tada ir dabar: devintojo dešimtmečio sekso simboliai (foto)
Įdomu

Tada ir dabar: devintojo dešimtmečio sekso simboliai (foto)

2013-11-18
Vyriausia pasaulio super manekenė: „Barzdą atidžiai maskuoju kiekvieną dieną“ (Foto)
Mada

Vyriausia pasaulio super manekenė: „Barzdą atidžiai maskuoju kiekvieną dieną“ (Foto)

2011-11-10
Turkijoje studijuojanti Ventė kebabais ir turkais nesižavi (Interviu)
Naujienos

Turkijoje studijuojanti Ventė kebabais ir turkais nesižavi (Interviu)

2012-06-05
"Tinklelis nuo uodų" - Komedija apie tragedijas neįmanoma
Menas

„Tinklelis nuo uodų” – Komedija apie tragedijas neįmanoma

2010-10-05

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?