„Talentų banke“ – piešimo apsėsta Akvilė ir jos iliustracijos (interviu, foto)

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Šiandien „Talentų banke“ pristatome komiksų piešėją, iliustratorę  ir visų galų meistrę  Akvilę Misevičiūtę (arba Akvilę Magicdust), kuri tiesiog negali nekurti. Mergina pasikuklino pati rašyti prisistatymą, todėl, norint ištempti jos šmaikščią kūrybą į dienos šviesą, mums nieko kito neliko kaip tik užduoti keletą klausimų.

Akvile, kur ir kaip gavai žinių, įgūdžių, būtinų tavo kūrybai?

Na, studijavau Vilniaus Dailės Akademijoje vizualiąją grafiką ir Barselonoje – iliustraciją. Visgi daugiau išmokau „gatvės mokykloje“, iš draugų, kolaboracijų, pati ieškodama informacijos ir sprendimų.

Ką dabar su šiais įgūdžiais veiki?

Piešiu, darau zinus (t.y.  nepriklausomus mažatiražės spaudos žurnalus) ir dirbu su įvairaus tipo projektais, susijusiais su iliustracija. Taip pat kartais rengiu kūrybines dirbtuves vaikams ir suaugusiems: mokau kūrybingumo, šilkografijos, zinų darymo bei daug kitokių naudingų dalykų, tokių kaip, pavyzdžiui, iš dėžių sukurti kosmoso scenografiją.

Gal prisimeni, kaip pati „susidraugavai" su menu?

Kai buvau maža, piešiau, vaidinau, rašiau, o  paauglystėje pradėjau domėtis gatvės menu ir vizualia kultūra. Tikrai negaliu pasakyti, kaip tai atsirado mano gyvenime – regis, lyg ir visada buvo.

Kodėl pasirinkai būtent tokią kūrybos kryptį?

Nusprendžiau studijuoti grafiką ir ten šiek tiek klaidžiojau tarp video, ilgų tekstų, pagrindžiančių darbus, bei ilgų valandų grafikos spaustuvėje, mokantis techninių dalykų. Kai baigiau studijas, supratau, kad galerinis menas šiek tiek nepraktiškas ir skirtas mažai žmonių grupei. Ėmiau piešti ir kartais perkeldavau savo piešinius į viešą gatvės erdvę. Tada mano komiksą išspausdino latvių „KUŠ!“  komiksų antologijoje, šis numeris „Angulemo komiksų festivalyje“ laimėjo  alternatyvų prizą. Taip prasidėjo mano komiksų nuotykiai, festivaliai bei kolaboracijos su kitais piešėjais , o  darbai buvo išspausdinti ir kitose tarptautinėse komiksų antologijose. Susibūrė kolektyvas „Kitokia grafika“ (www.kitokiagrafika.lt), užsiimantys komiksų leidyba, parodom ir daugybe kitų veiklų. Didelis iššūkis buvo sukurti 26 puslapių komiksą su mano parašytu scenarijumi, kurį išleido tie patys latviai „Kuš!“, knygutė vadinasi „The Flames“. Paradoksalu, nors tai vyko tik prieš metus, dabar 26 puslapiai man atrodo vienas juokas!

Kuo tavo kūryba išskirtinė, ypatinga?

Galbūt tuo, kad visada stengiuosi perteikti pozityvią žinutę. Jei tai ne turiniu, tai vizualia kalba. Mano iliustracijos yra naivios, atviros, nebandau būti tuo, kuo nesu. Dažnai mano pasaulyje galima sutikti gyvūnų (nuo pat mažens man atrodė, kad jie labai svarbūs, kad su jais reikia elgtis taip pat, kaip ir su žmonėmis), taisykles laužančių neklaužadų (jie yra mano tikrieji herojai) ir šnekančių daiktų, vaisių, daržovių. Taip pat vertinu humorą: manau, jei visi būtume puikios nuotaikos, viskas mūsų planetoje eitųsi daug geriau.

Ar sieji savo ateitį su piešimu?

Negaliu įsivaizduoti savo dienos be piešimo. Na, bent jau dabar. Jei nepieščiau, turbūt ištiktų didelė depresija. Nežinau, ar tai bėda, bet esu obsesyvi piešėja, kartais sapnuoju piešinių kompozicijas ar frazes, kurias turėčiau nupiešti. Manau, pavargsti kurdamas tik komerciniams projektams, visada gerai turėti šalia kokį vieną mažą savo nepriklausomą projektą, kuris suteiktų džiaugsmo ir energijos toliau dirbti.

Gal jau esi nuskynusi kokių nors laurų? Pasigirki!

Nemėgstu girtis ir nežinau, ar yra kuo. Didžiausias pasiekimas kol kas yra tai, kad galiu daryti tai, ką iš tikrųjų noriu!
 

Siūlome peržvelgti ir įvertinti Akvilės darbus, o jei norėsis daugiau – užsukite į  www.magicdust.molestar.org

Akvilė Magicdust, Akvilė Misevičiūtė, iliustratorė, iliustravimas, piešimas, talentu bankas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai