Now Reading
Meno mugė ARTVILNIUS’13 išjudino meno rinką Lietuvoje (foto)

Meno mugė ARTVILNIUS’13 išjudino meno rinką Lietuvoje (foto)

Meno mugė ARTVILNIUS’13 išjudino meno rinką Lietuvoje (foto)

Laikas.lt
Guodos Navickaitės nuotr.

Ketvirtą kartą vykusi šiuolaikinio meno mugė ARTVILNIUS’13 buvo ypač sėkminga – čia dalyvavę 50 meno galerijų iš 11 pasaulio šalių pardavė daugiau kaip 100 kūrinių beveik už pusę milijono litų. Dėl 40 darbų dar vyksta derybos.

Didžiausio kolekcininkų dėmesio sulaukė ukrainiečių galerija „Tsekh“, kuri ir pernai galėjo pasigirti puikiais rezultatais. Galerijos pristatyto ukrainiečių dailininko Jevgen Petrov akvareles ir skulptūras pirko kolekcininkai iš Latvijos ir Lietuvos. Buvo perkami darbai iš danų galerijos „NB“, italų galerijos „Ufofabric“, baltarusių galerijos Y. Galerijos iš Lietuvos taip pat džiaugėsi mugės rezultatais ir pastebėjo, kad perkamiausi – tapybos darbai, nors pirko ir fotografijas bei skulptūras. Daugiausiai kūrinių pardavė galerija „Menų tiltas“, „Klaipėdos galerija“, „Kristina Norvilaitė“. Pirko Augustino Savicko, Virginijaus Viningo, Sauliaus Vaitiekūno, Mariaus Jonučio, Egidijaus Radvensko, Vilmanto Marcinkevičiaus, Mariaus Martisunnen, Rūtos Katiliūtės, Dalios Kasčiūnaitės, fotografų Arturo Valiaugos, Arūno Baltėno, jaunų menininkų Mykolo Saukos, Kristinos Norvilaitės, Kristinos Ališauskaitės, Eglės Ulčickaitės, klasikų, išeivių Prano Gailiaus, Vytauto Kasiulio, Viktoro Petravičiaus, ir kitų kūrinius. 

Geriausią menininką bei galeriją išsirinko ir žiūrovai. Daugiausia balsų lankytojai atidavė Barborai Gediminaitei, kurią pristatė Vilniaus dailės akademijos tekstilės galerija ARTIFEX. Savo favorite žiūrovai pripažino Vytauto didžiojo universiteto menų galeriją „101“ iš Kauno, kuri demonstravo Renatos Vickevičiūtės instaliaciją „Sovietinė romantika“. Iš viso balsavo 7000 lankytojų.

ARTVILNIUS meno mugės vadovė Diana Stomienė teigia, kad tiek rezultatai, tiek dalyvių bei svečių vertinimai džiugina ir rodo, kad mugė įgauna savo veidą, mugę, kaip kokybišką, demokratišką ir jaukią įvertino prancūzų kuratoriaus, meno mugės „ArtMoscow“ meno vadovas Eric Schlosser, kuratorius buvo nustebintas aukštu pristatomų kūrinių meniniu lygiu. Labai svarbu, kad mugę kiekvienais metais aplanko ir kūrinius perka kolekcininkai iš Latvijos, Ukrainos. Jiems įdomi Baltijos šalių meno scena, todėl penktojoje meno mugėje ARTVILNIUS didžiausią dėmesį skirsime kolekcininkams, organizuosime jiems specialias programas – sako D. Stomienė.

Šiemet mugę aplankė 15 000 žmonių. Į mugę atvyko ne tik kolekcininkai, bet ir žinomi verslininkai, menininkai. Tarp žiūrovų galima buvo sutikti nemažai įžymybių iš visų sričių: politikai, seimo nariai, verslininkai, garsūs dizaineriai, režisieriai, muzikantai, aktoriai, architektai, rašytojai. Tokie kaip Aleksandras Vasiljevas, Oskaras Koršunovas, Kristina Sabaliauskaitė, Vytenis Pauliukaitis, Agnė Kuzmickaitė, Rolandas Rastauskas, Saulius Urbonavičius (Samas), Petras Geniušas, ir kt.

Pasak Dianos Stomienės, prie gerų mugės rezultatų prisidėjo projektu patikėję rėmėjai ir partneriai, profesionalus mugės architektų „Processoffice“ darbas, kurie šiemet sukūrė kitokią mugės ekspozicijos koncepciją. Žinoma, svarbiausias mugės sėkmės garantas – galerijų parengtos ekspozicijos ir aukšto meninio lygio kūriniai. Mugės organizatoriams šiemet talkino virš 50 savanorių ir praktikantų iš Vilniaus dailės akademijos.

Mūsų fotoreportažas iš mugės – žemiau.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top