Now Reading
Greitai kino teatruose: jaudinanti į nelaisvę parduoto juodaodžio istorija „12 vergovės metų“

Greitai kino teatruose: jaudinanti į nelaisvę parduoto juodaodžio istorija „12 vergovės metų“

Greitai kino teatruose: jaudinanti į nelaisvę parduoto juodaodžio istorija „12 vergovės metų“

Laikas.lt

Istorinė drama „12 vergovės metų“ pastaruoju metu itin dažnai linksniuojama užsienio žiniasklaidoje ir kino apžvalgose – filme pasirodo Holivudo žvaigždynas, o aktorių vaidmenys išties įsimintini ir paliečiantys jautriausias žiūrovų sielos kerteles. Režisieriaus Steve‘o McQueeno (ankstesni žinomi darbai – „Alkis“ ir „Gėda“, – red. past.) naujasis darbas paremtas 1853-aisiais parašyta to paties pavadinimo Solomono Northupo autobiografija.

Kaip ir pasakojama filme „12 vergovės metų“, S.Northupas buvo juodaodis, gimęs laisvas Niujorke. 1841-aisiais vyras buvo pagrobtas Vašingtone ir parduotas vergovėn. Solomonui teko dirbti medvilnės plantacijose Luizianos valstijoje net dvylika metų, kol jis buvo išlaisvintas. Būtent šioje valstijoje filmuoti ir S.McQueeno filmo vaizdai.

Pagrindinį vaidmenį naujojoje juostoje atlieka 36-erių britų aktorius Chiwetelis Ejioforas, kurio pavardė daugeliui žiūrovų gali būti menkai pažįstama, tačiau jis yra atlikęs vaidmenis tokiuose filmuose kaip „Salt“ su Angelina Jolie, „Amerikos gangsteris“, „Žmonių vaikai“, „Stilingi batai“, „Serenity“ ir kituose. Būtent jo vaidyba filme „12 vergovės metų“ paliko neišdildomą įspūdį daugybei kritikų ir pavertė Ch.Ejioforą vienu iš galimų nominantų į Geriausio aktoriaus „Oskarą“.

Kitos istorinės dramos „12 vergovės metų“ aktorių pavardės taip pat leidžia tikėtis, kad filmas bus išties įtaigus ir jausmingas – filme pasirodo Michaelis Fassbenderis, Bradas Pittas, Benedictas Cumberbatchas, Paulas Dano, Paulas Giamatti ir kiti.

Ypač geros žinios filmo kūrybos grupę aplankė trečiadienį, sausio 8-ąją, kuomet buvo paskelbti Britų kino ir televizijos meno akademijos apdovanojimų (angl. The British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) nominantai. Drama „12 vergovės metų“ drauge su juostomis „Gravitacija“, „Amerikietiška afera“, „Kapitonas Phillipsas“ ir „Filomena“ buvo nominuota Geriausio filmo kategorijoje, o Ch.Ejioforas – Geriausio aktoriaus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Istorija, įvykusi dar prieš JAV pilietinį karą, kuomet laisvas juodasis vyras, parduotas į vergystę nenorėjo susitaikyti su kankinančiu egzistavimu ir nenorėjo išsižadėti laisvo gyvenimo – Lietuvos kino teatruose jau nuo sausio 24 dienos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top