Spermos donoras kasmet sukviečia beveik 100 vaikų

Gražina Vasiliauskienė
Alfa.lt

Šį vakarą Edas Houbenas susitinka su viena moterimi. Jie eis į kiną, paskui – uzsiims seksu. Abu nėra pora. Edas, gyvenantis Mastrichte, Nyderlanduose, pastaruoju metu patraukęs žiniasklaidos dėmesį, tik nori padėti moteriai susilaukti geidžiamo kūdikio.

Žodelis „tik“ čia netinka, kad apibūdintume tai, ką olandas daro laisvalaikiu. Kaip privatus spermos donoras, 44 metų vyras padeda moterims iš viso pasaulio tapti motinomis. Duodamas interviu portalui Wunderweib.de jis paaiškino, kas paskatino užsiimti tokia veikla.

Yra daug vyrų visame pasaulyje, kurie aukoja savo spermą. Tačiau dauguma dėl to eina į kliniką. Kas susilaukia jų vaikų, jie nesužino, dažniausiai net nenori žinoti. Edas mano kitaip. Jis nusprendė tiesiogiai susipažinti su moterimis. Kad jos pastotų, jis užsiima su jomis seksu. Visai sąžiningai, be apsaugos. Žinoma, jei to nori moteris ir jos partneris su tuo sutinka. Jei ne, pasiūlo savo spermą įdėti į indelį ir vėliau įsišvirkšti.

„Žinau, daugumai žmonių atrodo keista tai, ką darau. Bet aš tai darau su malonumu. Pernai pas mane buvo atvažiavusi pora iš Baltarusijos. Vyras buvo nevaisingas. Abu 15 metų visaip stengėsi susilaukti vaikų. Išbandė visus klinikinius metodus, niekas nepadėjo. Moteris man pasakė, kad nori vėl pasijausti žmogumi ir daugiau nebeturėti reikalų su medikais“, – atvirauja Edas.

Kita moteris buvo jau 40 metų, kai Edas Houbenas ją apvaisino. Ji buvo dar nekalta ir visą gyvenimą manė, kad yra bjauri ir joks vyras nenorės su ja miegoti. „Ir mes su ja tai padarėme, – pasakoja Edas. – Deja, jai nepavyko iš pirmo karto susilaukti vaiko.“

Edas daro viską, kad moterys susilauktų trokštamo vaikelio. „Kai moteris nustato, kad rytoj jai bus vaisinga diena, ji paskambina, ir mes susitariame dėl laiko“, – atvirauja vyras. Kai jie susitinka, Edui reikia pajausti aistrą moteriai. „Vienai moteriai ginekologė išaiškino, kad jai reikės daug kartų mylėtis, jog pastotų. Tą dieną aš mylėjausi su ja penkis kartus. Pats nustebau, kaip man tai pavyko. Aš juk nesu mašina“, – sako jis.

Pinigų už savo spermą jis neima

Žmonės, kurie sužino, kad Edas kas savaitę miega su daugybe moterų, kartais net tą pačia dieną su keliomis, pamano, kad jis pamišęs dėl sekso. Tačiau pasikalbėję su Edu, greit supranta, kad jį tam skatina ne seksas. Jis nori padėti. Ir daro tai visiškai nesavanaudiškai. Už savo spermą neima nė cento.

Duonai jis užsidirba iš savo tiesioginio – gido – darbo. Atvirai prisipažįsta, kad jo sąskaita beveik tuščia. Tačiau neketina keisti savo principų ir imti pinigų už savo pagalbą.

„Nenoriu, kad vaikai savo vertę matuotų pagal tai, ką kažkada jų motina sumokėjo už vieną naktį. Kiekviena gyvybė yra vienodai vertinga ir neįkainojama“, – įsitikinęs jis.

Edas norėjo padėti lengviau

1999 metais jis pradėjo reguliariai aukoti spermos bankui, nes norėjo padėti bevaikiams žmonėms. Jo draugų pora buvo nevaisingi, taip jam ir kilo idėja tuo užsiimti. Tačiau klinikinis metodas jo nepatenkino.

„Man nepatiko, kad klinikos dirba tik anonimiškai. Jie neaptarnauja lesbiečių porų ir vienišų žmonių, nes trūksta spermos“, – pasakoja vyras. Edui buvo smalsu sužinoti, kas išeis iš jo vaikų. Jis norėjo lengviau padėti vienišoms moterims ir lesbiečių poroms, kurios negali tikėtis klinikų pagalbos. „Mane patį išaugino vieniša motina. Ir ji tai atliko puikiai“, – prisipažįsta olandas.

Per seksą Edas atsižvelgia į moters norus

Ar per seksą bus bučiuojamasi ir glamonėjama, priklauso nuo to, ko pageidauja moteris iš Edo. „Aišku, maloniau, kai moteris manęs trokšta, tada būna man lengviau“, – patikina. Tačiau viskas priklauso nuo jos įsivaizdavimo, nes labai dažnai gretimame kambaryje sėdi vyras ar jos draugė, su kuria ji gyvena. Keista situacija.

„Aš į visa tai žiūriu ramiai. Moterys, kurios pas mane ateina, dažniausia būna daug iškentėjusios. Bet jos paprasčiausiai neranda tinkamo partnerio ir nenori laukti, kol bus per vėlu. Niekam nebus naudos, jei aš iš to darysiu paslaptį. Todėl kalbu visai atvirai, ką darau. Tikiuosi, kad tai padės ir tiems vaikams“, – mano Edas.

Edas reguliariai tikrinasi sveikatą

Jis tikisi sulaukti daugiau pritarimo ir pakeisti visuomenės nuomonę. Dėl to vyras daro viską, kad moterims užtikrintų saugumą. Kas šeši mėnesiai jis tikrinasi sveikatą, aplieka tyrimus dėl ŽIV, sifilio, hepatito, chlamidijų. Tyrimų rezultatus paskelbia savo interneto svetainėje. Tokių pat tyrimų Edas reikalauja ir iš moterų. Be to, jis pildo vaikų sąrašą, nurodo jų gimimo datas ir vietą. Jis nori užkirsti kelią atsitiktinumams, kad vieną dieną nesusitiktų du jo vaikai ir nesumanytų tuoktis. Jis užsakė padaryti savo DNR tyrimus, kad prireikus būtų galima atlikti kraujo giminystės nustatymo testą.

Kasmet Edas rengia šeimos šventę

Jis žino apie 99 savo vaikus. Jei priskaičiuotų tuos iš spermos donorystės klinikos, būtų dar keli. Edas nebijo, kad gali atsirasti moterų, kurios paprašys išlaikymo. Jis nesudaro jokių sutarčių, susitariama žodiniu būdu. „Lygiau taip pat aš niekada nekelsiu pretenzijų savo vaikams. Kodėl turėčiau? Juk neturiu šimto vaikų kambarių ir negalėčiau jų išlaikyti“, – priduria jis.

Kad palaikytų kontaktą su savo vaikais, sykį per metus jis pasikviečia motinas su partneriais į didelę šeimos šventę. Daug kas atvyksta. Jie geria kavą, vaikai žaidžia. Jis stebisi, kokie jie atrodo skirtingi.

„Anksčiau aš bijodavau, kad visi vaikai bus panašūs. Bet yra priešingai. Turi įtakos visos šeimos genai“, – pasakoja Edas. Daug tėvų parašo, atsiunčia vaikų nuotraukas. O kai vaikai užsimano susitikti su savo biologiniu tėvu, jis tą susitikimą greitai suorganizuoja. Vyriausiajam iš Edo vaikų šiandien – vienuolika metų.

Spermos donoras svajoja apie savą šeimą

Tiek daug vaikų, tačiau savo šeimos Edas neturi. Bet norėtų. Tik kaip šį norą įgyvendinti? Kaip pasakyti moteriai, kad turi per 100 vaikų? Ar tai nesužlugdytų jo laimės? „Anksčiau aš netikėjau, kad kada nors sutiksiu savo moterį. Buvau per daug drovus. Tačiau spermos donorystė tai pakeitė“, – sako Edas.
 





alfa.lt, apvaisinimas, spermos donoras, vaikai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai