Now Reading
Dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“ kviečia į imigrantų pasaulį

Dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“ kviečia į imigrantų pasaulį

Dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“ kviečia į imigrantų pasaulį

Laikas.lt
Nuotraukoje – Lietuvos urugvajietė Marisa su vaikais švenčia Užgavėnes Rumšiškėse

Kelionę po Lietuvos kino teatrus pradeda naujas režisierės Aistės Ptakauskės dokumentinis filmas „Pasaulio virtuvė“. Jis kviečia susipažinti su penkiomis moterimis, kurios į mūsų šalį atsikraustė įvairiais laikotarpiais, iš įvairių valstybių ir dėl įvairių priežasčių. Kartu – atkreipti lietuvių dėmesį į imigrantų teises ir paskatinti būti atviresnius kitų kultūrų, tautybių ir rasių žmonėms.

Vietą gyventi ne visada pasirinksi – meilė, darbas, studijos, protėvių kraujas ar net karas taip pasuka gyvenimo kelią, kad atsiduri kitoje pasaulio pusėje. Ką patiria, kaip jaučiasi ir kaip naujus namus kuria žmonės, likimo atblokšti į Lietuvą?

Aktorė Alicia atkeliavo iš JAV pagal studentų mainų programą ir rado meilę, diplomatė čečėnė Aminat nebegrįžo po oficialaus vizito Vilniuje – prasidėjo Grozno šturmas. Padirbėjusi gimtojoje Jamaikoje, Afganistane ir Zambijoje, inžinierė Keisha atvyko į Lietuvą magistrantūros studijų. Urugvajietė Marisa į protėvių žemę sugrįžo kartu su keturiais vaikais. Lietuvoje gimusi Božena ne sykį turėjo nuryti karčią piliulę, nes yra romė, bet užsispyrimas neleido palūžti.

Šios istorijos skamba neįtikėtinai, bet geriau įsiklausius pasirodo, kad tai galėjo nutikti kiekvienam. Juosta pasakoja ne tik apie sunkumus, kuriuos imigrantai patiria Lietuvoje, bet ir kaip užsieniečiai praturtina Lietuvos visuomeninį, ekonominį bei kultūrinį gyvenimą.

„Kai kalbame apie užsieniečius, paprastai domimės, ką jie apie mus galvoja, o ne tuo, kaip jie pas mus jaučiasi, – sako režisierė Aistė Ptakauskė. – Turime atsidurti tų žmonių kailyje.“

Kartu „Pasaulio virtuvė“ yra kvietimas pasvarstyti, iš ko dėliojame savo pasaulį, kurį vadiname namais, – iš lyties, amžiaus, odos spalvos, tautybės, o gal tiesiog iš atjautos, talento, meilės ir žmogiškumo? Tai yra raginimas pasikalbėti, kas mus verčia jaustis svetimais, ir paraginimas ištiesti pagalbos ranką tiems, kas šalia mūsų nesijaučia visiškai savais.

Užsieniečiai sudaro tik 1 proc. Lietuvos gyventojų. Šis rodiklis yra vienas žemiausių Europos Sąjungoje (vidurkis – 6,6 proc.), greičiausiai todėl, kad Lietuva – viena iš migrantams nepakančiausių visuomenių žemyne. Tai ypač akivaizdu moterų migrančių atveju: dauguma iš kitų šalių į Lietuvą atsikrausčiusių moterų patiria ryškią socialinę ir profesinę atskirtį – per mažai dalyvauja socialiniame gyvenime, sunkiai įsitvirtina darbo rinkoje, turi ribotą priėjimą prie integracijai būtinų priemonių (lietuvių kalbos, kompiuterinio raštingumo mokymo).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dokumentinio filmo „Pasaulio virtuvė“ premjera įvyks spalio 2 d. Vilniuje. Tuomet prasidės filmo turas per Lietuvą – juosta bus parodyta 15 šalies miestų. Peržiūros nemokamos, po jų bus organizuojamos diskusijos su kūrėjais, herojėmis, žmogaus teisių ekspertais ir žiūrovais.

Nemokamus bilietus į premjerą bus galima pasiimti kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ kasose likus ne daugiau kaip 2 val. iki seanso.

Dokumentinį filmą „Pasaulio virtuvė“ šalies žiūrovams dovanoja Europos Ekonominės Erdvės NVO programa Lietuvoje. Daugiau informacijos – www.pasauliovirtuve.eu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top