Maistas gerai nuotaikai ir sveikatai

Ar pastebėjote, kad nedidelis desertas po pietų daro stebuklus? Tiesioginis vadovas nebeatrodo toks reiklus ir pretenzingas, klientai tampa malonesni, mes pasijuntame laimingesni, o gyvenimas tampa gerokai saldesnis visomis prasmėmis. Visa tai lemia tam tikros medžiagos, kurios išsiskiria smegenyse, valgant vienokį ar kitokį maistą. Taigi, ką valgyti, kad būtume sveiki, o mūsų nuotaika – visuomet pakili?

Anot vienos geriausių Australijos dietologių Dr. Rosemary Stanton, mūsų mintys, emocijos irnuotaikos, kaip ir nervų bei raumenų funkcijos, yra sutelktos smegenyse. Mityba ypač stipriai veikia emocinę sveikatą. Pavyzdžiui, kurio nors B grupės vitamino trūkumas gali sukelti atminties praradimą ir įvairius kitus psichinius ir emocinius pakitimus. Dėl maisto gausos, taip pat atsiradus mineralais bei vitaminais praturtintiems miltams ir grūdiniams produktams, šių ligų žymiai sumažėjo.

Serotoninas gerina nuotaiką

Savo knygoje „Sveikos mitybos vadovas“ dietologė rašė, kad sunku nustatyti, kas konkrečiai lemia, kad maistas pakelia nuotaiką. Smegenų neuronai tarpusavyje bendrauja per juos pernešančias chemines medžiagas. Šios medžiagos yra sintetinamos iš aminorūgščių, kitų maisto komponentų. Kaip žinoma, aminorūgštį triptofiną, esantį baltymuose (mėsoje, piene, kiaušiniuose), smegenys sunaudoja serotonino gamybai. Serotoninas reguliuoja nuotaiką, miegą, seksualumą, apetitą ir t. t. Manoma, kad su serotonino koncentracijos organizme pokyčiais susijusios įvairios ligos, tokios kaip depresija, migrena, nemiga, schizofrenija, nerimo sutrikimai.

Grūdiniai ir miltų produktai daro mus linksmesnius

Maisto produktai, kuriuose gausu angliavandenių, skatina insulino gamybą, o šis padeda raumenų audiniams įsisavinti konkuruojančias aminorūgštis. Taigi, triptofanas yra nukreipiamas į smegenis, kur verčiamas nuotaiką gerinančiu serotoninu. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai teigia, jog žmogus daugiausia turėtų rinktis sudėtinius angliavandenius (polisacharidus), kurių daug yra grūdiniuose ir miltų produktuose (manų kruopose, košėse, ryžiuose, duonoje, makaronuose, pusryčių javainiuose), bulvėse.

Kofeinas ne tik gerina nuotaiką, bet padeda senjorams greičiau galvoti

Viena žinomiausių nuotaiką keičiančių maistinių sudedamųjų dalių yra kofeinas – kavoje, arbatoje, gazuotose gėrimuose ir šokolade esanti medžiaga, kuri gerina nuotaiką. Pasak, dr. Rosemary Stanton, puodelis kavos nuteikia žvaliai, o reguliariai vartojama kava gali padėti vyresnio amžiaus žmonėms. Tyrimai atskleidė, kad kava padeda jiems greičiau galvoti, gerina atminį ir protavimo galias. Kavos vartojimas per visą gyvenimą netgi siejamas su mažesne Alzheimerio ligos rizika.

Vanduo ir aukštos kokybės kuras

Mėlynėse, avietėse ir braškėse yra antocianidino ir antocianino šaltiniai, šios medžiagos padeda įveikti stresą ir depresiją. Štai graikiškas jogurtas yra puikus probiotikų šaltinis. Probiotikai gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą ir pakelia nuotaiką. Jogurte esantis kalcis taip pat gali padėti sumažinti stresą ir nerimą.

Vanduo labai svarbus mūsų kūnui tinkamai funkcionuoti - ir net mažiausias vandens praradimas gali pakenkti mūsų fizinei ir psichinei gerovę, nes dehidratuoja ne tik mūsų kūnas, bet ir smegenys, o tai lemia mūsų gebėjimą susikaupti. Rekomenduojama pradėti dieną išgeriant stiklinę vandens su citrinos griežinėliu. Vasarą į šalto vandens ąsotį galima pridėti šviežių mėtų šakelių ir citrinų skiltelių.

Dr. Rosemary Stanton teigimu, angliavandeniai yra labiausiai organizmo mėgiamas energijos šaltinis, kuris gerina nuotaiką ir turi būti įtraukti į kiekvieno žmogaus racioną. Duona, grūdai, košės, manų kruopos, makaronai, vaisiai ir krakmolingos daržovės suteikia raumenims „aukštos kokybės kurą“.

Dietologei pritaria ir virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, kuris siūlo priešpiečiams pasigaminti sveiką, nuotaiką gerinantį suflė iš manų ir varškės.

Ingredientai:
Druska, 1 žiupsnelis
AB „Kauno Grūdai“ kvietiniai miltai „Ekstra“, 2 valgomi šaukštai
Kiaušiniai, 3 vnt. vidutinio dydžio
AB „Kauno Grūdai“ manų kruopos „Ekstra“, 2 valgomi šaukštai
Kukurūzų krakmolas, 1 valgomas šaukštas
Cukrus, 2 valgomi šaukštai
Citrinų sultys, 1 valgomas šaukštas
Citrinos žievelė, 1 arbatinis šaukštelis
Liesa varškė (0,5 % riebumo), 250 g
Trintos braškės su cukrumi pagardinimui
Kelios braškės
Cukraus pudra

Paruošimo būdas:
Varškę gerai sumaišykite su smulkinta citrinos žievele ir citrinos sultimis. Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi. Atskirai išplakite baltymus ir įdėkite truputį druskos. Įmaišykite į varškę trynius, miltus, manus ir kukurūzų krakmolą. Pabaigoje įmaišykite kiaušinių baltymus. Paruoštą masę pilkite į formeles. Kepkite 190 oC laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Patiekite apibarstydami suflė cukraus pudra ir pagardindami trintomis bei sveikomis braškėmis.
 

maistas, Ruslanas Bolgovas, skanu, suflė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai