Atskleisti pirmieji „Kultūros nakties“ projektai

Birželio 19-oji – laikas, kai visi Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami nemiegoti ir vieną naktį skirti kultūrai. Jau devintąjį kartą vyks vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. Šiuos metus pasitinkantis šūkiu „Šviesos ieškok tamsoje“, šiandien jis atskleidžia pirmuosius projektus bei kviečia susipažinti su festivalio programa.

„Šiais metais festivalio lankytojus žavės menininkai tiek iš Lietuvos, tiek ir užsienio šalių. Jei praėjusių metų festivalio akcentas buvo teatrų pasirodymai, šį kartą daugiau dėmesio skirsime išskirtiniams improvizacijų bei vizualiniams projektams ir renginiams ant vandens. Žinoma, nei teatrai, nei muzika ar šokis nebus užmiršti, o mes tikimės, kad naktis iš birželio 19-osios į 20-ąją bus viena šviesiausių naktų metuose“,- sako „Kultūros nakties“ iniciatorė ir Kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė.

Daugiau nei dešimt užsienio šalių

Festivalio renginiai prasidės kontraversiško menininko iš Čekijos David Černy meninės instaliacijos „Kabantis žmogus“ pristatymu. Į Prezidentūros kiemą kvies Danijos šokio teatras su spektaklio „Black diamond“ ištraukomis, o Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelį užpildys kompozitorius Gertjan Adema iš Olandijos vilkelių šokiu „Hooming around and around“, kuriam bus panaudoti penki milžiniški vilkeliai bei garso ir šviesos efektai. Vilniaus gatvėse bus galima sutikti Airijos atlikėjų „Macnas“ teatralizuotą eiseną, Daukanto aikštėje – aistringą ispanų šokio duetą „Hurycan“, Vilniaus paveikslų galerijos kieme lauks prancūzų kompanijos „Cie Solta“ gatvės ir cirko pasirodymas.

Nuo romų ritmų iki modernios klasikos ir džiazo

Festivalio metu Vilnius alsuos romų ritmu, nes čia Kultūros nakties metu meninis kolektyvas „Baltic Balkan“ kartu su lenkų muzikantais Megitza ir Andreas Kapsalis bei vengrais „Sondorgo“ inicijuoja meninę akciją „Taboras žengia į Kultūros naktį“. Goethe institutas kvies festivalio dalyvius interakcijai vieni su kitais, menininkų Volkerio Moraweʼs ir Tilmano Reiffo duetui pristatant dešimt rinktinių darbų parodoje „No pain, no game“.

Kaip ir kiekvienais metais, festivalio programoje netrūks muzikos: „LRT Opus terasoje“ pasirodys populiarios jaunimo grupės „Condor Avenue“, „Deeper Upper“, „ba“ ir kiti, Menų fabrike „Loftas“ vyks lenkų grupės „Organek“ ir Jurgio Didžiulio koncertai. Klasikinės muzikos mėgėjai turės net kelis pasirinkimus: Jonų bažnyčioje vyks vargoninės ir kamerinės muzikos koncertai, Valdovų rūmų kiemelyje pasirodys klasikinės ir džiazo muzikos atstovai, o Rotušė skambės klasikinės muzikos gaidomis, be kitų atlikėjų taip pat kviesdama pasiklausyti ypatingo svečio iš JAV – moderniosios violončelės technikos išradėjo Rushad Eggleston.

Bernardinų sodas – šeimai

Jau trečiąjį kartą mažuosius festivalio lankytojus ir jų tėvelius kvies „Šeimų erdvė“. Įžengusius į Bernardinų sodą pasitiks kojūkininkai ir cirko artistai, kurie šėls visoje sodo erdvėje: pūs muilo burbulus, leis lėktuvėlius ir bendraus su praeiviais. Kaip ir praėjusiais metais, šioje erdvėje vyks įvairios dirbtuvėlės, muzikiniai ir teatro pasirodymai, bus organizuojami žaidimai ir animacinių filmų peržiūros.

Vizualūs menai ir technologijų inovacijos

„Kultūros naktis“ nušvies Vilnių gausybe instaliacijų bei vizualizacijų. Urtės Mildos Širvinskaitės šviesos ir video instaliacija „Mikroskopas“ suteiks žiūrovams galimybę sukurti artimesnį ryšį su gamta. Lino Kutavičiaus šviesos instaliacija „Po tiltu“ apšvies Žvėryne esantį tiltą ir sukurs jaukumo bei saugumo pojūtį. Instaliacijos „Lazerių miškas“ metu judesių davikliais bus fiksuojami praeiviai ir lazerio pagalba jų judesiai bus generuojami į 3D formas, tirpstančias mistinėje Vilniaus nakties migloje. „Kultūros nakties“ metu instaliacija „Atspindžiai“ nušvies Užupio prūdelius naujomis spalvomis ir kvies žiūrovus apsilankyti šioje kiek primirštoje miesto vietoje. Irina Kostina kurs instaliaciją pavadinimu „Migracija“, kur Vilnelės upės paviršius bus padengtas lietuviškai centais nusagstyta paklode išreiškiant nostalgiją senajai Lietuvos valiutai.

Lazerių projekcijos ant vandens ekrano virš Neries

Praėjusiais metais neįtikėtinomis projekcijomis išpiešusi LR Prezidentūros rūmus, „Video architects“ komanda ir šiais metais stebins „Kultūros nakties“ lankytojus. Neries upėje ties Baltuoju tiltu bus įrengti specializuoti projekciniai vandens ekranai ir pristatytas projektas „Vandens iliuzijos“. Šis projektas perteiks unikalius video ir lazerių vaizdus, čia bus kuriama ir valdoma nauja „dimensija“, kuriose susipins struktūra, spalva ir emocija.

„Kaip ir kiekvienais metais, stengiamės mūsų lankytojams pristatyti kuo įvairesnių ir išskirtinių projektų, kad kiekvienas nakties tamsoje atrastų savo kultūros šviesas. Džiugu, kad šiais metais festivalio programa ir vėl prisipildė užsienio menininkų projektais, be to, ir mūsų šalies kūrėjai su nekantrumu laukia nakties, kai savo darbus galės pristatyti festivalio lankytojams. Todėl kviečiame visus apsilankyti festivalio svetainėje, susipažinti su visais projektais, kurių šiais metais – arti pusantro šimto, bei pradėti ruoštis bemiegei nakčiai“,- sako „Kultūros nakties“ projekto vadovė Judita Strumilaitė.

 


„Kultūros naktis“ visą Vilniaus miestą nemiegoti pakvies jau birželio 19 d. nuo 18:00 iki 02:00 val. nakties. Su išsamia festivalio programa galite susipažinti festivalio svetainėje www.kulturosnaktis.lt, daugiau informacijos taip pat rasite Vilniaus renginių svetainėje www.vilnius-events.lt. Visi festivalio renginiai yra nemokami.

kultūros naktis, menas, nemokami renginiai, nemokami renginiai vilniuje, renginiai, vilnius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai