Now Reading
Kūrybinių intervencijų savaitė „priARTink“ kviečia gaivinti parkus ir skverus

Kūrybinių intervencijų savaitė „priARTink“ kviečia gaivinti parkus ir skverus

Kūrybinių intervencijų savaitė „priARTink“ kviečia gaivinti parkus ir skverus

Laikas.lt

Spalio 19 d. prasidės savaitę truksiantis kūrybinių iniciatyvų maratonas, kurį organizuoja Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Kūrybinių industrijų fakulteto studentai.

Jau ketvirtą kartą studentų sukurti laikini objektai išdygs viešosiose Vilniaus erdvėse, kviesdami praeivius įsitraukti į žaidimus ir kūrybines veiklas. Šios iniciatyvos tikslas – įkvėpti gyvybės mažiau lankomoms Vilniaus vietoms, atskleisti populiarių vietų galimybes ir paskatinti miestiečius įsitraukti į aktyvias veiklas, sukuriančias draugišką bei atvirą miestą. Nuo šių metų iniciatyva globojama Vilniaus miesto savivaldybės.

Kūrybinės intervencijos sukuria alternatyvius traukos taškus miesto erdvėse, paskatina praeivius užsibūti net tose erdvėse, pro kurias jie dažnai praeina net nepakeldami galvos. Tai proga atrasti miesto vietas iš naujo, o taip pat išbandyti pamirštiems Vilniaus kampeliams skirtus kūrybinius sprendimus.
Šios intervencijos yra lauko tyrimo, atlikto viešosiose miesto erdvėse, rezultatas. Studentai analizavo, kaip miestiečiai naudojasi Vilniaus viešosiomis erdvėmis, fiksavo pasirinktų stebėti erdvių privalumus ir trūkumus. Apibendrinę stebėjimo rezultatus, ieškojo kūrybingų ir žaismingų būdų, kaip pakeisti įprastus naudojimosi šiomis vietomis scenarijus bei suteikti naudotojams naujas galimybes.

„Studentų sukurti objektai yra laikini, tačiau vietos, kuriose organizuojamos intervencijos, palaipsniui atgimsta. Pastebėjome, kad intervencijoms dingus, gyventojai atkuria studentų pasiūlytus sprendimus arba ima plėtoti naujas kūrybines iniciatyvas studentų pasirinktose vietose. Po „kūrybinių injekcijų“ miesto vietos atsigauna“, –  sako „priARTink“ iniciatorė, miesto antropologė, VGTU docentė dr. Jekaterina Lavrinec.

Šiais metais į gaivinamų vietų žemėlapį pateko ne tik Vilniaus centre esančios vietos, bet ir Valakampių II paplūdimys, kur lankytojų laukia milžiniškas žaidimas. Visi, norintys sužinoti daugiau apie kūrybinius studentų sumanymus, yra kviečiami į ekskursiją spalio 21 d., 16 val. Startas – prie buvusio „Lietuvos“ kino teatro. „priARTink“ yra atviras visiems, norintiems prisidėti prie gyvo ir draugiško Vilniaus miesto kūrimo, tad kviečiame registruoti veiklas bendrame intervencijų žemėlapyje (paskyra „Facebook‘e“ „priARTink“).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top