Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Mėsos eros pabaiga: ką valgyti sportuojančiam žmogui?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2015-11-09
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Mėsos eros pabaiga: ką valgyti sportuojančiam žmogui?

Šių metų spalį Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbus, kad perdirbta mėsa sukelia vėžį, visuomenėje kilo daugybė klausimų. Ar tai reiškia, kad derėtų tapti vegetaru? Kiek mėsos galima valgyti sau nepakenkiant? Ką daryti sportuojantiems žmonėms, kurių pagrindinis baltymų šaltinis – mėsa? Ar ją galima pakeisti kokiu nors kitu baltymų šaltiniu?

Pabrėžtina, kad vos vienas kitas kąsnis mėsos įtakos vėžiui neturi. Tačiau išplatintu PSO pranešimu atkreipiamas dėmesys, jog remiantis aibe atliktų tyrimų, perdirbta ir raudona mėsa išties sukelia vėžį. Pagrindinis pranešimo teiginys – kuo daugiau mėsos valgo žmogus, tuo didesnė tikimybė jam susirgti.

Kaip rašoma nbcnews.com, perdirbta mėsa – tai pasūdyta, vytinta, fermentuota ar rūkyta, skonio stipriklių gausi mėsa. Šiai kategorijai priklauso dešrainiai, kumpis, dešrelės, sūdyta jautiena, mėsos konservai. Tuo tarpu raudona mėsa – tai bet kurio žinduolio: jaučio, veršelio, kiaulės, ėriuko, avies, arklio ar ožio – raumuo.

Aibė atliktų tyrimų atskleidė, kad didesnį nei vidutinišką kiekį perdirbtos ir raudonos mėsos valgantys žmonės rizikuoja susirgti keliomis vėžio rūšimis, ypač – gaubtinės žarnos ar krūties vėžiu. Be to, vyrauja nuostata, kad daugiau tokios mėsos valgantieji paprastai nepropaguoja sveiko gyvenimo būdo: jie kur kas rečiau valgo vaisius bei daržoves, nesportuoja.

Reguliarus sportas ir augalinis maistas padeda sumažinti susirgimo vėžiu riziką, tačiau sportuojantiems mėsa yra vienas pagrindinių baltymų šaltinių. Kuo būtų galima pakeisti baltymų gausią mėsą? Kalbamės su sportininku, mitybos specialistu Vytautu Medinecku-Ironvytu.

„Mėsą galėtų kompensuoti kiti baltymų šaltiniai – kiaušinių baltymai, pieno produktai bei riešutai. Tiesa, pastarieji – kompleksinis produktas, sudarytas dar ir iš gerųjų, augalinės kilmės riebalų. Riešutai reikalingi sportuojančiam organizmui ne tik kaip baltymų šaltinis, bet ir kaip sąnarių „sutepėjas“, praverčiantis visai imuninei sistemai, cholesterolio mažinimui“, – sakė Ironvytas.

Norintiems priaugti raumenų masės vegetarams rekomenduojama rinktis kiaušinius, pieno produktus, o kasdienį kalorijų kiekį padidinti riešutais bei džiovintais vaisiais.

„Kartais tam, kad sportuojančiam žmogui per dieną pavyktų užsitikrinti reikiamą kalorijų kiekį, vien tik ryžių neužtenka. Tačiau tą pačią košę sumaišę su džiovintais riešutais, vaisiais, gausime pakankamai daug maistinių medžiagų. Kasdienėje mityboje, kai reikia pasiruošti daug patiekalų, patogu naudoti įvairius mišinius – „Studentų maistą“, „Karališką mišinį“. Per dieną taip keliskart pavalgius, išlaikysime kūno masę ir galima bus siekti užsibrėžtų tikslų, nes sportuojant be tinkamos, suderintos mitybos rezultatų reikės laukti labai ilgai“, – šypsodamasis sakė sportininkas.

V. Medineckas pridūrė, kad kiaušiniai yra ypatingai naudingi, nes jie – grynas baltymas. Tačiau jei kiaušinių vartojama daug, reikėtų vengti trynių, nes pastaruosiuose gausu gyvulinės kilmės riebalų, didinančių cholesterolio kiekį organizme. Tokiais atvejais geriau rinktis geruosius riebalų šaltinius, nes per dieną gerųjų, augalinių, riebalų suvalgyti galime daug, o gyvulinių reikėtų vengti.

Pasak sportininko, mėsoje esantį didelį organizmui svarbios geležies kiekį galima kompensuoti burokėliais, žalialapėmis daržovėmis, ankštiniais augalais, rugiais ir grikiais.

„Tiesa, pats esu užkietėjęs mėsėdis – mėsą valgau kasdien, tačiau vengiu rūkytų gaminių, dešrų bei pusgaminių – apie tai, kad jie nėra sveiki, žinojau jau seniai, tad pirmenybę teikiu žuviai, vištienos krūtinėlei, kalakutienai, – teigė V. Medineckas.

Koks mėsos kiekis nėra kenksmingas?

Tai – keblus klausimas, į kurį vienareikšmiško atsakymo nėra. Nes jei vienas veiksnys padidina susirgimo vėžiu riziką, tai dar nereiškia, kad ilgainiui jis nepakis. Be to, kai kurie kiti vartojami produktai ar gyvensenos ypatybės taip pat turi įtakos susirgimui. Žmonės, valgantys daug vaisių ir daržovių, sumažina vėžio riziką, tačiau visiškai ja neatsikrato.

Pasaulio sveikatos organizacijai priklausančios agentūros IARC („Agency for Research on Cancer“) teigimu, 50 g mėsos porcija kasdien padidina gaubtinės žarnos vėžio riziką net 18 proc., o toks kiekis tėra dvi-trys riekelės kiaulienos.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Ironvytasmėsamitybasportassportuojančių žmonių mitybasveika mitybaVytautas Medineckas

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Keanu Reevesas trileryje „Tuk tuk tuk“ žais mirtiną katės ir pelės žaidimą su fatališkomis gundytojomis
Kinas

Keanu Reevesas trileryje „Tuk tuk tuk“ žais mirtiną katės ir pelės žaidimą su fatališkomis gundytojomis

2015-07-29
Numesk 5 kg per 3 dienas!
Naujienos

Numesk 5 kg per 3 dienas!

2015-01-28
ES griežčiau kovos su prekeiviais žmonėmis
Aktualu

ES griežčiau kovos su prekeiviais žmonėmis

2010-12-16
Gydytojai jaunuolio nosyje rado išdygusį dantį (foto)
Naujienos

Gydytojai jaunuolio nosyje rado išdygusį dantį (foto)

2014-08-13

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?