TOP5 praktiškos ir skanios Kalėdų dovanos (foto)

Kaip prieššventiniame šurmulyje nepamesti galvos ir viską suspėti – toks klausimas neišvengiamai kyla daugeliui. Juk artėjant šventėms tenka rūpintis gausybe dalykų – dovanomis, šventiniais vakarėliais su draugais ir kolegomis, vaikų renginiais mokykloje ar darželyje. O kur dar namų ruoša, šventinio valgiaraščio apgalvojimas...

Dovanos, kurios būtų ne tik šiltos, prasmingos, bet ir praktiškos – patraukliausios daugeliui. Siūlome kelias idėjas, kurios pareikalaus nedaug laiko, tačiau pradžiugins ir papuoš kiekvienus namus.

Idėja Nr. 1: sausainiai stiklainyje

Žinoma, visada smagiau dalintis jau iškeptu pyragu, bet ką daryti tuo atveju, kai nežinote, nei kada, nei kokiomis aplinkybėmis pavyks susitikti su tuo, kuriam ketinate įteikti dovaną? Išeitis – padovanokite sausainius stiklainyje.

Idėja labai paprasta – visus sausus gardaus pyrago ingredientus dailiai susluoksniuokite stiklainyje ir šalia prie dangtelio pritvirtinkite sausainių receptą. Tokį paprastai paruošiamą gardėsį tikrai išsikeps net ir labiausiai po švenčių aptingęs bičiulis. Juo labiau, kad jam jau beveik nieko nereikės daryti.

Stiklainyje paeiliui susluoksniuokite:
150 g kvietinių miltų;
2 a. š. kepimo miltelių;
2 a. š. vanilinio cukraus;
2 a. š. cinamono;
225 g rudojo cukraus (tinka ir baltasis);
75 g avižinių dribsnių;
30 g džiovintų spanguolių „Arimex“;
30 g razinų;
50 g mėgstamų smulkintų riešutų;
45 g juodojo arba baltojo šokolado.

Receptas/nurodymai gavėjui ant atvirutės: įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Išplakite 225 g sviesto ir 1 didelį kiaušinį iki šviesios ir purios masės.

Suberkite stiklainio turinį ir išminkykite tešlą.

Suformuokite tešlos kamuoliukus ir sudėkite juos ant kepimo popieriaus lengvai paspausdami.

Kepkite 10–15 minučių ant vidurinės orkaitės lentynėlės arba kol pagels kraštai. Baigę padėkite ant grotelių ataušti.

Idėja Nr.2: karijų riešutai su čili pipirais

Šio skanaus ir netradicinio dovanos-užkandžio didžiausias privalumas tai, kad jis sveikas, egzotiškas ir jo vienu ypu pagaminamas didelis kiekis, kurio užteks apdovanoti ne tik artimuosius, bet ir draugus ar kolegas.

Karijų riešutai, nors ir savo išvaizda primena graikinius, tačiau yra švelnesnio skonio, puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir yra ypač vertinami dėl juose esančių organizmui naudingų mangano, cinko bei vario.

Jums reikės:
2 puodelių karijų riešutų „Arimex“;
4 a. š. aliejaus;
2 v. š. cukraus;
2 v. š. vidutinio aštrumo čili miltelių.

Paruošimas: vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite visus ingredientus. Folija išklokite kepimo skardą ir į ją supilkite paruoštą masę. Stenkitės riešutų pernelyg nesugrūsti, geriau rinkitės didesnę skardą.

Iki 120-130 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje riešutus kepkite 45 min., kelis kartus pamaišydami ir apversdami.

Atvėsusius riešutus supakuokite į dėželes ar maišelius ir dovanokite. Toks skanėstas gali išsilaikyti net keletą savaičių, tačiau pažadame, jis paprasčiausiai per gardus, kad kas nors tiek ištvertų.

Idėja Nr. 3: nuotraukų laikiklis iš graikinių riešutų

Jaukus ir funkcionalus rankų darbo laikiklis tiks nuotraukoms, užrašų lapeliams ar jaukiems linkėjimams pritvirtinti. Be to, graikiniai riešutai – itin simbolinė dovana. Nuo seno tikima, kad dovanojant porinį šių riešutų, savo forma primenančių žmogaus smegenis, skaičių, reiškia linkėti išminties ir sėkmės.

Pagaminimas: riešuto viršuje išgręžkite nedidelę skylutę. Vieną tvirtos ir lanksčios vielos galą kelis kartus apsukite aplink storą tušinuką (iš bėdos - galima ir aplink pirštą). Į riešuto skylutę įlašinkite klijų ir įstatykite vielą į skylutę, o tarp apvijų įterpkite norimą nuotrauką, atvirutę ar palinkėjimą.

Idėja Nr. 4: žvakidė su lazdyno riešutais

Žvakės – vienos populiariausių kalėdinių dovanų. O jūs galite padovanoti žvakidę, dekoruotą ir kvepiančią lazdyno riešutais.

Pagaminimas: Į nedidelius stiklinius indus (gali būti ir paprasti stiklainiukai plačiu viršumi) įstatykite storesnę žvakę ir aplink paberkite lazdyno riešutų. Galite naudoti ir mažas arbatines žvakutes. Tuomet ant indo dugno priberkite negliaudytų lazdyno riešutų ir ant jų padėkite žvakelę. Viską papildomai galite supakuoti į skaidrią dovanų plėvelę.

Idėja Nr. 5: riešutai ir džiovinti vaisiai su medumi

Bene lengviausiai paruošiama gardi Kalėdų dovana. Bet kokios rūšies riešutus sudėkite į stiklainėlį, užpilkite kvapniu skystu medumi, sumaišykite ir, pritvirtinę atvirutę su palinkėjimu, palikite, kol galėsite įteikti šventinę dovaną. Jei medus, kurį turite, susicukravęs, jį paprasčiausiai pašildykite – nuo to jo gerosios ir maistingosios savybės nei kiek nesuprastės.

Tokiai Kkalėdų dovanai paruošti puikiai tinka ir riešutų bei džiovintų vaisių mišiniai, tokie kaip „Studentų maistas“ ar prabangesnis „Karališkas mišinys“.

Medaus ir riešutų derinys ypatingas, mat akimirksniu suteikia energijos, aprūpina organizmą dideliu kiekiu vitaminų, mineralų, baltymų ir riebalų rūgščių. Be to, medus padeda virškinti riešutus. Keli šaukštai mėgstamų riešutų su medumi greit padės pajusti sotumą. Tai – ne tik sveikas ir gardus užkandis skubantiems, puikus desertas, bet ir graži dovana, simbolizuojanti sveikatos ir stiprybės palinkėjimą.

DIY, dovanos savomis rankomis, Kalėdos, Kalėdų dovanos, pasidaryk pats

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai