12 patarimų, kaip žiemos švenčių metu išsaugoti sveikus ir baltus dantis

Kalėdos, Naujieji metai – tai laikas, kurio metu ypač mėgaujamės maistu. Ar tai būtų 12-ka patiekalų nuklotas Kūčių stalas, ar Kalėdinė antis, ruošiama pagal senąjį šeimos receptą – tai bene vienintelis periodas metuose, kai galime prisiragauti tokios gausios skonių įvairovės. Tiesa, dalis mūsų mėgiamų maisto gaminių ar gėrimų, intensyviai vartojamų per šį laiką, gali padėti arba pakenkti mūsų dantų sveikatai.

Baltijos implantologijos centras pateikia 12-ką svarbiausių patarimų, kaip Šv.Kūčių, Kalėdų bei Naujųjų metų šventimo laikotarpiu rinktis bei vartoti maisto produktus, siekiant išsaugoti kuo sveikesnius bei baltesnius dantis.

1. Atsargiai valgykite saldžiąsias lazdeles. Įvairių formų bei spalvų saldžiosios lazdelės yra tikras vaikų džiaugsmas. Kaip priedas prie dovanos jos yra populiarios sveikinant ne tik mažuosius, bet ir suaugusius. Deja, kandant šias lazdeles galima pažeisti dantį – jis gali skilti. Dėl to reikia būti itin atsargiems ir stengtis jomis mėgautis taip, kad kuo mažiau reiktų pasitelkti dantų pagalbą. Suvalgius šių lazdelių kiekvieną sykį rekomenduojama išsivalyti dantis.

2. Nepiktnaudžiaukite gazuotais limonadais. Šventiniai vakarėliai niekada neapsieina be kokteilinių gėrimų, maišytų su gazuotais limonadais. Tačiau reikia nepamiršti, jog šis gėrimas, kuriame yra gausu cukraus, tikrai nėra pats geriausias jūsų dantų „palydovas“. Tiems, kurie nori pasigaminti burbuliuojantį gėrimą, siūloma rinktis kitą alternatyvą – gazuotą vandenį. Tačiau jei šia alternatyva gėrimo pakeisti nepavyksta, bent jau stenkitės kokteilį ar limonadą gerti per šiaudelį – taip labiau apsaugosite savo dantis nuo rūgščių.

3. Ribokite vyno kiekius. Jeigu mėgstate raudoną vyną, juo, žinoma, galite pasilepinti švenčių metu. Tačiau šios spalvos vynas dažo ir lūpas, ir dantis, todėl gerdami jį stenkitės užkandžiauti. Be to, po valgių bei gėrimų būtinai nepamirškite išsivalyti dantų.

4. Valgykite kalakuto į valias.
Šventinis keptas kalakutas – gardus bei sveikas visų mylimas patiekalas. Jo galite valgyti į valias, nes kalakutienoje yra gausu fosforo bei įvairių baltymų rūgščių, kurie padeda organizmui kovoti su dantų ėduonimi bei išlaikyti jūsų dantis stiprius ir sveikus.

5. Saldainių atsargas... Kaupkite kitiems metams! Per Kalėdas gauname daugybę įvairių saldumynų rūšių, kuriuose yra gausu cukraus. Žinoma, mažieji šeimos nariai tuoj pat nori visus juos išragauti, tačiau dideli cukraus kiekiai skatina karieso atsiradimą. Taigi, reikėtų iš anksto su jais sutarti, kokį kiekį saldainių per dieną galima jiems suvalgyti, ir likusius saldainius kaupti kitiems metams!

6. Pamilkite daržoves. Šiandien galite rasti aibę įdomiausių pasaulio receptų, leidžiančių iš daržovių pasigaminti pikantiškus bei gurmaniškus patiekalus. Atsisakykite įprastų šokoladinių keksų ir sausainių ir juos pakeiskite sveikais brokolių ir morkų patiekalais. Patikėkite, tai gali būti labai gardu!

7. Sūris – puiki užkanda. Sūris ar sūrio lazdelės yra nepakeičiama užkanda vakarėliuose, kur yra vartojamas alkoholis. Jame esantis pH balansas padeda neutralizuoti putojančio alkoholio keliamą rūgštingumą, o kalcis, kurio gausu sūryje, stiprina jūsų dantis.

8. Niūniuokite valydamiesi dantis. Nustebote? Optimalus dantų valymas turi trukti ne mažiau kaip 2 minutes. Deja, dažnas valomuosius judesius atlieka žymiai trumpiau. Dėl šios priežasties patariama niūniuoti mėgstamos dainos stulpelį bei priedainį, įsijaučiant į dainos ir valymo ritmiką. Taip galite užtikrinti pilnavertį ir nenuobodų dantų valymosi procesą!

9. Nenaudokite dantų kaip įrankio. Per šventes į namus atkeliauja gausybė įvairių siuntų, supakuotų dovanų, kurias dažnas mėgina atidaryti (ar atplėšti) dantimis. Tai – blogiausia, ką galite padaryti su savo dantimis. Saugokite juos ir branginkite, naudodami tik maisto kramtymui!

10. Vaisiai vietoj deserto.
Ne tik grietininiai, kaloringi bei cukraus pilni desertai yra patys gardžiausi. Sveiki, sultingi, natūraliais saldikliais praturtinti vaisiai gali tapti puikiu pietų ar vakarienės desertu. Atsisakydami rafinuoto cukraus jūs puoselėjate ne tik savo dantis, bet ir visą organizmą.

11. Nepalikite stalo nukloto maistu. Švenčių metu patiekalus bei užkandžius ant stalo dažniausiai paliekame visai dienai. Tačiau tai – bloga praktika. Žiūrint į maistą nuolat išsiskiria skrandžio sultys, dantį puolą ėduonis. Dėl šios priežasties patariama pavalgius visus patiekalus sudėti į šaldytuvą ar kitą maisto laikymo talpą. Be to, valgydami mažiau, mažiau suvartosite nereikalingų kalorijų.

12. Užsiimkite prasminga veikla.
Nepaslaptis, jog švenčių metu suvartojamo maisto ar alkoholio kiekiai yra didesni nei įprastai. Koncentruodamiesi į stalo gėrybes tarsi į antrą planą nustumiame patį šventimo džiaugsmą. Nesėdėkite prie stalo visą laiką, susigalvokite visiems šeimos nariams įdomios ir prasmingos veiklos - nuo stalo žaidimų iki filmų maratono. Patikėkite, tai irgi naudinga jūsų dantims!

Parengta su http://www.baltijosic.lt

Baltijos implantologijos centras, dantys, implantologija, odontologija, šeimos sveikata, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai