Sandanso prizu apdovanotame filme – vakarėliai, kokių dar nematėte

„Pasakodamas istorijas apie kitus, išvengi savų išpažinčių. Tai, kas vaizduojama filme, mačiau savo akimis. Bet nebuvau pagrindiniu dalyviu“, – sako belgų režisierius Felix van Groeningen. Naujausias jo darbas – filmas „Belgica“ – prestižiniame JAV Sandanso („Sundance“) festivalyje apdovanotas už geriausią režisūrą atkeliauja į Lietuvos kino teatrus.

Filmą režisierius vadina asmeniškiausia iš visų penkių savo ilgametražių juostų. Netikėta filmo herojų verslo sėkmė neapsieina be dūžtančių santykių ir skaudžių asmeninių išbandymų. „Kai tampi didelis ir reikšmingas, turi atsižadėti kai kurių savo idealų. Žiūrint į mūsų visuomenę pastaruosius 20 metų, būtent tai ir vyksta. Baras – tai mini visuomenė“, - sako F. van Groeningen.

Filmas pasakoja dviejų brolių ir vieno baro istoriją. Ambicingas jaunėlis Džo atidaręs barą „Belgica“ nepajėgia vienas tempti finansinių įsipareigojimų. Netikėtai į jo gyvenimą sugrįžęs karštakošis vyresnis brolis Frenkas padeda paversti „Belgicą“ geidžiamiausiu naktiniu klubu, kur iki ryto skamba gyva muzika ir groja karščiausi didžėjai.

Įspūdingus vakarėlių kadrus „Belgicoje“ lydi belgų kūrėjų „Soulwax“ garso takelis (sutapimas ar ne – grupę irgi sudaro du broliai). Kurdami muziką filmui Stephen ir David Dewaele leidosi į avantiūrą ir sukūrė 16 naujų grupių. Visos jos – fiktyvios ir buvo suburtos specialiai filmui.

F. van Groeningen kartu su šiuo muzikos kūrėjų duetu dirbo ir prie pirmosios savo juostos „Styvas + Dangus“ (angl. „Steve + Sky“). Tačiau tik „Belgicoje“ muzikinių stilių amplitude „Soulwax“ gerokai pranoksta patys save. Visos 16 grupių atstovauja labai skirtingus muzikos žanrus – nuo roko ir avantgardo iki electroclash, psychobilly ir disco.

„Muzika mano filmuose visuomet užima labai svarbią vietą“, – patvirtina F. Groeningen. 2012 m. jo sukurto filmo „Lūžęs gyvenimo ratas“ (angl. „The Broken Circle Breakdown“) veiksmas taip pat sukasi apie muziką. Ši muzikinė drama režisieriui pelnė „Oskaro“ nominaciją geriausio užsienio filmo kategorijoje, sulaukė netikėtos sėkmės visame pasaulyje, o filmui susibūrusi muzikos grupė ėmė rengti koncertinius turus.

Belgica, filmai, kinas, kino festivaliai, Sandansas, Sundance

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai