S. Spielbergas į didžiuosius ekranus perkėlė net 25 metus kurtus Didžiojo Gerulio Milžino nuotykius

Liepos 1 dieną į Lietuvą atkeliauja išties nepaprastas filmas: didžiuosiuose ekranuose atgis žymaus britų rašytojo, istorijų vaikams meistro Roaldo Dahlo Didysis Gerulis Milžinas. Šį herojų, kurio nuotykiais žavisi viso pasaulio vaikai, prikelti nusprendė Holivudo kino genijus Stevenas Spielbergas. Prieš trejus metus ši knyga buvo išleista ir lietuvių kalba, o jau neužilgo juostos „DGM: Didysis Gerulis milžinas“ veikėjų lūpomis prabils ir žymūs mūsų šalies aktoriai.

Prieš šimtą metų gimusio rašytojo plunksnai priklauso viso pasaulio vaikų ir suaugusiųjų pamilti kūriniai „Čarlis ir šokolado fabrikas“, „Džeimsas ir milžiniškas persikas“, „Nuostabusis ponas Lapinas“, „Matilda“, „Raganos“ ir kiti. Iš viso pasaulyje parduota daugiau nei 200 milijonų rašytojo knygų egzempliorių.

„DGM: Didysis Gerulis milžinas“ bus tikrai nebe pirmas originalumu kitus pranokstantis S. Spielbergo filmas. Režisierius ir šįkart iškėlė sau tikslą nepaprastai painaus siužeto istoriją ekranizuoti taip, kad ji paliktų neišdildomą įspūdį ne tik vaikams, bet ir juos lydintiems suaugusiems. Knygos scenarijus adaptuoti buvo pradėtas 1991, o baigtas – lygiai po dešimtmečio ir S. Spielbergas šio projekto ėmėsi dėl anūkų. Iš viso filmo kūrimas užtruko beveik 25 metus.

„Aš visą gyvenimą svajojau į didžiuosius ekranus perkelti Didįjį Gerulį Milžiną. Ši mintis man šovė vos perskaičius knygą. Mano manymu, R. Dahlas – tai genijus, kuriam pavyko užkariauti vaikų širdis. Be to, tai ne tik istorija, kurioje susiduria gėris ir blogis. Šis pasakojimas ir ikvepia, ir pamoko“, – sako S. Spielbergas.

Pagrindiniams vaidmenims – Milžinui ir mažai mergytei Sofijai įkūnyti S. Spielbergas aktorius pasirinko kaip visad taikliai. Milžiną vaidino Markas Rylance'as (jiedu su režisieriumi jau dirbo prie filmo „Šnipų tiltas“) bei Ruby Barnhill kuri Holivude debiutavo vos pernai.

„Vos kamerai įsijungus, Markas gali tapti bet kuo: jam pakanka įsigilinti į scenarijų ir jis puikiai supranta mano viziją. Šio aktoriaus sugebėjimai – fenomenalūs ir puikiai tiko Milžinui. Tuo tarpu mergytės, kuri suvaidins Sofiją, ieškojome pusmetį ir bendravome su tūkstančiais vaikų. Pamačius 9-erių Ruby, sustabdžiau atrankas akimirksniu. Žinojau, kad ji – ta, kurios taip ilgai žvalgiausi“, - apie aktorius pasakoja S. Spielbergas.

Režisieriaus nuomone, Sofija – tai vienas stipriausių kada nors jo kurtų personažų: „Jos širdis – didesnė, nei galima įsivaizduoti. Mažame kūne telpa neįtikėtina drąsa ir išmintis įkvėpti kitus gražiausiems žygiams“.

Filmas pasakos istoriją apie prieglaudoje gyvenančią mergaitę Sofiją, kuri sutinka milžiną.

Priešingai kitiems milžinams, kurie yra baisūs, pikti ir, tiesą sakant, kartais netgi valgo mažus vaikus, šis yra geraširdis, mielas, taikus ir draugiškas. Tačiau blogieji milžinai vis labiau skverbiasi į žmonių pasaulį. Sofija kartu su naujuoju draugu sutaria, kad toliau taip tęstis nebegali ir iškeliauja į pavojingą, nuotykių kupiną žygį, užsibrėžę tikslą išvyti piktuosius milžinus ten, iš kur jie atkeliavo.

Kanų kino festivalyje pristatytas filmas „DGM: Didysis Gerulis milžinas“ į Lietuvą atkeliauja jau liepos 1 dieną.

Didysis Gerulis Milžinas, filmai, filmai šeimai, filmai vaikams, kinas, Roald Dahl, Stevenas Spielbergas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai