Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Sūrių meistras iš Italijos atskleidė autentišką gamybos technologiją

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2017-02-13
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Sūrių meistras iš Italijos atskleidė autentišką gamybos technologiją

Jei lankėtės pietų Italijoje, bet neparagavote vietoje gaminamų tradicinių sūrių – vadinasi nematėte tikrosios Italijos. Nors itališki mocarelos, rikotos, gorgonzolos, parmezano ir kiti sūriai dažni produktai lietuvių virtuvėje, renginių organizatorės Olgos Raškauskienės surengtoje degustacijoje atskleistas autentiškas jų skonis. Sūrius pristatęs meistras Biagio Staiano iš Pietų Italijos sako, jog mocarela, kurią galima nusipirkti Lietuvoje, nė iš tolo neprimena tikrojo jos skonio tiesiog dėl „kitokių karvių auginimo sąlygų“, todėl specialiai renginiui šefas atsivežė itališką pieną.

Sūriai ragaujami nuo šviežiausio iki ilgiausiai išlaikyto

Iš šiltosios Amalfio pakrantės, Ravello miestelio, atvykęs italas atvežė ir saulėtosios Italijos skonį. Į Lietuvą žinomą sūrio gamybos meistrą pakvietė Italijoje dirbanti vestuvių planuotoja ir renginių organizatorė O. Raškauskienė. Daugiau nei 6 mėnesius per metus Italijoje praleidžianti ir jaunųjų šventes organizuojanti O. Raškauskienė su B. Staiano susipažino jo sūrių krautuvėlėje „Caseificio Staiano“. „Jau ketvirtus metus organizuojant vestuves Italijoje supratau, kaip svarbu išlaikyti autentišką šios šalies savitumą ir skonį. Mes visi esame ragavę daugybę itališkų patiekalų, ir esame įpratę apie Italiją kalbėti kaip apie picų ir makaronų šalį, tačiau sūris yra kaip tik tai, be ko savo virtuvės neįsivaizduoja nė vienas italas, o nuo jų įvairovės sukasi galva,“ – pasakoja O. Raškauskienė. – „Kaip ir visi italai, Biagio buvo dėmesingas ir atviras, todėl jau pirmąją pažinties dieną susidėliojome, kaip jo žinias galima pateikti kaip pramogą svečiams vestuvėse. Šiandien kartu pristatome vietines tradicijas. Pavyzdžiui, mocarelos sūris kilęs iš pietų Italijos – net šiaurės Italijos ūkininkai tokio nemoka pasigaminti – tad idėja pasigaminti šviežią sūrį savo rankomis daugeliui išties atrodo įdomu, negirdėta ir labai autentiška.“

Į Lietuvą atvykęs šefas šventės dalyviams pristatė parmeggiano (parmezano) ir burratta (burata) sūrius – labiausiai perkamus sūrius Italijoje. Lietuviai puikiai įvertino avių pieno pecorino ir rūkytą cacciocavallo sūrį su kumpiu ir alyvuogėmis. Taip pat, būnant Italijoje, šefas rekomenduoja paragauti bocconcine (mažus mocarelos rutuliukus) su pomidorais ar su ricota sūriu viduje.

Mocarela pagaminama per 15 minučių

Biagio juokauja, kad Italijoje nėra sūrių gurmanų, mat jų skonis įprastas ir prieinamas visiems – italai yra užaugę su šiais skoniais. Šventės dalyviai turėjo galimybę ne tik paragauti tikrų itališkų sūrių, bet ir patys pasigaminti šviežią mocarelą.

„Mocarela sūrį galima paruošti per 15 minučių tiesiog namuose. Šis sūris Italijoje gaminamas iš buivolės ar karvės pieno, tačiau Jūsų sūriams trūksta cinkelio. Kita vertus, jų skonis kitoks, nes oro sąlygos karvėms yra kitokios“, – pasakojo bene šalčiausiu metų laiku Lietuvą aplankęs sūrių meistras.

„Mocarelos gaminimas labai paprastas. Pienas turi pasiekti 37 – 38 laipsnių temperatūrą, tuomet dedamas veršiuko skrandžio fermentas. Po 2-3 valandų atsiskiria varškė nuo vandens. Standžią masę supjaustome mažais gabaliukais, dedame druskos ir užpilame 90 laipsnių temperatūros vandeniu,“ – pasakoja sūrio gamintojas mentele tempdamas it guma tąsią masę, iš kurios gaminami sūrio ritulėliai. Italijoje šis minkštas, drėgnas ir labai švelnaus skonio sūris dažniausiai valgomas šviežias – tą pačią dieną, kai buvo pagamintas. Toks jis gali būti laikomas iki 5 dienų.

Degustaciją organizuojantis Biagio negailėjo patarimų, kokių taisyklių laikytis ragaujant itališkus sūrius: reikėtų pradėti nuo šviežiausių iki ilgiausiai išlaikytų sūrių, kad gabalėlis neužgožtų sekančio kąsnio skonio. Kiekvienas sūris yra skirtingas, tad prie kiekvieno rekomenduojamas skirtingas vynas, duona, vaisiai ar daržovės.“

Itališkas maistas nuvylė neišbaigtumu

Pirmą kartą Lietuvoje svečiavęsis italas nepraleido progos išbandyti ir lietuviškos virtuvės. Čia jis paragavo ir „rožinės sriubos“ – šaltibarščių, cepelinų, bulvinių blynų ir net lietuviškos karkos. „Man patiko lietuviška virtuvė. Maistas, truputį sunkus, tačiau tenkinantis gomurį. Visgi skoniai tokie, kurių niekur kitur neparagausi. Gal visai gerai, kai pas Jus taip šalta. Tuo tarpu itališkas maistas Lietuvoje nuvylė savo neišbaigtumu,“ – sakė Biagio. Itališkos virtuvės restoranus aplankęs šefas pasakoja, jog itališkiems patiekalams pritrūko skonio. „Visgi, net jei makaronai kiek pervirti, labai smagu, kad lietuviai siekia pajusti ir sukurti tą itališką dvasią,“ – teigė italas.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Italijaitališki sūriaisūrissūrių degustacija

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kaip tinkamai valyti veido odą?
Naujienos

Kaip tinkamai valyti veido odą?

2018-10-27
Iš „liurli-liurli“ į „six pack“: neįtikėtinos kūno transformacijos (foto)
Įdomu

Iš „liurli-liurli“ į „six pack“: neįtikėtinos kūno transformacijos (foto)

2013-01-30
Kauno kino festivalis persikėlė į Vilnių
Menas

Kauno kino festivalis persikėlė į Vilnių

2010-10-12
Geriausia naujametė dovana – kitąmet neišsipildžiusios horoskopų prognozės
Įdomu

Geriausia naujametė dovana – kitąmet neišsipildžiusios horoskopų prognozės

2012-01-11

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?