Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Penki mitai apie avižų dribsnius

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2018-08-28
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Penki mitai apie avižų dribsnius

Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.

Pirmas mitas: „Tai yra greitas, termiškai apdorotas maistas, kuris negali būti vertingas“. Tai netiesa. Gaminant avižų dribsnius naudojama jų geriausias maistines savybes išsauganti technologija. „Pirmiausia nuo avižų nuimama kieta luobelė, kuri galėtų pažeisti žmogaus virškinamąjį traktą. Tada avižų grūdai 15 minučių apdorojami garuose, kad suminkštėtų, o vėliau sutraiškomi volais. Šitaip paruošti avižų dribsniai yra sveikatai palankus produktas“, – aiškina sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Antras mitas: „Greitai paruošiami dribsniai nėra tokie sveiki kaip kiti“. Tai netiesa. Greitai parošiami dribsniai yra tokie pat sveiki kaip ir paprasti dribsniai, jei į juos nėra pridėta priedų. Pasak R. Bogušienės, gaminant tiek greitai paruošiamus, tiek ir paprastus dribsnius naudojama iš esmės ta pati technologija. Tiesiog gaminant greitai paruošiamus dribsnius prieš garinimą jie dar susmulkinami.

Vieno didžiausių grūdų perdirbėjų Baltijos šalyse „Dobele“ pardavimų direktorius Lietuvai Romanas Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad daugelis klysta, manydami, jog greitai paruošiami avižų dribsniai yra visiškai kitoks produktas, kurį ruošiant naudojami sveikatai nepalankūs priedai. „Ruošiant greitai paruošiamus dribsnius naudojamos dvi technologijos. Aviža gali būti padalinama į tris dalis, apdorojama garuose, o vėliau sutraiškoma volas. Kitas gaminimo būdas, kai apdorojama garuose ir kuo ploniau volais sutraiškomas visas dribsnis. Taip gaunami ploni ir greitai paruošiami dribsniai“, – aiškina R. Stanislovaitis. Kuo ploniau sutraiškomi avižiniai dribsniai, tuo jie greičiau paruošiami.

Trečias mitas: „Visų avižų dribsnių savybės yra beveik vienodos“. Tai netiesa. Avižų dribsnių savybės gali skirtis. Tai priklauso ir nuo grūdų kokybės, tad svarbu išsiaiškinti, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus ir ar dribsniuose nėra priedų. Sveikatai palankaus maisto technologė taip pat atkreipia dėmesį, kad dribsnių maistines savybes lemia tai, ką su jais papildomai daro gamintojai ir vartotojai. Vieni vartotojai į natūralius dribsnius įdeda žiupsnelį druskos, pagardina šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis ir gauna sveiką bei skanų produktą. Tačiau jei gamintojai arba vartotojai į šiuos dribsnius prideda daug cukraus, rafinuotų riebalų, tai tokia dribsnių košė nėra sveikatai palankus produktas. Maisto technologė taip pat pastebi, kad rinkoje siūlomi avižų dribsniai būna be priedų ir su priedais (pridedama cukraus, grietinėlės miltelių, konservantų), todėl jų maistinės savybės gali skirtis.

Ketvirtas mitas: „Avižų dribsniai ir avižų dribsnių košė yra vienas ir tas pats“. Tai nėra tas pats. „Kai mes sakome „avižų dribsniai“, turime galvoje natūralų produktą be jokių priedų. Avižų dribsniais neretai klaidingai vadinami ir košėms skirti mišiniai su daug pridėtinio cukraus ir kitais priedais. Tokie mišiniai nebus palankūs mūsų sveikatai. Norint įsitikinti, koks produktas yra pakuotėje, reikėtų perskaityti jo sudėties aprašymą“, – pataria sveikatai palankaus maisto technologė.

„Atsiliepdami į didėjantį sveiko maisto poreikį, pradėjome gaminti natūralius dribsnius natūraliai košei pagaminti. Šiuose dribsniuose ne tik nėra cukraus ir konservantų, bet ir pieno ar grietinėlės miltelių. Šią košę gaminti siūlome užpilant dribsnius vandeniu arba pienu, o vietoje cukraus – įsidėti įvairių naudingų maistinių medžiagų turinčių vaisių, uogų arba mėsos, žuvies. Esame įsitikinę, kad ateitis priklauso būtent tokioms natūralioms košėms“, – aiškina R. Stanislovaitis.

Penktas mitas: „Saldi avižų košė yra ne tik skanus, bet ir sveikas patiekalas“. Taip nėra. R. Bogušienės teigimu, nederėtų košę vertinti kaip desertą. „Jei pridedame į košę daug cukraus, tai ji tampa desertu, kuris neturėtų būti kasdienis mūsų patiekalas. Juolab, kad avižų košė turi natūraliai grūdų sudėtyje esančių cukrų ir savaime yra šiek tiek saldi. Bet koks pridėtinis cukrus – ar jis būtų rafinuotas, ar nerafinuotas – išderina natūralų skonio suvokimą, išderina visą imuninę sistemą. Cukrus yra aukštą glikeminį indeksą turintis produktas, kuris išbalansuoja cukraus lygį kraujyje. Klysta tie, kurie mano, kad valgyti daug cukraus nėra labai blogai. Iš tiesų valgant daug cukraus tampa nebeskanus jo neturintis sveikatai palankus maistas, organizmas nebegauna pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų. Išderinus organizmo imuninę sistemą iš pradžių atsiranda nedideli sveikatos sutrikimai, o po to galima susirgti ir visai rimtomis ligomis“, – primena R. Bogušienė.

R. Stanislovaitis atkreipia dėmesį, kad cukraus mažinimas maiste minimas ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) direktyvose bei tarp svarbiausių mitybos tendencijų. Dėl to kai kurie gamintojai paskelbė mažinantys cukraus kiekį kai kuriuose populiariuose produktuose, o „Dobele“, anot R. Stanislovaičio, rinkai siūlo tik natūralius avižų, grikių, miežių ir kitokius dribsnius, tai pat įvairių grūdų dribsnių mišinius bei ekologiškus dribsnius, į kuriuos nededa jokių priedų.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:avižinė košėavižiniai dribsniaiavižų dribsniaikošėmitybasveika gyvensenasveika mityba

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Paskelbti T.Ė.T.Ė. apdovanojimų nominantai
Menas

Paskelbti T.Ė.T.Ė. apdovanojimų nominantai

2012-02-08
Festivalyje „Yaga Gathering 2015“ – proto lavinimo ir streso valdymo paskaitos
Naujienos

Festivalyje „Yaga Gathering 2015“ – proto lavinimo ir streso valdymo paskaitos

2015-06-14
Pusryčių konkurse: Caroline Lahusen
Laikas.lt pusryčiai

Pusryčių konkurse: Caroline Lahusen, Jens Schröder „Bobas ir piratų salos prakeiksmas“

2017-05-12
Saksofonu papuoštos Fingalick elektronikos premjera Kaune – rugpjūčio 23-ąją
Aktualu

Saksofonu papuoštos Fingalick elektronikos premjera Kaune – rugpjūčio 23-ąją

2013-08-22

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?