Raitelė D. Katinaitė-Pranckevičienė: „Jeigu nori būti nugalėtojas, privalai žinoti, kaip juo tapti“

Dailiojo jojimo varžybose Lietuvos vardą nuolat garsinanti Dalia Katinaitė-Pranckevičienė atvira: „Mano tikslas dar nepasiektas“. 2016 m. Lietuvos dailiojo jojimo reitingų suvestinėje D. Katinaitė-Pranckevičienė liko antra, tačiau patikina, jog tai jos nė kiek nenuliūdino. Kaip tik atvirkščiai – privertė pasitempti ir ambicijų kartelę kilstelėti dar aukščiau.

Pergales atneša kryptingas darbas

Praėjusį savaitgalį D. Katinaitė-Pranckevičienė dalyvavo Štadlyje-Pauroje (Austrija) vykusiose CDI3*/CDIYH1* tarptautinėse dailiojo jojimo varžybose. Pirmą varžybų dieną 5 m. žirgų užskaitoje Lietuvos raitelė su žirgu Feel My Dreams užėmė 4 vietą, surinkdama 69,6 proc.,o antrą dieną – 69,4 proc. balų.

„Neabejoju, kad kiekvieno sportininko pagrindinis tikslas yra nugalėti ir būti geriausiu, o tokiu gali tapti tik dalyvaudamas vis aukštesnio rango ir sudėtingesnio lygio varžybose. Antra vieta praėjusių metų Lietuvos dailiojo jojimo reitingų lentelėje ir milžiniškas balų skirtumas tarp manęs ir raitelės, užėmusios pirmąją vietą, įkvėpė noro dar labiau susikaupti, drąsiau planuoti ir kruopščiau ruošti žirgus reikšmingiems startams“, – sakė raitelė.

Pasak D. Katinaitės-Pranckevičienės, dabartinė Lietuvos dailiojo jojimo reitingų skaičiavimo sistema yra parengta taip, jog didžiausi balai yra skiriami už dalyvavimą Didžiojo prizo rungtyse. Atitinkamai, mažėjant rungčių sudėtingumui, mažėja ir gaunamų balų skaičius. Taigi, kiekvieno sportininko pagrindinis tikslas turėtų būti orientuotas į kryptingą pasiruošimą ir startą Didžiojo prizo rungtyse.

„Jeigu nori būti nugalėtojas, privalai žinoti, kaip juo tapti ir už ką skiriami aukščiausi balai, kad juos gauti, kryptingai dėl to dirbti“, – įsitikinusi ji.

Svarbiausia – stipri vidinė motyvacija

D. Katinaitė-Pranckevičienė pasakoja, jog žirgais žavėjosi jau nuo vaikystės ir iki šiol su jauduliu prisimena savo pirmą kartą dailiojo jojimo aikštelėje.

„Buvau dar labai jauna, maždaug 12-kos metų, ir labai jaudinausi – džiūvo burna, drebėjo rankos, tačiau vos įjojus į dailiojo jojimo aikštelę akimirksniu užplūdo ramybė ir harmonija su savimi bei žirgu. Atrodė, kad laikas tiesiog sustojo ir nuo to karto neapleido mintis, kad jojimas yra ne tik šokinėjimas per kliūtis, bet gali būti labai elegantiškas, ramus, harmoningas sportas, pomėgis,“ – šypsenos neslėpė D. Katinaitė-Pranckevičienė.

Taip pat, anot jos, sėkmingą karjerą žirginiame sporte gali susikurti tik toks raitelis, kuris nestokoja kantrybės, užsispyrimo, kruopštumo ir netgi pedantiškumo.

„Be abejo, ne mažiau svarbu pačiam norėti pasiekti gerų rezultatų, turėti stiprią vidinę motyvaciją, nes jeigu nenorėsi dalyvauti varžybose ir laimėti, niekuomet netapsi geru sportininku“, – pabrėžė D. Katinaitė-Pranckevičienė.

Žirgus varžyboms ruošia nuo mažens

Kaip reikšmingiausius savo karjeros pasiekimus, raitelė išskiria turimus Lietuvos čempionės titulus, tačiau priduria, jog ne mažesnis laimėjimas – patirtis, įgyta startuojant su pačios treniruojamais žirgais.

„Beveik visus savo žirgus auginau nuo pat mažens, todėl jie įprato manimi pasitikėti ir visas pasiruošimas sportinėms varžyboms tampa daug paprastesnis. Taip pat šiame procese ne mažiau svarbus planavimas, kadangi treniruotės ir jų krūviai turi būti pritaikyti prie varžybų plano, žirgo individualių savybių, fizinės formos“, – dėstė D. Katinaitė-Pranckevičienė, šiuo metu auginanti bei treniruojanti 10 žirgų.

Taip pat D. Katinaitė-Pranckevičienė savo sukaupta ilgamete patirtimi dalijasi ir su kitais žirginio sporto entuziastais, jaunučių grupės raiteliais ir neslepia, jog labiausiai žavi jų užsispyrimas ir noras nugalėti.

dailusis jojimas, Dalia Katinaitė Pranckevičienė, jojimas, žirgai, žirginis sportas, žirgų sportas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai