Now Reading
„CityBee“ vadovas Lukas Yla – apie tai, kaip padėti pamatą sėkmingai karjerai

„CityBee“ vadovas Lukas Yla – apie tai, kaip padėti pamatą sėkmingai karjerai

„CityBee“ vadovas Lukas Yla – apie tai

Didžiuosiuose JAV naujienų portaluose „ABC news“, „Business Insider“, „New York Magazine“ „Huffington Post“, „Adweek“, „The Next Web“ dar visai neseniai mirgėjo skambios antraštės apie vaikiną iš Lietuvos, apsimetusį pasiuntinuku ir savo CV užmaskavusį dėžutėje su spurgomis. Palikęs įspūdį didžiausių Amerikos įmonių vadovams, įgijęs tarptautinės patirties, Lukas Yla šiandien vadovauja automobilių ir dviračių dalijimosi paslaugas teikiančiai įmonei Lietuvoje „CityBee“.

Savo patirtimi, sukaupta siekiant karjeros, L.Yla gegužės 9 d. dalinsis konferencijoje „Karjera ateities darbo rinkoje“, kuri vyks KTU „Santakos“ slėnyje.

Mintys apie tai, kaip parodyti darbdaviui, kad esi vertas karjeros galimybės ir apie naujų, kitokių būdų, kaip save pristatyti, paiešką, L.Ylos neapleido ir po beveik trijų metų, praleistų dirbant „CityBee“ rinkodaros vadovu.

Nustebino visko mačiusius amerikiečius

Daugelis darbdavių netikėjo, kad vaikinas iš Lietuvos gali turėti tinkamus sugebėjimus marketingo srityje, reikalingus Jungtinėse Valstijose.

„Amerika yra numeris vienas ne tik marketingo, bet ir technologijų srityje, o į San Franciską suplūsta gabiausi protai iš viso pasaulio, – kalbėjo L.Yla. – Varžytis kaip lygus su lygiu su vietiniais negalėjau, man reikėjo per kelias sekundes parodyti, kad esu kūrybingas, sugebu ne tik užsibrėžti ambicingus tikslus, bet ir juos įgyvendinti.“

Vaikinui, atvažiavusiam iš „niekur“, per mažiau nei tris mėnesius pavyko sukurti istoriją, kuri plačiai nuskambėjo ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje.

Spurgų istorija iš tiesų baigėsi darbo pasiūlymu, kurio L.Yla sulaukė iš kompanijos „Postmates“, šiais metais pasiekusios vieno milijardo JAV dolerių metinę pardavimų apyvartą. Kompanijos tikslas – tapti didmiesčio nuotolinio valdymo „pulteliu“ ir suteikti vartotojams galimybę gauti bet kokią prekę, pristatytą per mažiau nei valandą. Tačiau susidūrus su teisiniais vizos keblumais, L. Yla nusprendė pasilikti Lietuvoje.

Kriterijus – atitikimas įmonės vidinei kultūrai

Pasak „CityBee“ vadovo, Lietuvos ir Amerikos darbo rinkos skiriasi savo dydžiu ir požiūriu į būsimus darbuotojus: „Dėl pareigų didžiausiose JAV kompanijose, esančiose Silicio Slėnyje, varžosi talentai iš viso pasaulio. Pavyzdžiui, „Google“ kompanija iš potencialių darbuotojų per vienerius metus sulaukia daugiau nei 2 mln. CV.“

Išvykus į Jungtines Valstijas ir pretenduojant į darbo vietą vienoje kompanijoje, marketingo specialistui teko dalyvauti net šešiuose pokalbiuose su įmonės atstovais.

„Interviu dažnai susideda iš kelių dalių: pirmiausia patikrinami bendrieji darbuotojo gabumai ir jo darbiniai sugebėjimai. Jeigu šie atitinka keliamus reikalavimus, tuomet kandidatas kviečiamas susitikti su kompanijos įkūrėjais, CEO ar viceprezidentais.

Šių susitikimų metu aukščiausi įmonės vadovai bando pamatyti, ar žmogus sugebės pritapti prie kompanijos vidinės kultūros. Daugelis San Franciske įsikūrusių įmonių mano, kad viena didžiausių klaidų, kurią gali padaryti bendrovė, tai priimti darbuotoją, neatitinkantį įmonės vidinės kultūros“, – apie amerikietiškus darbo paieškos ypatumus pasakojo L.Yla.

Ieško žmonių, su kuriais malonu bendrauti

L.Ylos teigimu, JAV kompanijų vadovams labai svarbu, kad su darbuotoju būtų galima pasikalbėti ne tik apie darbo reikalus, bet jis būtų geras pašnekovas ir kitais klausimais. „Amerikiečiai apsvarsto ir tokius dalykus, ar, pavyzdžiui, atšaukus skrydį į konferenciją, susitikimą, ir oro uoste tenkant praleisti keletą valandų, būtų įdomu su darbuotoju šį laiką praleisti, netektų nemaloniai jaustis, patirti papildomo streso“, – kalbėjo jis.

Pasak „CityBee“ vadovo, darbe praleidžiant daugiau nei pusę gyvenimo, technologijų kompanijose dirbantys amerikiečiai stengiasi kasdien laiką praleisti su žmonėmis, kuriuos vienytų panašūs interesai, su kuriais būtų įdomu bendrauti.

„Būdamas JAV, perėmiau ten paplitusį požiūrį: „Jeigu tau pavyko bent laipteliu pakilti į viršų, nuleisk „liftą“ ir į apačią““, – teigė pašnekovas.

Dalyvaudamas KTU organizuojamoje konferencijoje ir jos metu vyksiančioje diskusijoje „Akistata su ateitimi. Koks mūsų vaidmuo ją kuriant ir jai ruošiantis?“, L.Yla sieks dalintis žiniomis ir patirtimi tiek su kolegomis, tiek su studentais.

Tapk savo prekės ženklu ir nebereikės CV

„CityBee“ vadovo teigimu, nors visuomenėje ši tema nėra plačiai aptarinėjama, tačiau kiekvienas žmogus yra savo paties prekės ženklas (angl. brand). Tinkamai pristačius save darbo rinkoje, atskleidus stipriąsias puses, sugebėjimus ir privalumus, darbdaviams nebereiktų nieko papildomai įrodinėti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Savęs „pardavimo“ srityje didžiausi asai, be abejo, yra amerikiečiai“, – įsitikinęs L.Yla.

Pašnekovas taip pat mano, kad tai, ką žmogus studijuoja, neturi nulemti būsimos darbo vietos: „Taip pat nereiktų bijoti baigus mokyklą ar studijas, skirti metus pakeliauti, apmąstyti, kokioje srityje galėtum save realizuoti ir dirbti.“

Pašnekovas akcentuoja, kad naujosios kartos gyvenimas, lyginant su laiku, kai studijas baigė dabartinių studentų tėvai, pasikeitė iš esmės. „Anksčiau vyko tam tikras nuoseklus kilimas: mokykla, technikumas, paskyrimas, darbas. Dabar karjera atrodo kitaip. Tai – trumpų distancijų „raketos“, vyksta nuolatinis persiorientavimas ir prisitaikymas prie rinkos pokyčių“, – teigė L.Yla.

Kol vieni laukia diplomo, kiti kaupia patirtį

„CityBee“ vadovo patarimas studentams – pradėti dirbti kuo anksčiau, kad ir nuo pirmo kurso – taip galima save išbandyti daugelyje skirtingų sričių.

Vaikydamiesi naujų darbo galimybių, aukštųjų mokyklų absolventai neretai darbo ieško užsienio kapitalo įmonėse, susigundę jų siūloma aplinka ar plačiai reklamuojama, itin laisva, darbo kultūra. Tačiau, L.Ylos įsitikinimu, karjerą naudingiau pradėti mažesnėse įmonėse, kur jaunas specialistas turi galimybę „pasimatuoti kelias kepures“ ir išbandyti save įvairiose veiklose, susipažinti kaip veikia verslo procesai.

Norint būti nepakeičiamu specialistu, reikia gilintis ne į vieną sritį, o bent į keletą. „Tokiu būdu galima „uždengti“ dvi, tris ar dar daugiau skirtingų sričių ir taip tapti unikaliu darbo rinkoje, – įsitikinęs L.Yla. – Toks specialistas yra tarsi kišeninis peiliukas, turintis rinkinį privalumų prieš kitus konkurentus darbo rinkoje.“

L.Ylos nuomone, akademinės bendruomenės turi kuo glaudžiau bendradarbiauti su verslu, o studentai kaip įmanoma anksčiau įsitraukti į versle vykstančius procesus: ne praktikos metu ar baigus studijas, bet jau pirmame kurse.

Karjeros valdymo konferencija „Karjera ateities darbo rinkoje“ gegužės 9 d. 10.00-15.30 val. vyks KTU „Santakos“ slėnyje (K. Baršausko g. 59, Kaunas).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top