Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2018-02-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip atpažinti kokybišką šokoladą?

Ar žinote, kad šokolado istorija siekia tūkstančius metų? Kažkada jis buvo vadinamas dievų maistu, ilgus metus geriamas skystas ir tik XIX a. tapo šiandien matoma kieta šokolado plytele. Labai ilgai šokoladas nebuvo laikomas desertu – jį vertino dėl gerųjų savybių: nuovargio malšinimo, nuotaikos pakėlimo, organizmui reikalingų medžiagų suteikimo. Dabar jis – populiariausias saldumynas pasaulyje.

„Šiandieninis šokolado pasirinkimas labai platus, todėl būtina žinoti kaip išsirinkti tikrai kokybišką gaminį, – sako vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, įmonės „Rūta“ vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė. – Renkantis šokoladą svarbiausias kriterijus turėtų būti jo sudėtis, kuri nulemia skonį, kvapą bei maistinę vertę. Tuomet ir pojūčiai bus puikūs, ir organizmas gaus naudingų medžiagų.“

Šokolado ekspertė pataria, kaip atpažinti kokybišką šokoladą.

Svarbiausia sudėtis. Šokolado pagrindą sudaro sausosios kakavos medžiagos – kuo didesnis jų kiekis, tuo kokybiškesnis šokoladas bus. Reiktų atkreipti dėmesį, kad sausąsias kakavos medžiagas sudaro kakavos masė ir kakavos sviestas, o rekomenduojamas jų kiekis – 70 proc. ir daugiau. Pasak D. Tamošiūnienės, kokybiškame šokolade, be kakavos sviesto, nėra jokių kitų augalinių riebalų – būtent tokio šokolado reikėtų ieškoti parduotuvių lentynose.

Natūralūs priedai.
Šokoladas tinka su daugeliu priedų, į jį gali būti dedami visų rūšių riešutai, džiovinti vaisiai ir uogos, tradiciniai ir egzotiški prieskoniai. Tačiau ar naudojant juos bus sukurti iškirtiniai skonių deriniai lemia konditerių patirties ir sugebėjimų rezultatas, kurį geriausiai įvertina pirkėjas. „Renkantis priedus šokoladui daugiausia dėmesio skiriame natūralioms augalinėms žaliavoms. Jos turi suteikti ne tik puikias skoninės sąvybes, bet ir praturtintą maistinę vertę“ – sako vyriausioji technologė D. Tamošiūnienė.

Maistinė vertė. Rinktis kokybišką šokoladą naudinga vien dėl jame esančių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Manoma, kad kartu su aukštos kokybės šokoladu galime gauti tokių medžiagų kaip vitaminai A, B1, B2, C, D, E, taip pat mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, fosforo. Šokoladas vertinamas ir dėl natūraliai jame esančių ir antioksidacinių savybių turinčių flavanoidų. Būtent todėl šokoladas gali padėti greitai atstatyti prarastas jėgas, teigiamai paveikti protinę veiklą. Neatsitiktinai šokoladas buvo įtrauktas ir į lakūnų, kosmonautų, sportininkų, ypač kopiančių į kalnus, maisto davinius.

Pasitelkite jusles. Pirmiausia šokoladą įvertinkite akimis. Kokybiško šokolado paviršius yra blizgus, bet neriebus. Toliau – uostykite. Kokybiškas šokoladas skleidžia sodrų kakavos kvapą. Prieš ragaudami paklausykite šokolado – lūždamas jis skleidžia aiškų, tarsi pokštelėjimo garsą, o lūžis būna švarus, be aštrių briaunų. Galiausiai, įvertinkite skonį ir tekstūrą: kokybiškas šokoladas tirpsta burnoje, nelimpa prie dantų ar gomurio, jo skonis švelnus, daugiau kakavos turinčio šokolado – šiek tiek rūgštokas. Rūšiniai šokoladai gali turėti įvairių poskonių: dūmo, samanų, vaisių ir kt., priklausomai kokioje aplinkoje augo kakavmedžiai. Šokoladą ragauti patariame kambario temperatūros (apie 22°C), o laikyti jį 15+-3°C temperatūroje.

Pasak „Rūtos“ vyriausiosios technologės, tai pagrindiniai kriterijai, leidžiantys nesuklysti renkantis kokybišką šokoladą.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:kaip išsirinkti gerą šokoladąkaip išsirinkti kokybišką šokoladąkokybiškas šokoladasšokoladas

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

„Kine po žvaigždėmis“ – komiškų dramų savaitė
Aktualu

„Kine po žvaigždėmis“ – komiškų dramų savaitė

2013-08-07
Kaip apsaugoti asmeninius duomenis internete?
Aktualu

Kaip apsaugoti asmeninius duomenis internete?

2015-10-29
Alexander Blume panevėžiečius kviečia į džiazo vakarą
Menas

Alexander Blume panevėžiečius kviečia į džiazo vakarą

2010-09-25
Slemą apšildys „Anykščių šilelis“
Menas

Slemą apšildys „Anykščių šilelis“

2011-11-16

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?