Mamontovo koncerto Ilzenbergo dvaro ūkyje klausėsi ir karvės

Pirmąjį rugsėjo savaitgalį Rokiškio rajone esančiame Ilzenbergo dvare praūžė kultūrinis renginys, pritraukęs daugiau nei 2 tūkst. lankytojų iš visos šalies. Šventiškai nusiteikusių svečių rudeniškas oras neatgrasė: po gamtos supamas erdves lakstė vaikai, skambėjo juokas ir muzika, kvepėjo kepamas valgis... Iškilmingas rudens sutiktuves vainikavo Andriaus Mamontovo koncertas.

Kiekvienas, rugsėjo 3 d. atvykęs į Ilzenbergo dvarvietę, galėjo rasti širdžiai mielos veiklos. Koncerto pradžią palydėjo iškilmingi trijų istorinių patrankų šūviai.

Įspūdinga dvaro istorija

Svečius pasitiko šimtametis parkas ir išpuoselėtas dvaro ūkis, kurio plačiuose laukuose laisvai vaikštinėja galvijai. Ilzenbergo dvaro ūkyje laikoma daugybė vištų, ančių, žąsų, ruošiamasi auginti ir kalakutus.

Asmenys, panūdę giliau susipažinti su penketą šimtmečių menančio Ilzenbergo dvaro istorija, dalyvavo ekskursijose, kurios prasidėjo nuo dvaro vartų. Eidami pro išpuoselėtą, kelių kilometrų ilgio takais išvingiuotą parką, ekskursijų dalyviai galėjo pasigrožėti anglišku parku ir jame esančiais istoriniais ąžuolais: vienas iš jų, menantis pirmąjį dvaro savininką, pasižymi valstybinės reikšmės gamtine verte.

Susirinkusiems buvo pasakojama dvaro ir jo statinių istorija, krašto legendos. Galutinis ekskursijų taškas buvo laikinai įkurta prekybinė aikštė, kurioje klegėjo žmonės, besimėgaujantys grilio meistrų paruoštais patiekalais iš dvaro ūkyje užaugintų produktų.

Sveikatai naudingi produktai – iš šefo rankų

Harmonijoje su gamta Ilzenbergo dvare veikiantis ūkis – išskirtinis ir vienintelis toks Baltijos šalyse bei vienas iš nedaugelio ūkių Šiaurės šalių regione. Šiuo metu ūkyje dirba apie 50 žmonių: pora latvių, keli dzūkai bei nemažai vilniečių; iš jų 20 – laikinai. Dvare yra net devyni maisto gamybos cechai: universali virtuvė, pieninė-sūrinė, mėsos cechas, paukštienos cechas, rūkymo cechas, malūnas, medaus, vaistažolių ir pakavimo cechai.

Šventės dieną dvaro virtuvė buvo persikėlusi į lauką: karštais bei šaltais patiekalais iš dvaro ūkio produktų svečius vaišino Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidento Juozo Kaminsko vadovaujamų virtuvės meistrų komanda.

Dvaro ūkyje pagaminama įvairios produkcijos, iš kurios 5 proc. sunaudojama vietoje. Kita dalis parduodama „Rimi“ esančiose „Vikio“ krautuvėlėse, „Biosalose“ ir Vilniaus Ilzenbergo ūkio krautuvėlėje, taip pat – internetu Lietuvoje bei Rygoje. Patys populiariausi dvaro gaminiai – tai pieno produktai (pienas bei rūgpienis, sūriai, grietinė, jogurtas, varškė), duonos gaminiai ir mėsa.

Atnaujinti rūmai atvėrė duris

500 ha užimančios dvarvietės teritorijoje išvis yra 35 pastatai. Renginio dieną iš jų išsiskyrė gėlėmis apkaišyti klasicistinio stiliaus rūmai. Dvaro rūmai anksčiau būdavo laikomi reprezentaciniu statiniu, todėl didelis dėmesys jiems buvo skirtas ir šįkart.

Bendras rūmų plotas – per 1400 m2: juose išsitenka prabangi didžioji menė, puošnus valgomasis, apartamentai, erdvus holas ir vestibiulis. Rūmuose taip pat yra XVIII a. menantis, skliautuotas rūsys, dvaro biblioteka. Antrajame aukšte – konferencijų salė su balkonu, kuriame telpa net 50 žmonių, užsiėmimų bei miegamieji kambariai ir dvaro virtuvė. Šie rūmai – ką tik atnaujinti, todėl ateityje juose vyks vaikų stovyklos, koncertai bei šventės.

Prašmatnų statinio įspūdį sustiprino rūmų balkone klasikinius kūrinius atliekantys Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos auklėtiniai bei mokytojai. Klausytojai galėjo atpažinti skambančius L. van Beethoveno, J.S. Bacho, W.A. Mozarto, A. Dvoržako ir kitų klasikų kūrinius.

Šventę vainikavo A. Mamontovas

Popiet Bajorų lėlių teatras ant Ilgio ežero kranto vaikams parodė spektaklį „Kvaila žąsis“. Spektaklio tema – paukščių karaliene norėjusi tapti žąsis, kurios dėl puikybės vos nesuėdė lapė. Po vaidinimo aktorės bendravo su vaikais, kurie smalsiai apžiūrinėjo dekoracijas, lėles. Daugiau nei 17 metų veikiančio lėlių teatro režisierė Nijolė Čirūnienė neabejojo, kad vaikams būtina paliesti ar net išardyti lėles, o kartais – ir išmokti jas valdyti.

Vakarėjant atėjo metas šventės kulminacijai – Andriaus Mamontovo koncertui. Šįmet jubiliejų minintis atlikėjas šalyje praktiškai nekoncertuoja, todėl retas įvykis pritraukė didžiulę klausytojų minią. Nors A. Mamontovas koncertavo lauko estradoje, su muzikantu populiariausius kūrinius dainuojančių gerbėjų nebaidė nė lietus.

Pasak Ilzenbergo dvaro vietininko Gintaro Bingelio, tokio masto kultūriniai renginiai ilgainiui turėtų tapti tradicija.

„Be galo džiaugiamės dideliu renginio susidomėjimu. Šventės organizavimas mums buvo didelis iššūkis, tačiau tikimės, kad publika išsiskirstė kupini geriausių įspūdžių. Nors Rokiškio rajonas laikomas kaimiška vietove, sieksime, kad per asociacijas su Ilzenbergo dvaru ši vieta ilgainiui sietųsi ir su kokybiškais kultūros renginiais“, – vylėsi G. Bingelis.

Lietus iškilmingos dvaro šventės nesugadino

Rugsėjo 3 d. Rokiškio r. įsikūrusiame Ilzenbergo dvare praūžė kultūrinis festivalis ir rūmų atidarymas. Nors tądien lynojo, tai nesutrukdė daugiau nei 2 tūkst. lankytojų iš visos Lietuvos dalyvauti dvaro teritorijoje vykstančiose pramogose ir pasiklausyti šįmet jubiliejų švenčiančio Andriaus Mamontovo koncerto.

Ilzenbergo dvaro Rūmų atidaryme dalyvavo daugybė kultūros veikėjų ir žymių žmonių. Tarp jų – Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis, Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, Lietuvos nekilnojamo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius, buvęs Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, TV3 žurnalistė Jolanta Svirnelytė, dizaineris Egidijus Rainys kelionių organizatorius Rytis Širvinskas, labiau žinomas kaip Makalius.

Į dvaro rūmų atidarymo šventę taip pat atvyko daugiau nei šimtmetį dvarą valdžiusios von Rutenberg giminės palikuonys iš Vokietijos ir Suomijos: baronai Odert, Bodo ir Jurgen von Rutenbergai.

Svečiai aikčiojo nuo laisvėje auginamų vištų, karvių, kurioms prieš melžiant grojami Mocarto kūriniai. Viešai Makalius bičiulių ratui užsiminė: „Nuo šiol mano rūpestis bus kaip Lietuvos turistus privilioti į vaiduoklius menantį Ilzenbergą“.

Reprezentacinį dvarvietės statinį – klasicistinio stiliaus dvaro rūmus – šventės dieną gėlėmis papuošė floristas Mantas Petruškevičius.

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai