Eva Misiūnaitė: „Mėgėjai bėgikai dažnai pamiršta, kad neužtenka tik bėgti“

Asmeninio archyvo nuotr.

Visą vasarą kauniečiai galėjo mokytis bėgimo paslapčių iš Lietuvos čempionės sprinterės Evos Misiūnaitės ir penkiakovininkės Evelinos Auželytės. „Kauno maratono klubo“ organizuotose treniruotėse „Bėk lengvai“ nemokamai susipažinti su bėgimo technika ir išsiugdyti naujus įgūdžius atvyko keletas šimtų gyventojų. Kaip pastebi trenerė, panašu, kad daugelis bėgikų pamiršta, kaip svarbu ne tik bėgioti, bet ir treniruoti visus raumenis, jų jėgą bei ištvermę, o atėjus rudeniui visai atsisako bėgimo dėl paprasčiausių aprangos klaidų.

„Matome, kad gajus mitas, jog užtenka tiesiog keletą kartų per savaitę pabėgioti ir jau galėsi ruoštis ilgiausioms distancijoms. Deja, tokios treniruotės neužtikrina geriausios bėgimo kokybės ir rezultatų. Norint, kad bėgimas būtų tolygus ir nekenktų, būtina ištreniruoti visus raumenis tolygiai“, - tikino puikius rezultatus šiemet demonstravusi E. Misiūnaitė.

Ji primena, kad bėgant svarbu viso kūno raumenų jėga. Nugara ir liemuo saugo stuburą nuo smūgių, tinkami rankų judesiai padeda bėgti greičiau ir sunaudoti mažiau energijos, stiprūs kojų raumenys padės lygiai ir grakščiai statyti kojas bei pasiekti didesnį greitį. Visa tai apsaugo skeletą ir net pagerina bėgimo malonumą. Visgi, kiekvienas yra individualus ir auksinių patarimų, kurie tiktų kiekvienam trenerė tikino atskleisti negalinti.

Eva pastebėjo ir tai, kad bėgimas dažniausiai laikomas individualiu ir net vienišių sportu. Daugelis į trasą pabėgioti leidžiasi po vieną. Ir tai natūralu, nes surasti panašiu tempu ir atstumus bėgantį draugą gali būti sudėtinga. Visgi ne ką mažiau svarbu yra ir pajausti bendrumą su kitais bėgikais, o tam puikia proga tampa masinės treniruotės.

„Norėjome treniruočių metu sukurti kuo geresnę atmosferą. Sukurti komandos jausmą. Tad dažnai treniruotėms rinkdavomės estafečių žaidimus, kad susirinkę dalyviai vieni kitus paragintų, palaikytų. Buvo tikrai smagu. Mums smagu buvo stebėti ir kaip dalyviai stiprėja, taisosi jų laikysena, judesiai“, - pasakojo trenerė kuri visus skatina neišsigąsti artėjančių rudens šalčių ir toliau bėgioti bei treniruotis.

Ji tik patvirtina seną ir daugybę kartų girdėtą patarlę, kad nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Pasak pašnekovės, rudeniui reikėtų susirasti specialią sportinę aprangą, kuri iš išorės būtų atspari lietui ir vėjui, bet iš vidaus garintų prakaitą. Tokie drabužiai greičiau išdžiūsta ir neleidžia peršalti. Reikėtų susilaikyti nuo medvilninių drabužių, jie tik sugers prakaitą ir treniruotė gali baigtis peršalimu.

Esant vėjuotam orui verta rinktis vėjinukę striukę. Su ja joks vėjas nebus baisus ir bėgimas bus malonus. Nepamaišytų turėti su savimi ir kaklaskarę. Ją esant reikalui ne tik užsidengsite kaklą, bet ir galėsite naudoti kaip kepurę ar skarelę.

 

VšĮ „Kauno maratono klubas“ yra privatus lengvosios atletikos klubas, vienijantis apie 35 profesionalus, ir 60 mėgėjų sportininkų. 2016 metų olimpiadoje maratono distancijoje bėgo klubo nariai Remigijus Kančys, Rasa Drazdauskaitė ir Vaida Žūsinaitė. Normatyvą taip pat buvo įvykdžiusios Monika Juodeškaitė bei Remalda Kergytė. R. Kančys ir V. Žūsinaitė 2017 dalyvavo ir Pasaulio čempionate. Klubui taip pat priklauso ir kitų sporto šakų atletai. Ieties metikės Liveta Jasiūnaitė ir Indrė Jakubaitytė, sprinteriai Eva Misiūnaitė, Rokas Pacevičius.

Vykdydamas sportinę veiklą, klubas taip pat užsiima ir visuomenine veikla: įsteigė 1000 eurų prizinį fondą Lengvosios atletikos federacijos rengiamuose varžybose jaunimui, organizuoja tradiciniu tapusį, tarptautinį renginį – „Citadele Kauno maratonas“. Taip pat spalio 1 d. Kaune vyksiantį rausvojo kaspino paramos bėgimą „Pink Run su BENU“, rugpjūčio 25 d. vykusį „Naktinį Urmo bėgimą“.

bėgimas, Eva Misiūnaitė, Kauno maratono klubas, sportas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai