Vatikanas: Simpsonai – katalikai, Madonna – ne (foto)

Vatikano dienraštis „L'Osservatore Romano“ nusprendė, kad Simpsonai – žinomiausia animacinio serialo šeima pasaulyje – yra vieni iš jų. TIME nutarė paieškoti ir kitų momentų, kur Romos katalikų bažnyčia susilieja su šiandienine kultūra.

„The Beatles“ – viršesni už Jėzų

1966 m. Johno Lennono pareikštas komentaras, esą „The Beatles“ - „populiaresni už Jėzų Kristų“ sukėlė tiek daug nesutarimų, kad prireikė net 44 metų tam, kad grupei Katalikų Bažnyčia atleistų. Žinoma, J.Lennono komentaro nereikia suprasti pažodžiui. 1966 m. pasaulis buvo visiškai „pasinešęs“ į „Bitlomaniją“, ir Lenonas tiesiog persistengė ieškodamas taiklios frazės. 2010 m. balandį Vatikano laikraštis pasiūlė rokenrolo dievaičiams visiškai atleisti.

Sineada O'Connor sudraskė popiežiaus atvaizdą

1992 m. tiesiogiai iš Vatikano transliuotas Sineados O'Connor koncertas „Saturday Night Live“, kurio metu Airijos dainininkė taip įaudrino minią, kai po „kapeliškos“ Bobo Marley „War“ dainos versijos ėmė ir sudraskė Popiežiaus Jono Pauliaus II fotografiją. „Kovokite su tikru priešu!“, - tuomet reikalavo atlikėja. Neilgai po šio įvykio ji žurnalui TIME teigė, jog padarė tai kaip atmetimo simbolį to, ko Vatikanas moko žmones, ir iš savo tikėjimo, kad Bažnyčios įtaka pasaulyje bus suskaldyta. Praėjus beveik 20 metų po šio įvykio, kuriuo dramatiškai pabandyta atkreipti dėmesį į vaikų tvirkinimo problemą bažnyčioje, nedingo nei jos balsas, nei ši Bažnyčios „gėda“.

Simpsonai – atsivertėliai

Matyt, Simpsonai katalikai. Vatikano laikraštis paskelbė, kad garsiausio pasaulio animacinio filmo šeima yra viena iš tų. Buvo cituojamas kunigas jėzuitas, kuris, matyt, susipažinęs ar bent matęs keletą Simpsonų kasdienybės epizodų. Šventikas nustatė, kad Simpsonų šeimos „kartu meldžiasi prieš valgį“, turi savitą požiūrį į dangų ir juo tiki“. Nepaisant to, kad jie lankosi Protestantų bažnyčioje, kurios šventikas vos prieš keletą dienų kovojo su kunigu ir atvirai tyčiojosi iš Romos katalikų bažnyčios. Interviu „Entertainment Weekly“ Simpsonų prodiuseris Al Jeanas teigė: „Manau ganėtinai aiškiai parodėme, kad Homeras nėra katalikas. Negaliu įsivaizduoti jį penktadieniais nevalgant mėsos".

Madonnos „Over and Over“  

Dainininkės istorija su Vatikanu ir jo šeimininku yra ilga ir nuobodi. 1989 m. dienos šviesą išvydo jos vaizdo klipas dainai „Like a Prayer“ - su vaizduojamomis stigmos žaizdomis, degančiais kryžiais, o Madonną - kaip šventąją. Vatikanas už tai ją pasmerkė. Juk Madonna augo katalikiškai, o vėliau tapo žydų filosofijos „Kabbalah“ entuziaste ir už tai Vatikanas ją nubaudė. Daugybę metų ji naudojosi religija kaip darbo įrankiu, tarp kurių paminėtini albumai „Confessions on a Dance Floor“ ir „The Immaculate Collection“. 
 
O į 7-ąjį „Confessions Tour“ Romoje ji pakvietė popiežių ir koncerto metu kvatodama buvo nukryžiuota.

Vatikano atstovas spaudai atsakė: „Šis koncertas – šventvagiškai mestas iššūkis tikėjimui ir kryžiaus išniekinimas. Ji turėtų būti ekskomunikuota. Save nukryžiuoti popiežių mieste – tai atviro priešiškumo aktas...“

2008 m. „Sticky & Sweet Tour“ Romoje metu popiežiui ji paskyrė dainą „Like a Prayer“: „Skiriu šią dainą popiežiui, nes esu Dievo vaikas“.

Nepakenčia „Paskutinio Kristaus gundymo“, tačiau mėgaujasi „Kristaus kančia“ 

Nikos Kazantzakis už 1960 metais išleistą knygą „Paskutinis Kristaus gundymas“ (The Last Temptation of Christ) buvo ekskomunikuotas iš Graikų ortodoksų bažnyčios, knyga taip pat pateko į Vatikano draudžiamų knygų sąrašą.

Kino kompanija „Paramount Pictures“ 1983 metais atsisakė šios kino juostos kūrimo, kadangi sumanymas iššaukė gausius evangelikų grupių protestus, nes esą šventvagiška skleisti informaciją apie Jėzaus ir Marijos Magdalietės santuoką. Nepaisant ir toliau vykstančių protestų, kompanija „Universal Pictures“ 1987 m. nusprendė statyti filmą, kurį režisavo  Martinas Scorsese. Jam pasirodžius tūkstančiai krikščionių demonstrantų piketavo prie „Universal“ skyrių. Tuomet Vatikanas išleido viešą pasmerkimą, o viena religinė grupė net pasiūlė kompensuoti visas gamybos išlaidas, tik kad filmas nepasirodytų. 

Melas Gibsonas Popiežiaus sostui vietoj „Paskutiniojo gundymo“  pasiūlė savo filmą „Kristaus kančią“ (The Passion of the Christ) - kruviną ir kankinančią paskutinių Jėzaus valandų istoriją. Po uždaro juostos pristatymo Vatikane, Popiežius esą iškėlęs į viršų abu nykščius. Vėliau atstovas tai paneigė tvirtindamas, kad Popiežius nedalyvauja kino filmų seansuose.

Haris Poteris ir Nervingasis Popiežius 

Hario Poterio serijos knygos dažnai piktina JAV krikščionių grupes, nes esą geriausiai parduodamos knygos atitrauks dievobaimingus Maglų vaikus nuo religijos ir pastūmės į okultizmą.

Viename menamame laiške tuomet dar tik būsimas popiežius ragino autorius-religijos skleidėjus: „Gerai, kad mus informavote Hario Poterio klausimu, kadangi tai – vos pastebimos vilionės, kurios daro gilų poveikį ir pažeidžia dar tik bręstančią krikščionišką sielą“. Po ilgų J.Ratzingerio svarstymų Hogvartsas jaunajai kartai neuždraustas. Vatikanas galiausiai pagyrė 2009 m. pasirodžiusį filmą „Haris Poteris ir Netikras Princas“ (Harry Potter and the Half-Blood Prince) už aiškiai atskirtą ribą tarp gėrio ir blogio. "

Karas su „Angelais ir demonais“

Kai 2006-aisiais kino teatruose pasirodė „Da Vinčio kodas“ (The Da Vinci Code) katalikų lyderiai visame pasaulyje paragino filmą boikotuoti, nes jame pateikti faktai galėjo priversti suabejoti dieviškąja Kristaus prigimtimi. 2009-aisias pasirodžiusia šios Dano Browno knygos tęsinio „Angelai ir demonai“ (Angels & Demons) ekranizacija Vatikanas nebuvo perdėm patenkintas. Režisieriaus Rono Howardo teigimu, Bažnyčia trukdė gauti leidimus filmuoti kai kurias scenas Romoje ir neleido filmuoti švenčiausių Vatikano vietų – esą kino juostoje negali būti Romos vaizdų, kurių fone matomos bažnyčios. Likus keliems mėnesiams iki filmo premjeros pasirodė gandų, kad bažnyčia viešai boikotuos „Angelus ir demonus“. Tačiau bažnyčios atstovai persigalvojo – juk uždraustas vaisius visada labiau traukia – paskelbdami, kad kino filmui „negali pritarti“.

Pasmerkta „Jaunatis“

Vatikanas vis randa „kabliukų“ pasisakydamas seksualinio išnaudojimo, holokausto, svetimšalių klausimais. Naujausias Šventojo Sosto atradimas - „Prieblanda“. Likus vos kelioms dienoms iki „The Twilight Saga: New Moon“ premjeros 2009 m. lapkritį, monsinjoras Franco Perazzolo, atstovaujantis Vatikano Popiežiškąją Kultūros Tarybą (Pontifical Council for Culture), paskelbė smerkiantis filmą, esą tai „prieštaringas mišinys“ - patrauklūs veikėjai, taip pat nesugebėtas atskleisti antgamtiškumas. Filmo gerbėjų tai neįtikino – romantinė drama apie vampyrus visame pasaulyje susižėrė apie 700 milijonų JAV dolerių.

Praveriant „Pandoros skrynią“

Jameso Camerono juosta „Įsikūnijimas“ (Avatar) susilaukė priešiškų replikų. Dalis pajuokė filmą dėl jo šabloniško siužeto, kiti kritikavo per daug stilizuotą kompiuterizuotą veiksmą. Ir kairiųjų, ir dešiniųjų kritikai juostą suprato kaip užslėptą politinę žinutę, interpretuotą kaip paternalistinę ir rasistinę arba tiesiogiai antiimperialistinę ir šališką JAV kareivių atžvilgiu. Tuo tarpu Šventasis Pranešimas ėmėsi kitokių ieškojimų. Per Vatikano radiją skelbta, kad „Įsikūnijimas“ "protingai toleruoja visas melagingas doktrinas, pavertusias ekologiją šio tūkstantmečio religija... Gamta suvokiama ne kaip saugotinas kūrinys, bet kaip dievybės šventykla“. 

Vatikano laikraštis „L'Osservatore Romano“ paskelbė seriją straipsnių, smerkiančių atavistinių mėlynųjų svetimšalių išreikštą animistinį dvasingumą.

Palaimintieji „The Blues Brothers“

Iš pradžių teigta, kad jie vykdo „Dievo misiją“. Ir buvo tik laiko klausimas, kada Popiežiaus sostas pripažins „Bliuzo brolių“ reikšmę. Šiais metais „L'Osservatore Romano“ 30-ies metų kultinį filmą įvardino „katalikiška klasika“. Johno Belushio suvaidintas „Jake“ ir Danio Aykroydo „Elwood“ ieškojo pinigų katalikiškos prieglaudos išlaikymui.

Pagal TIME parengė Nerijus Drochneris
Nuotraukos: wikipedia.org

Avatar, Da Vinčio kodas, Haris Poteris, jėzus, Kristus, Madonna, simpsonai, the beatles, Twilight Saga

Naujausi komentarai
Reziume
2012-03-22, 00:01
Sunys loja, o zvaigzdes toliau sau sviecia.
(siaip nusivyliau, kad netikintys tokie tusti ir kvaili pasirode, kazkuo panasus i bemokslius musulmonus. is Kanto ir kitu filosofu knyguciu buvau susidares ispudi, kad netikintys humanistai yra racionalizmo salininkai, o ne kaimietisko vulgarumo)
Rutra
2010-12-25, 21:56
o, geras, prajuokino
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai