Studentai: metų minusas – už įvestas „baudas“ nutraukus studijas

Prasidedant naujam semestrui aukštosiose mokyklose, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) paskelbė tradicinius „Studentų apdovanojimus 2010”, kuriuos šiais metais rinko daugiau nei 7800 studentų.

„Praėję metai išties buvo kupini studentams svarbių įvykių ir nebuvo lengvi nei vienai aukštojo mokslo sistemos grupei. Džiugu, jog beveik 8000 studentų skyrė savo balsus išreikšdami pritarimą svarbiausiems, nors ir ne patiems pozityviausiems įvykiams, tačiau savo balsais studentai primena, kad jų nuomonė gali būti išsakyta garsiai, paskatinant už gražias iniciatyvas ar skiriant minusus už neatliktus darbus“, – sveikindamas susirinkusius sakė LSAS prezidentas Arūnas Mark.

Beveik pusė balsavusių studentų „Metų minusą“ skyrė LR Švietimo ir mokslo ministerijai už įvestas „baudas“ nutraukus studijas, nors jos ir prieštarauja LR Konstitucijai.

„Metų dilema“ studentai pripažino Lietuvos aukštųjų mokyklų neapsisprendimą: priimti visus studentus, net ir turinčius 1,6 stojamojo balo ir „pasipinigauti“, ar vis tik įsivesti kartelę ir priimti gabiausius stojančiuosius. Metų dilemos nominacija atiteko Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentui Romualdui Ginevičiui bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentui Gintautui Bražiūnui su užuomina išspręsti šį galvosūkį.

„Metų iniciatyva“ studentų sprendimu atiteko LR Ūkio ministrui Dainiui Kreiviui už iniciatyvą bandyti spręsti jaunimo nedarbo problemas mokestinėmis lengvatomis darbdaviams.

„Metų protestu studentiškai“ tapo Solidarių Lietuvos studentų (SOLISTŲ) protesto akcija „Nebūk plyta sienoje“, nukreipta prieš vykdomos aukštojo mokslo reformos principus bei neigiamas pasekmes.

Nominacijoje „Žodis – ne žvirblis“ studentai neabejodami rinkosi Vilniaus universiteto rektoriaus Benedikto Juodkos frazę „Su pusantro balo į aukštąsias mokyklas įstoja beveik debilai“.

Studentų sprendimu „Metų šmaikštuolio“ nominacija atiteko LR Švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui už jo mintis „Kas per „lūzerio“ mentalitetas mumyse glūdi, kad mes iš karto save regime kaip negausiančiais valstybės finansavimo?“. Tuo tarpu „Metų kuriozo“ nominacija atiteko studentėms, už prisitaikymą prie krizės: ekonominis sunkmetis Lietuvoje paskatino daugiau studenčių rinktis prostitutės amatą.

„Studentų pagarbos apdovanojimą“ studentai skyrė iš karto dviems nominantams - Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) projektui „Misija Sibiras“ už patriotiškumo ir pilietiškumo skatinimą bei „Acmefilm“ kartu su „Nacionaline donorų akcija“ ir „Kraujo donorystės centru“ už kraujo donorystės akciją „Studente, ką Pjūklas atima, tu gali išgelbėti“ skirtą padovanoti kraujo ir padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia. „Metų studentų padėka“ skirta rašytojui Juozui Erlickui „už iki skausmo teisingą humorą“.

„Metų studentų renginiu“ buvo pripažintas Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos projektas „Tyrėjų naktis 2010”. „Metų studentų sporto pasiekimo“ nominacija daugumos studentų balsų sprendimu atiteko Lietuvos jaunių krepšinio rinktinei, laimėjusiai Europos jaunių krepšinio čempionatą.

„Metų studentų žurnalisto“ nominaciją studentai skyrė naujienų portalo bei dienraščio „15 min” žurnalistui Gediminui Gasiuliui. Studentiškiausia rubrika jų sprendimu atiteko taip pat šio portalo rubrikai “Studentų zona”.

„Metų verslininku“ studentai pripažino Lietuvos studentų sąjungos prezidentą Dainių Dikšaitį, už studentų pinigus bandžiusiam įgyvendinti organizacijos plėtrą.

Renginys „Studentų apdovanojimai 2010” vyko vasario 7 dieną, pirmadienį, 19 val., prekybos ir pramogų centre „Ozas“. Interaktyviame balsavime, trukusiame nuo 2010 m. lapkričio 17 dienos iki metų pabaigos, dalyvavo 7859 studentai iš visos Lietuvos.

***
Studentai savo balsus nominacijose taip galėjo skirti:

„Metų minusas“:

Priėmimo komisijai už stojančiųjų ašaras „nulūžus“ LAMBPO sistemai stojimo rezultatų paskelbimo metu;

Išskirtiniams rektoriams už nenorą solidarizuotis su studentais krizės laikotarpiu, kuomet kai kurių atlyginimai siekia iki 250000 Lt per metus;

Abiturientams, už neišblėstantį potraukį madai renkantis populiariausias vadybos, teisės ir ekonomikos studijas net ir po to, kai kelis metus iš eilės Darbo birža skelbia, jog šių specialistų bedarbių valstybėje nemažėja;

LR Seimui už tai, kad akademinę etiką ir plagijavimo klausimus patikėjo Kontrolieriui, kurio jau daugiau nei metus nesugeba patvirtinti.

„Metų dilema“:
Pagal LR Konstitucinį teismą, kai kurie Mokslo ir studijų įstatymo straipsniai prieštarauja LR Konstitucijai, o Švietimo ir mokslo ministras bei speciali Vyriausybės darbo grupė sako, jog neprieštarauja. Tad kuo tikėti?

„Metų iniciatyva“:

LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei už dėmesį menų bei regioninėms aukštosioms mokykloms;
Vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui už inicijuotas įstatymo pataisas, kurios kolegijų studentams suteikė galimybes pretenduoti į aukštesnes pareigas valstybės tarnyboje;

Jaunimo iniciatyvinei grupei už naują laikraštį jaunimui "Jaunimo balsas";

Lietuvos televizijai ir "Lietuvos tūkstantmečio vaikų" kūrybinei grupei už „Universitetų žinių lyga „Ateities lyderiai“ "

„Metų protestu studentiškai“:

S.Tomas prieš Londono universitetą

Vilniaus universitetas prieš Bažnyčios planus pasisavinti Šv. Jonų bažnyčią

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai ir dėstytojai prieš Lietuvos nacionalinio dramos teatro direktorių

„Žodis – ne žvirblis“:

„Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė neturi politinės valios, todėl aukštojo mokslo problemas bando spręsti pagal principą "išsipjaukite patys" (Vilniaus universiteto dėstytojas prof. habil. dr. Vytautas Daujotis)

"Mokslus aukštosiose mokyklose šiemet pradėjo per 36 tūkst. jaunuolių. Tai - labiausiai stebinantis dalykas. Vadinasi, veržimasis į aukštąsias mokyklas yra labai stiprus, nors už tai ir reikia mokėti" (LR Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė)

„Metų šmaikštuolis“:

„Darbo našumas dažnai koreliuoja su amžiumi – jauni žmonės paprastai būna ir mažai našūs ar nekvalifikuoti, todėl galėtų dirbti už mažesnę algą nei visi kiti.“(Ekonomikos ekspertas Raimondas Kuodis)
„Per papildomą priėmimą, kurį skelbia patys universitetai, kartais ateina, grubiai sakant, „šiukšlės“ – nevykėliai, kur jau niekur neįstojo, kuriems nebesvarbu, kur mokytis, kad tik universitete.“ (VGTU Rektorius, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas prof. habil. dr. Romualdas Ginevičius)

„Metų kuriozas“:

Vilniaus miesto merui V.Navickui už iniciatyvą miesto skolas padengti transporto nuolaidų studentams lėšomis

Abiturientams, už tyrimo rezultatus, kurie atskleidė, jog kas antras jaunuolis tiki, jog pataikavimas, o ne protas ir darbštumas, padės susirasti darbą

VšĮ Vilniaus teisės ir verslo kolegijai už tai, jog tapus UAB TTVAM, buvo pradėta tuometės studentų atstovybės (SA) likvidavimo procedūra, o netrukus įkurta nauja studentų atstovybė

„Studentų pagarbos apdovanojimas“:

15min.lt – už rubriką “Augintiniai” ir kitas iniciatyvas dėl gyvūnų gerovės

- aukok.lt – už skatinimą plėsti filantropiją ir padėti visuomeninėms organizacijoms surinkti lėšas jų socialiniams projektams vykdyti

- V.A.Graičiūno aukštajai mokyklai už vykdytą programą, “Atsakomybė, Veiklumas ir Meilė – pagalbos gyvūnams pagrindas“ skirtą padėti beglobiams gyvūnams

„Metų studentų padėka“:


Už drąsą ir pavyzdį kitiems – vyriausias (83-ejų) Lietuvos studentas Juozas Norkus

Prof. dr.Romas Lazutka – už nepopuliarų, bet labai reikalingą dėmesį jautriausioms visuomenės grupėms

„Metų studentų renginiu“:

„VDU Jazz jungtys“

„Lietuvos kolegijų Šauniausio studento rinkimai“

Kauno kolegijos studentų organizuotos robotų kovos

„Metų studentų sporto pasiekimo“:

Lietuvos Jaunių olimpinė rinktinė, 2010 m. Singapūro Jaunių olimpinėse varžybose laimėjusi 3 aukso ir 2 bronzos medalius

Klaipėdos universiteto sportinių šokių ansamblis “Žuvėdra” Pasaulio sportinių šokių čempionate iškovojo sidabrą

Karolis Girulis, Pasaulio studentų šaudymo sporto čempionate užėmė antrą vietą

„Metų studentų žurnalisto“:

Aida Murauskaitė – Lietuvos Ryto korespondentė
Indrė Vainalavičiūtė – Balsas.lt žurnalistė
Alvydas Medalinskas – „Lietuvos žinių“ korespondentas
Ignas Jačauskas „Vakaro žinių“ korespondentas
Šarūnas Černiauskas „Diena.lt“ žurnalistas

"Metų studentiškiausia rubrika":

Alfa.lt - "Studijos"
Delfi.lt - "Jaunimo sodas"
Balsas.lt - "Studentai"

„Metų verslininkas”:

Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas prof. habil. dr. Romualdas Ginevičius: „Aukštajai mokyklai, turinčiai populiarias studijų programas, dilema – ar pinigauti ir priimti visus, kurie nori. Tai, be abejo, bus daroma kokybės sąskaita.“

Demokratinės politikos institutas, laimėjęs konkursą Aukštųjų mokyklų reitingui sukurti už 2,5 mln. litų, kai kitose valstybėse aukštųjų mokyklų reitingai nėra atliekami už valstybės lėšas.

Laikas.lt

nutrauktos studijos, Studentai, studijos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai