Now Reading
Kūno kalba: ko vertėtų nepamiršti svečiuose kraštuose?

Kūno kalba: ko vertėtų nepamiršti svečiuose kraštuose?

Kūno kalba: ko vertėtų nepamiršti svečiuose kraštuose?

Viešint užsienyje dažniau kyla klausimas ne kaip rengtis, bet kaip bendrauti. Gebėjimas susikalbėti vietine ar tarptautine kalba dar nereiškia, kad jūsų kūno kalba neįžeis ar nesupykdys vietinių.

„Lonely Planet“ siūlo etiketo patarimų dešimtuką, kurį parengė remdamasi įvairių šalių turisto vadovais. 

Didžiausias tabu Nepale – peržengti kieno nors koją. Nors to vietiniai ir nepasakys, tačiau jūsų kūno kalba gali juos įžeisti.

Azijoje niekada nemėginkite kito asmens liesti koja. Tai „vulgariausia“ jūsų kūno dalis. Jei taip jau nutiko, atsiprašykite plaštaka suimdami to asmens ranką ir ją palieskite savo galva. Kojomis nevalia liesti ar rodyti ne tik žmonių, bet ir daiktų. Sėdint nedera kojomis remtis į kėdę ar stalą. Apie tai skelbiama Tailando ir daugelio kitų Azijos šalių turistams skirti vadovai.

Viešėdami Azijoje, ypač Kinijoje, taip pat susilaikykite nuo kito asmens plaukų taršymo ir nebandykite liesti kito žmogaus galvos. Tai dvasiškai „aukščiausia“ kūno dalis. Nesėdėkite ant pagalvės, nes tai atrama galvai.

Rankos paspaudimas iš gretimos Tongos Karalystės 19 amžiuje paplito ir Fidžyje ir labai greitai įsišaknijo. Draugiškas rankos paspaudimas gali būti labai ilgas, ir užsitęsti net per visą pašnekesį.

Nepale nemandagu peržengti ištiestas kojas, todėl venkite jas tiesti ir patys arba bent pamatę praeinantįjį jas sulenkite. Nevalia peržengti arba sėdėti ant šventykloje ar šalia jos esančių vienuolių pagalvių. Net ir tada, kai aplink nė gyvos dvasios. Pasivaikščiojimai aplink stupas ir tibetietiškus chortenus derami tik pagal laikrodžio rodyklę.

Į karštų versmių baseinus, Japonijoje dar vadinamus onsenais, visada lipkite prieš tai išsimaudę. Kitaip vanduo bus suterštas. Vakaruose toks atvejis prilygtų šlapinimuisi į baseiną. Intymias kūno vietas nepamirškite pridengti rankšluosčiu.

Žmonės Italijoje išsiskiria emocionalumu ir neslepia savo jausmų. Bučiniai į skruostą tarp pažįstamų čia įprastas ir nieko nestebinantis dalykas. Apsikabinimai tarp vyrų tokie pat įprasti kaip ir tarp moterų – toks pat geros draugystės ženklas kaip ir rankos paspaudimas. Vyrams leidžiama vaikščioti ir susikibus už rankų. Stumtelėjimas ar pastūmimas judriose gatvėse ar viešumoje nėra laikomas grubumu, todėl dėl to stenkitės neįsižeisti ir išlikite ramūs. Itališkasis kūno kalbos žodynėlis gana platus, tačiau šie šeši ypač vertingi keliaujant:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Rankos paspaudimas kitam žmogui dar neperžengus slenksčio Rusijoje laikomas nesėkmės ženklu. Taigi, jei sulaukėte picų išvežiotojo ir tikrai norite užkąsti, pats perženkite per slenkstį arba pakvieskite jį į vidų. Kitaip picos galite ir nesulaukti – sandoris tiesiog neįvyktų.

Indijoje kūno kalba „žeriami“ komplimentai. Jei prieš jūsų akis stovi žmogus tarp dantų rodantis liežuvį, „gaudo“ kvapus ir rankomis suima jūsų galvą, bėgti neverta. Nors jums tai – asmeninės erdvės pažeidimas, indui tai – „pareikšimas“, kad surado nepakartojamo grožio ir nepaprastai protingą asmenį.

Didžiojoje Britanijoje rodomojo ir didžiojo piršto nerodykite delnu atsukę į save. Tai tas pats kaip rodyti vidurinį pirštą. Net nebandykite taip užsisakinėti 2 bokalų alaus baruose. Kai šis ženklas rodomas delnu nuo savęs – viskas „teisėta“ – tai taikos simbolis.

Pasisveikinimas Maroke gali užtrukti ir 10 minučių. Dešinės rankos paspaudimas, rankos pridėjimas prie širdies parodo, kad jūs labai vertinate šį susitikimą. Geri draugai visados laido 4 oro bučinius, juos palydėdami klausimais: Kaip tu gyveni? Ar tau viskas gerai? Tikiuosi, kad tavo tėvams gerai. Baraka (palaiminimas) jiems!

O ką reikėtų žinoti į Lietuvą atvykusiam užsieniečiui?

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top