Now Reading
Iš D. Britanijos lūšnynų: prieš 100 metų vaikystė neegzistavo (Foto)

Iš D. Britanijos lūšnynų: prieš 100 metų vaikystė neegzistavo (Foto)

Iš D. Britanijos lūšnynų: prieš 100 metų vaikystė neegzistavo (Foto)

Nuskurę, purvini, basomis kojomis, rūpesčių iškankintais veidais – tokius vaikus prieš 100 metų rytų Londono skurdžių kvartale užfiksavo fotografas Horace‘as Warneris. Vėliau šios nuotraukos buvo naudojamos įvairiems socialiniams projektams už vaikų teises iliustruoti.

Šių vaikų kasdienybė – išlikimo kova. Kol tėvai po keturiolika valandų dirbdavo fabrikuose ir dokuose, jie turėdavo pasirūpinti namais bei mažesniaisiais broliais ir seserimis. Vos pradėję vaikščioti ir kalbėti, vaikai tapdavo atsakingi už save ir savo išgyvenimą.

Tai buvo laikotarpis, kuomet Didžioji Britanija klestėjo kaip imperija su daugybe fabrikų, gamyklų, prekybininkų… Tačiau, nepaisant to, čia daugybė vaikų mirdavo nuo bado ir ligų. Apie 20 procentų gimusiųjų nesulaukdavo vienerių metų gimtadienio.

Londoną apgulusiuose lūšnynuose gyveno po dešimt žmonių viename kambaryje be geriamo vandens. Nugaišę gyvūnai, šiukšlės ir išmatos – buvo įprastas reiškinys gatvėse užsikimšusiomis kanalizacijomis. Čia klestėjo difterija, cholera ir tymai. Daugelyje šeimų nebuvo vyrų, tad moterys, palikusios vaikus, buvo privestos eiti dirbti. Jų pavyzdžiu pasekdavo ir vos šešerių sulaukę vaikai – nešiodavo siuntinius, valydavo gatves, langus, gamindavo degtukus… Alinantis darbas tik pakenkdavo vaikų sveikatai ir vos padėdavo užsidirbti sudžiuvusiai duonai. Tėvai, kurie nesusirasdavo darbo, labai greitai būdavo išmesti su vaikais į gatvę.

Rašytoja Margaret Harkness apsilankė vienuose iš skurdžiai gyvenančių žmonių namuose ir aprašė matytą virtuvėje sceną: „Vyras ir moteris gaminasi vakarienę – pjausto sudžiūvusią duoną ir šaltas bulves. Alkanus vaikus su ištiestais rankose dubenimis, prisiartinus arčiau ugnies, jie apiberia smūgiais ir keiksmais.“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tai dar ne viskas – vaikai nuo mažens buvo mokomi vogti ir plėšikauti. Gatvėse, kuriose pilna prostitučių ir vagių, vaikai prasimanydavo pinigų, maisto sau ir savo šeimai. Būdami aštuonerių jie jau puikiai žinojo pigaus džino skonį ir gatvių lošimo paslaptis.

Iki šiol pasakojamos rytų Londone gyvenusių vaikų skaudžios istorijos. Telieka tikėtis, kad per savo gyvenimą jie patyrė bent kelias malonias nerūpestingos vaikystės akimirkas.

Daugiau nuotraukų – galerijoje.

Parengta Dailymail.co.uk duomenimis
Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top