Now Reading
Panama – stilingiausias aksesuaras vyrui

Panama – stilingiausias aksesuaras vyrui

Panama – stilingiausias aksesuaras vyrui

Panama (galvos apdangalas) – tai ne tik individualaus stiliaus detalė, bet ir rūsti būtinybė.

Šis galvos apdangalas tapo neatsiejamu keliautojų atributu. Panamas pasididžiuodami dėvėjo: Napoleonas, Vinstonas Čerčilis, Nikita Chruščiovas, Haris Trumenas ir žymusis Al Kaponė. Panama – tai madingas Ekvadoro šedevras, iš paplūdimio ryžtingai įsiveržęs į miesto pilkumą.

Panama iš Panamos?

Egzistuoja nuomonė, kad žymaus galvos apdangalo pavadinimas “panama” kilo iš šalies, kurioje jis buvo pirmą kartą pagamintas. Ši nuomonė klaidinga. Prekybiniame Panamos uoste apsukrūs pirkliai tiesiog pelningai pardavinėdavo šiuos nuostabius galvos apdangalus jūrų keliautojams. Panama (galvos apdangalas, gaminamas iš žolinio augalo) atsirado XVII a. Indijoje. Iki mūsų dienų išlikęs gerai žinomas pavadinimas “panama” atsirado 1880 metais, kuomet buvo pradėtas statyti Panamos kanalas, tačiau, deja, maliarija, geltonoji karštinė ir nuošliaužos nusinešė beveik 22000 gyvybių, todėl statyba buvo nutraukta. Oficialiai kanalas buvo atidarytas 1914 metais ir tai kainavo dar beveik 6000 gyvybių.

Montecristi panama


Tikra panama telpa mažoje medinėje dėžutėje ir visiškai nesideformuoja!

Pirmasis galvos apdangalo variantas buvo pagamintas iš nendrių ir panorėjus sužinoti, ar panama yra tikra, reikėjo susukti ją į vamzdelį. Jeigu apdangalas nesutrūkinėdavo – tai būdavo originali panama, kuri, tiesą sakant, kainuodavo “gerą pinigą”. Šiandien galite išgirsti dar vieną labai populiarų panamų pavadinimą “Montecristi”. Būtent taip vadinasi gyvenvietė, kur gaminamos šios skrybėlės. Panamos gaminamos iš ploniausių žolinio augalo Carludovica palmata pluošto. Būtent todėl panamos atrodo labai grakščiai, lengvai susivynioja ir be problemų telpa mažoje medinėje plunksninėje, kurią patogu nešioti su savimi. Būtent toks pavyzdys buvo pademonstruotas 1900 m. pasaulinėje mugėje. Po jos šis ekologiškas galvos apdangalas užkovojo visą pasaulį.


Carludovica palmata – augalas, iš kurio gaminamos originalios panamos

Rankų darbas

Šių dienų panama – tai medžiaginė kepurės variacija minkštais kraštais, nepasitraukianti iš mados jau nuo praeito amžiaus pradžios. Anksčiau buvo manoma, kad šį galvos apdangalą dėvi tikri džentelmenai. Panama – tai elegancijos, prabangos ir pasiturėjimo simbolis. Šio galvos apdangalo gamyba – tai savotiškai magiškas procesas.

Panamos gamyba rankiniu būdu

Pirmiausia, tikras panamas gamina tik rankiniu būdu. Pradžioje renkami specialūs augalai bei viskas daroma griežtai stebint Mėnulio fazes, kadangi būtent Mėnulis nulemia medžiagos, iš kurios bus gaminama panama, kokybę ir elastingumą. Antra – meistras gali “kurti” šedevrą tik auštant arba prieblandoje, kadangi karštis neigiamai veikia pluoštą ir jis tampa nebeelastingas. Trečia – tikri meistrai, gebantys supinti panamas, gali būti suskaičiuoti ant rankų pirštų ir vertinami brangiau už auksą. Vieną kepurę meistras gali gaminti iki pusmečio. Rezultatas vertas pastangų!

Su kuo dėvėti panamą?


Vyriška montecristi panama

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Elegantiška, neįtikėtinai plona, praktiškai besvorė dramblio kaulo spalvos skrybėlė, kurią tikri džentelmenai dėvi tik su šviesiu lininiu kostiumu – tai nepriekaištingo skonio ir pagarbos klasikai pavyzdys. Rausvai pilkos spalvos panama niekada neapleisdavo mados, nuo pat 1900 metų ji buvo laisvės ir puikaus stiliaus šalininke. Šis galvos apdangalas suteikia ne tik stilingos išvaizdos, bet ir apsaugo tiek galvą, tiek veidą nuo saulės – tai labai praverčia karštomis vasaros dienomis. Panama – tai nepakeičiamas aksesuaras tiek paplūdimyje, tiek mieste.


Prezidentas Obama su panama

Keisčiausia tai, kad panama sėkmingai konkuruoja su prabangiausiais akiniais nuo saulės. Vyrai gali dėvėti panamą su šortais, vasariniais marškiniais, marškinėliais su V-formos iškirpte ir, kaip jau ir minėjome, lininiais kostiumais. Šiandien panamos gali būti pagamintos iš ko tik panorėsit: šiaudų, medvilnės, tinklelių, kitų medžiagų. Panamų kraštai gali būti kiek nulėpę arba tiesūs, svarbiausia – kad kraštai švelniai, koketiškai ir efektingai pridengtų dalį veido.

Panamos, pagamintos iš ekologiškų medžiagų, yra labai paklausios visame pasaulyje, ypač Europoje. Be to, šiandien panamą dėvėti yra labai madinga.  Pabaigoje norėtume paminėti, kad Montecristi ir Panama – tai ne tik kurortų, bet ir puikių galvos apdangalų pavadinimai.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top