Kino teatruose – nauja „Džeinės Eir“ ekranizacija gotikiniu stiliumi

„Džeinė Eir“ – autobiografiškiausia rašytojos Šarlotės Brontės knyga, viena gražiausių meilės istorijų anglų literatūroje.

Tačiau jos niekaip nepavadintume banalia meilės istorija su laiminga pabaiga. Tuo galėsime dar kartelį įsitikinti kino teatruose, kur jau nuo kito savaitgalio, rugpjūčio 26 dienos, didžiuosiuose ekranuose pasirodys nauja ir visiškai kitokia nei įprasta, „Džeinė Eir“.

Kritikai naujausią romano ekranizaciją giria jau vien dėl pagrindinio vaidmens atlikėjos. Visų niekinamą ir žeminamą tarnaitę čia vaidina australė Mia Wasikowska, jau pelniusi simpatijas savo pagrindiniais vaidmenimis filmuose „Alisa Stebuklų šalyje“ (rež. Timas Burtonas), „Vaikams viskas gerai“, Lietuvoje filmuotame Holivudo filme su Danieliu Craigu „Pasipriešinimas“ ir kt. Taip pat juostoje pamatysime ir legendinę aktorę Judi Dench bei Michaelą Fassbenderį, suvaidinusį tokiuose kino hituose kaip „Negarbingi šunsnukiai“, “300” bei “Iksmenai”.

Romantinė drama „Džnė Eir“ pasakos istoriją apie našlaitę, augančią giminaičių namuose, o vėliau – prastos reputacijos našlaičių prieglaudoje. Paaugusi mergina įsidarbina egocentriško misterio Ročesterio dukrelės aukle. Jauna guvernantė sušildo atšiauraus aristokrato širdį, tačiau netrukus sužino, jog dvaro labirintuose jis slepia didelę paslaptį...

Neišvaizdi, tačiau elegantiška moteris sprunka iš savo narvelio – ji pabėga nuo šiurpių paslapčių, nuo grėsmingo sero Ročesterio, nuo niūraus dvaro. Prisiglaudusi jauno dvasininko Džono Riverso (akt. Jamie Bell) namuose, Džeinė pamažu atsigauna. Niūri patirtis Tornfyldo dvare ima grimzti užmarštin. Tačiau netikėtos Džono piršlybos priverčia Džeinę suvokti, jog ji privalo stoti akistaton su Tornfyldo dvaro vaiduokliais ir pačiu seru Ročesteriu.

Klasikinis E. Brontė romanas „Džeinė Eir“ vėl pasiekia didžiuosius kino ekranus režisieriaus Cary Fukunaga („Bevardis“) ekranizacijoje. Tačiau šįkart tai ne saldi romantinė drama, tai kur kas daugiau: tikra gotikinė istorija. Nors veikėjų tarpe ir nėra vampyrų, tačiau tai tik techninis klausimas – Michael Fassbender („Negarbingi šunsnukiai“), įkūnijusiam grėsmingąjį serą Ročesterį, nebūtina gerti kraują, kad užvaldytų jaunąją Džeinę, kurią nepriekaištingai suvaidino Mia Wasikowska („Alisa stebuklų šalyje“).

Džeinės Eir istorija, parašyta 1847 metais, įdomi ir šiandien. Romanas jau ne kartą ekranizuotas ir rodytas ne tik per televiziją, bet ir kino teatruose. Paskutinį kartą garsusis Šarlotės Brontės kūrinys didžiajame ekrane buvo rodomas 1996 metais – Franco Zeffirelli pristatė filmą su Charlotte Gainsbourg pagrindiniame vaidmenyje. Praėjusi 14 metų, garsioji meilės istorija didžiajame ekrane atgimsta iš naujo.

Ją kino teatruose pamatysime jau nuo rugpjūčio 26 dienos, o kol kas į naujausią romano versiją siūlome žvilgerti filmo anonse:



Taip pat palyginimui – štai, kaip atrodė 1944 metais ekranizuota knygos versija:

Laikas.lt

Džeinė Eir, ekranizacija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai